oaednews

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Στηρίζουν απασχόληση και αγορά οι νέες ρυθμίσεις στο εργασιακό - Στα σκαριά και νέες αλλαγές

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Θερμά  υποδέχτηκε ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης -ιδίως- για την κατάργηση του ‘’βάσιμου λόγου απόλυσης".
Από τους σημαντικότερους λόγους της στάσης αυτής των εργοδοτών αποτελεί το γεγονός πως ιδίως η διάταξη περί ‘’βάσιμου λόγου απόλυσης" αποτέλεσε τροχοπέδη στην αύξηση της απασχόλησης και προπαντός των σταθερών συμβάσεων απασχόλησης. Εξάλλου, κυβερνητικοί κύκλοι, μετά την κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας, τόνιζαν πως από τον συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου περί "βάσιμου λόγου απόλυσης", τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις.

Πρόστιμο 4.000 ευρώ σε εργαζόμενους που αποχωρούν οικειοθελώς από επιχειρήσεις

Σύμφωνα με καταγγελία, εργοδότης ζήτησε από εργαζόμενη να υπογράψει σε σύμβαση εργασίας ότι σε περίπτωση που υποβάλει αίτημα οικειοθελούς αποχώρησης πριν συμπληρώσει τρία χρόνια παραμονής, όπως έχει συμφωνηθεί με την εταιρία, θα πρέπει να υποβάλει το ποσό των 4.000 ευρώ, Στην ίδια σύμβαση και υπό τον όρο της «εμπιστευτικότητας» ο υπάλληλος πρέπει να δεσμευτεί ότι «δεν επιτρέπεται να εργαστώ σε άλλη εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε παρόμοιο ή ίδιο εκπαιδευτικό αντικείμενο μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας μου για τα 3 επόμενα έτη μετά τη λήξη της σύμβασής μου με την εταιρεία».Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Πριν», ήρθε στα χέρια τους καταγγελία εργαζόμενης που επισημαίνει ότι ζητήθηκε μια βαθύτατα αντιδραστική και αντεργατική σύμβαση που έθεσε προς υπογραφή σε υποψήφια εργαζόμενη σε θέση γραμματείας ένα από τα πολλά «κέντρα πληροφορικής» που την ίδια στιγμή που υπόσχονται «επιτυχίες» σε εξετάσεις για πτυχία τύπου ECDL, σεμινάρια σε διάφορα πεδία κ.α.».
Η τρισέλιδη σύμβαση που έχει στη διάθεσή του το «Πριν», είναι γραμμένη από την αρχή ως το τέλος με βάση τη διασφάλιση της απόλυτης κυριαρχίας του εργοδότη απέναντι στον εργαζόμενο.  Δείγμα  της προτεινόμενης σύμβασης όπου αναφέρεται στο τι θα συμβεί εφόσον  ο εργαζόμενος προβεί σε οικειοθελή αποχώρηση πριν συμπληρώσει τρία χρόνια παραμονής στην εταιρεία, κάτι που αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση που θέτει η εταιρεία.