oaednews

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Οι αλλαγές σε αξιολόγηση που φέρνει το ν/σ για τη Δημόσια Διοίκηση

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, την αξιολόγηση των υπαλλήλων και το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, παρουσίασε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Το Νέο Ασφαλιστικό για τους Δημοσίους Υπαλλήλους

«Γολγοθάς» αναμένεται να είναι το Νέο Ασφαλιστικό για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ. 
Συγκεκριμένα, αν και το σχέδιο δεν αφορά κατ’ αρχήν τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α., καθώς γι’ αυτούς θα εκδοθεί ειδικός Νόμος, ωστόσο, «προβλέπεται ότι το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τα βασικά σημεία του σχεδίου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα αγγίξουν και τους Δημόσιους Υπαλλήλους.
Χάνονται τα δώρα και το ΕΚΑΣ
Συγκεκριμένα:
- Το «σπάσιμο» της σύνταξης σε βασική και αναλογική θα έχει άμεσες συνέπειες για την εγγύηση των συντάξεων από το Ελληνικό δημόσιο, αφού μόνο η βασική θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική από τις εισφορές, που σημαίνει ότι «η πρόβλεψη της συνολικής εγγυητικής ευθύνης του κράτους για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών, μάλλον είναι κενή περιεχομένου».
- Οριστικοποιείται η απώλεια των δώρων για όλους τους συνταξιούχους, αφού πλέον ρητώς προβλέπεται, ότι η σύνταξη καταβάλλεται σε 12μηνη βάση.
- Ταυτόχρονα, όπως είναι ήδη γνωστό, το ΕΚΑΣ καταργείται από 1/1/2020 και αντικαθίσταται από την Εθνική Σύνταξη.

Ο Γιούνκερ διόρισε ειδικό σύμβουλο για εργασιακά-απασχόληση

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν ο στόχος είναι η βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων στην ΕΕ, παρότι βεβαίως η συμμετοχή στον "Πυλώνα" θα είναι εθελοντική.
 
"Όπως ανακοίνωσα στην ομιλία μου για την κατάσταση της Ένωσης, θέλω να αναπτύξω τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων", είπε ο κ. Γιούνκερ, και συνέχισε επαινώντας τον "πρεσβευτή αυτής της πρωτοβουλίας" όπως αποκάλεσε τον κ.Λάρσον.

Tο Υπουργείο Εργασίας για το θάνατο του πενταμηνήτη στο Δήμο Μεγαρέων

Σημαντικά στοιχεία, που "ρίχνουν" άπλετο φως στο εργατικό ατύχημα - αλλά ταυτόχρονα "γεννούν" πολλά ερωτηματικά για τις ευθύνες του Δήμου Μεγαρέων - που συνέβη τον Οκτώβριο του 2015, στα Μέγαρα, και είχε ως αποτέλεσμα να "χάσει τη ζωή" του, χθες, μετά από πολύμηνη νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., ο 35χρονος Γιώργος Σταμέλος, συμβασιούχος υπάλληλος του Δήμου στον Τομέα της Καθαριότητας, όταν έπεσε από απορριμματοφόρο του Δήμου, παρουσιάζει το epoli.gr.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας:
1. Βάσει της ΚΥΑ για την «Κοινωφελή Εργασία» υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων ανέργων στα Προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» είναι ο επιβλέπων φορέας, εν προκειμένω ο Δήμος Μεγάρων.
2. Ενώ το τραγικό σε κατάληξη ατύχημα "έλαβε χώρα" την 5η Οκτωβρίου, έγινε γνωστό με δελτίο Τύπου του Δήμου Μεγάρων στις 13 Οκτωβρίου 2015.
3. Ο τραυματισμός του 35χρονου δεν δηλώθηκε ως εργατικό ατύχημα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).
4. Εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας, ρητά επισημαίνει πως, απαγορεύεται η απασχόληση ωφελουμένων των Προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας» σε απορριμματοφόρα Δήμων.
Παρόλα αυτά, όπως τονίζουν στο epoli.gr οι ίδιες πηγές του Υπ. Εργασίας, στις 15 Οκτωβρίου, κλιμάκιο του Σ.ΕΠ.Ε. μετέβη στον τόπο του ατυχήματος.
Ακολούθως, στις 16 Οκτωβρίου του 2015, η Αν. Υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου, απέστειλε επιστολή-οδηγία προς την Κ.Ε.Δ.Ε., με κοινοποίηση στον Ο.Α.Ε.Δ., και στο Σ.ΕΠ.Ε., με την οποία ζητείται ρητώς να μην ξαναχρησιμοποιηθεί κανένας εργαζόμενος της "Κοινωφελούς" στα απορριμματοφόρα. 
Επίσης, ζητείται να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασίας της υγείας των εργαζομένων. 
Η επιστολή της κυρίας Αντωνοπούλου, έρχεται σε συνέχεια 3 εγκυκλίων που είχε εκδώσει η Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγείας των συμμετεχόντων στα Προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας». 
Την ίδια ημέρα, η αν. Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, έστειλε έγγραφο προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας με το οποίο ζητείται να κινηθεί η διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση του συμβάντος.
Επίσης, στις 16 Οκτωβρίου, κατόπιν εντολής της κας Αντωνοπούλου, η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, απέστειλε έγγραφο προς τον Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε. του Υπουργείου, με το οποίο ζητείται η «διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στα Προγράμματα "Κοινωφελούς Εργασίας"».
Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι, σημειώθηκαν άλλα δύο ατυχήματα σε Λάρισα και Χαλκίδα με εργαζόμενους της "Κοινωφελούς", οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στα απορριμματοφόρα των Δήμων. 
Μάλιστα, με αφορμή το ατύχημα στη Χαλκίδα, στις 4 Δεκεμβρίου 2015, η κα. Αντωνοπούλου ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου τα εξής: 
«Δυστυχώς, παρά τη ρητή εγκύκλιο του Υπουργείου και την οδηγία της ΚΕΔΕ προς όλους του Δήμους της Χώρας να μην απασχολούνται εργαζόμενοι της "Κοινωφελούς" σε απορριμματοφόρα, οι Δήμοι εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ενώπιον του τέταρτου ατυχήματος με εργαζόμενο στον τομέα καθαριότητας. 
Στο εξής, η μη τήρηση των οδηγιών από τους επιβλέποντες φορείς, πέραν των πιθανών ποινικών ευθυνών, θα επιφέρει και κυρώσεις αποκλεισμού των Δήμων από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. 
Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διενεργεί και θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους στους επιβλέποντες φορείς του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. 
Εντούτοις, καλώ τους εργαζόμενους να προχωρούν σε αναφορές προς το ΣΕΠΕ, σε περίπτωση που οι φορείς δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους».

Η Ρ. Αντωνοπούλου στα dikaiologitika.gr:

Τα τέσσερα νέα προγράμματα απασχόλησης τους επόμενους δύο μήνες – ξεπερνούν τους 50.000 οι ωφελούμενοι άνεργοι Τέσσερα νέα προγράμματα απασχόλησης, που στόχο έχουν να προσφέρουν εργασία σε περισσότερους από 50.000 ανέργους, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Την αποκάλυψη αυτή πραγματοποίησε η Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο dikaiologitika.gr και στον Βασίλη Αγγελόπουλο.

Πρώτος θάνατος εργαζόμενου στην Κοινωφελή: Εργαζόταν παράνομα στην καθαριότητα του Δήμου Μεγαρέων – Για δολοφονία μιλούν οι συνάδελφοί του

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο  35χρονος Γιώργος Σταμέλος ο οποίος αν και είχε προσληφθεί μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας εργαζόταν παράνομα στην καθαριότητα του Δήμου Μεγαρέων.Αποτέλεσμα, να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι κατά την πτώση του από απορριμματοφόρο του δήμου και μετά από τετράμηνη νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να καταλήξει.
Με ανακοίνωση του το Συντονιστικό Εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία και Συμβασιούχων Αττικής καταγγέλλει τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη όσο και τον πρόεδρο των Εργαζομένων του δήμου  γιατί «τόσο καιρό παρέμεναν μουγκοί και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι πενταμηνίτης εργαζόταν ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε εργολάβο στην καθαριότητα με αποτέλεσμα να πέσει από το απορριμματοφόρο και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι…..Κυβέρνηση και Δήμαρχοι ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ!!! Αυτή είναι η πολιτική τους!! Να στραγγίζουν τους εργαζομένους και μετά να τους στέλνουν στο τάφο!!», προσθέτουν οι εργαζόμενοι.