oaednews

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Σουηδία: Τέλος στο 8ωρο! - Έξι ώρες εργασίας για μεγαλύτερη παραγωγικότητα

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας προσομοιάζουν περισσότερο στον Μεσαίωνα, στη Σουηδία η εικόνα φαίνεται ιδανική στην αγορά εργασίας, με τις επιχειρήσεις να υιοθετούν την εξάωρη απασχόληση (χωρίς όμως περικοπή των μισθών). Ο λόγος γι' αυτό; Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Σουηδοί μάνατζερ, οι υπάλληλοι που απασχολούνται λιγότερο είναι πιο παραγωγικοί και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους!
Έτσι το 8ωρο γίνεται 6ωρο και η πενθήμερη απασχόληση παραμένει πενθήμερη. Άρα το εβδομαδιαίο ωράριο ανέρχεται σε 30 ώρες απασχόλησης.

Μέσα σ' ένα μήνα βρήκαν δουλειά σε 27 χιλ. ανέργους!

Καλείται για πολλοστή φορά η Στατιστική Υπηρεσία να δώσει τα πραγματικά στοιχεία της ανεργίας

Θα πρέπει η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου να δώσει επαρκείς και πλήρεις εξηγήσεις, για τη χαώδη διαφορά που σημειώνεται μεταξύ των στοιχείων για την ανεργία που δίνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και των στοιχείων που δίνει η ίδια. Στοιχεία που σαφώς μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν θετική εικόνα και προσφέρουν ευκαιρία στην Κυβέρνηση να θριαμβολογήσει. Και εξηγούμεθα:

Το τέλος περασμένου Οκτωβρίου, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Κύπρο, τον μήνα Σεπτέμβριο, ήταν 64.000 άτομα και το ποσοστό ανεργίας ανήρχετο στο 15,1%. Σημείωνε ότι η ανεργία στην Κύπρο κατέγραψε το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία.

Ο ΟΑΕΔ προσεγγίζει τις επιχειρήσεις

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), διοργανώνει δύο ημερίδες με θέμα «Ο ΟΑΕΔ προσεγγίζει τις επιχειρήσεις».
Η πρώτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο MEDITERRANEAN PALACE και ώρα 10.00 πμ. Η δεύτερη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel και ώρα 10.00 πμ.

Όρμα...


Οι νέοι της Πορτογαλίας υπό τον ασφυκτικό κλοιό της ανεργίας

Αμετάβλητο στο 11,9%, παρέμεινε το τρίτο τρίμηνο το ποσοστό της ανεργίας στην Πορτογαλία, αυξήθηκε όμως μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών, στο 30,8% από 29,8% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INE).
Η ανεργία μειώθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο και πέφτει, αν και όχι αδιαλείπτως, από το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν είχε φθάσει το ιστορικό της υψηλό (17,5%).
Αν και παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων έχει πέσει συγκρινόμενο με το πρώτο τρίμηνο, όταν ανερχόταν στο 32,2%. Ο αριθμός των ανέργων κάτω των 25 ετών αυξήθηκε κατά 13% σε τριμηνιαία βάση, αλλά μειώθηκε κατά 8,4% σε ετήσια, στα 118.300 πρόσωπα.
Το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη χώρα ανερχόταν σε 618.800 πρόσωπα, καταγράφοντας πτώση 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 10,2% σε ετήσια.
Ο αριθμός των προσώπων που έχουν εργασία αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση, πάντως μειώθηκε ελαφρώς σε τριμηνιαία, κατά 0,1%, στα 4,58 εκατομμύρια.
Παράλληλα ο ενεργός πληθυσμός της Πορτογαλίας μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια, στα 5,19 εκατομμύρια πρόσωπα, εν μέσω του συνεχιζόμενου ρεύματος μετανάστευσης.
Η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει στο 13,2% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, από 13,9% το 2014.