oaednews

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Έρχονται ανατροπές και στα επιδόματα ανεργίας

Ανατροπές-σοκ και στα επιδόματα ανεργίας έρχονται με το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά. Στο πλαίσιο της επιτροπής που έχει αναλάβει να εξετάσει και να εισηγηθεί τις νέες ρυθμίσεις εξετάζεται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, και ο επανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας. Σήμερα το επίδομα είναι ίδιο για όλους (360 ευρώ), ανεξάρτητα από το αν έχουν καταβάλει εισφορές για 1 χρόνο ή για 35 χρόνια. 

Ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι να θεσπιστεί η αναλογικότητα του επιδόματος, ώστε το ύψος του ποσού που θα δικαιούνται οι άνεργοι να είναι ανάλογο με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Τα 360 ευρώ του επιδόματος δηλαδή να «χτίζονται» ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι, ώστε να έχουν κίνητρο για περισσότερη απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα θα είναι μικρό με 5 έτη και μεγαλύτερο (π.χ. τα σημερινά 360 ευρώ ή και παραπάνω) αν κάποιος μείνει άνεργος έπειτα από 30 ή 35 χρόνια δουλειάς. 

Με "fast track" αλλάζουν τα πάντα στο Δημόσιο - Οι αλλαγές

Με «υλικά» το νέο πλαίσιο «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, τη μετεκπαίδευση του προσωπικού και τη στοχοθεσία ανά έτος σε υπαλλήλους και υπηρεσίες, «χτίζει» η Κυβέρνηση το νέο Δημόσιο τους επόμενους 6 μήνες.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για την «κινητικότητα», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, ενώ ήδη ο αν. Υπουργός Δ.Μ., Χρ. Βερναρδάκης, έχει αποστείλει οδηγίες προς του γ.γ. των Υπουργείων, για τη διαμόρφωση των νέων Οργανισμών στα Υπουργεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εποπτευόμενους Φορείς.