oaednews

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στην εγγραφή ανέργων

Αλλαγές στην εγγραφή των ανέργων, στην ισχύ του δελτίου ανεργίας, στην επικοινωνία των ανέργων με τον ΟΑΕΔ, στο επίδομα ανεργίας, στα δικαιολογητικά για την ανανέωση ανεργίας και στην διαδικασία επιδότησης φέρνει η απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ
Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τις 31/3/2020 οι αιτήσεις όλες θα γίνονται ηλεκτρονικά. Εξάλλου στην απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ σημειώνεται ότι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης ή περιπτώσεων ανωτέρας βίας είναι δυνατόν:
  1. Οι διαδικασίες εγγραφής στο μητρώο ανέργων και αναγγελιών για τακτική επιδότηση ανεργίας να γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
  2. Οι διαδικασίες αυτοπρόσωπης εμφάνισης να γίνονται ηλεκτρονικά.
Έτσι ηλεκτρονικά θα γίνονται η υποβολή αιτήσεων για παροχές αλλά και η ηλεκτρονική γνωστοποίηση της παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων. Ειδικότερα οι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτική δήλωση παρουσίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), το οποίο θα πρέπει να στείλουν στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που ανήκει http://www.oaed.gr/pou-aneko.

Καταργείται η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης κατά την απεργία

Αυτό προβλέπει η Πράξη Νμοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και με τον τρόπο αυτό καταργείται λόγω κορωνοϊού η ρύθμιση που ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλεται πολιτική επιστράτευση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης απεργίας ή ανάλογης μορφής κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολούμενων, πριν ή μετά την κήρυξή τους.