Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Αυξάνονται τα «λουκέτα» στο κέντρο της Αθήνας


Ένα στα τρία καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει κλείσει το τελευταίο διάστημα, ενώ στους επίσης κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας και στην οδό Σταδίου, έχει βάλει λουκέτο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις. Τα δραματικά αυτά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πολλαπλές, με σοβαρότερη την αύξηση της ανεργίας. Από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εκτίναξη της ανεργίας στο 15%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Φεβρουαρίου - 7 Μαρτίου και οι περιοχές που επιλέχθηκαν να εξεταστούν είναι το κέντρο της Αθήνας (Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμ. Μπενάκη), το Κολωνάκι, η Καλλιθέα, το Μαρούσι, η Ν. Ιωνία, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι και ο Πειραιάς. Από τις προαναφερθείσες περιοχές επιλέχθηκαν οι σημαντικότεροι εμπορικοί δρόμοι.

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη, αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα».

Σε όλες τις περιοχές εντοπίζονται μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά.

«Βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Παράλληλα, τη δραστηριότητά τους διακόπτουν και μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα» δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Β. Κορκίδης.

«Μόλυνση είναι η ανεργία»3.000 κάτοικοι της Χαλκιδικής ζήτησαν χθες να προχωρήσει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής

Περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της Βόρειας Χαλκιδικής με παλμό, ζωντάνια, αλλά και αγωνία για το μεροκάματο, συγκεντρώθηκαν χθες στο Παλαιοχώρι Αρναίας και ζήτησαν να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Σκουριές, Χρυσός, Ευημερία - Κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία» και «Η μεγαλύτερη μόλυνση είναι η ανεργία», το πλήθος που μετείχε στο συλλαλητήριο της Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη, απαίτησε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και το αρμόδιο υπουργείο να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες ώστε να προχωρήσει η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Κοινή πεποίθηση των συγκεντρωμένων ήταν πώς η αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού θα ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και θα δώσει δουλειά σε εκατοντάδες νέους άνεργους. Προϋπόθεση όπως είπαν είναι η διασφάλιση των αυστηρότερων προδιαγραφών προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, για τα οποία έχουν πειστεί ότι θα πραγματοποιηθούν από τον επενδυτή.

«Φτάνει πια»

«Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ο Μάρτιος είναι ένας κρίσιμος μήνας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Επτά χρόνια είναι πάρα πολλά για να βγουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Φτάνει πια», επισήμανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας, προειδοποιώντας παράλληλα την κ. Τ. Μπιρμπίλη πως «δεν μπορεί συνεχίζει αυτή την παρελκυστική πολιτική.

Θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει την ευθύνη να σταθεί στο ύψος των καιρών και των περιστάσεων και να τελειώσει τη δουλειά. Διαφορετικά θα πάμε όλοι οι μεταλλωρύχοι της περιοχής και θα συγκεντρωθούμε έξω από το υπουργείο της». Ο κ. Πάχτας είπε επίσης πως είναι ψευτοδίλημμα και παραπλάνηση του κόσμου τον οποίο κάποιοι τρομοκρατούν, η άποψη ότι η ανάπτυξη των μεταλλείων θα είναι καταστροφή. «Το δίλημμα που τίθεται είναι ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας με προστασία και του φυσικού περιβάλλοντος ή εγκατάλειψη του τόπου», ανέφερε και συμπλήρωσε «η υπόθεση έχει ξεφύγει από το επιστημονικό επίπεδο και έχει διολισθήσει στο πολιτικό, το παραπολιτικό και στον ανταγωνισμό οικονομικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να χάνεται ο κύριος στόχος που είναι η προστασία του περιβάλλοντος.


Κι αυτό πρέπει να το προσέξει η υπουργός Περιβάλλοντος». Ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη και εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Βασίλης Μοσχόπουλος είπε πως η κινητοποίηση είχε ηχηρά μηνύματα προς τρεις αποδέκτες: «Πρώτα την πολιτεία, που κωλυσιεργεί. Έπειτα τους αντιδρώντες, που είναι μια ισχνή μειοψηφία αυτόκλητων σωτήρων και με τη στείρα τους άρνηση έχουν μετατρέψει ένα πανέμορφο τοπίο σε καταφύγιο περιθωριακών. Και τέλος την επιχείρηση, από την οποία διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη, ταμείο αποκατάστασης πρασίνου και θέσεις εργασίας από την περιοχή».

Υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκδικής. «Εχουμε πειστεί για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Μια επένδυση που θα δημιουργήσει 1.238 νέες θέσεις εργασίας και άλλες 2.500 δορυφορικές, σε μια περιοχή με ανεργία κοντά στο 30%, δεν μπορεί να μας βρίσκει αντίθετους», είπε ο κ. Αγγελος Πράτσας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Γλυνιαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Μεταλλεία, τα Λατομεία και τα Λιγνιτορυχεία της χώρας. Στήριξη στην επένδυση παρείχαν με ψηφίσματα και αντιπροσωπίες από τις 12 (σε σύνολο 16) κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη.