oaednews

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Η ανεργία υποχωρεί με το «σταγονόμετρο» – η απασχόληση γίνεται όλο και πιο ευέλικτη…

Η ανεργία μειώνεται, έστω και με το σταγονόμετρο, αλλά όχι και οι εργαζόμενοι σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Στο υπουργείο Εργασίας δεν πανηγυρίζουν που η ανεργία «τρέχει» με 21,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)
Ο λόγος είναι ότι ένα μήνα νωρίτερα, βρισκόταν στο 21,8%, άρα η μείωση είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Αντίθετα, αναμένουν ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι πιθανό να αποκλιμακωθεί με πιο… πειστικό ρυθμό κατά τους θερινούς μήνες, λόγω αύξησης της εποχικής απασχόλησης. Όμως αυτή η εκτίμηση, διατηρεί στο προσκήνιο ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που καλούνται να λύσουν στην Σταδίου 29: Το πρόβλημα της παρατεταμένης κυριαρχίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με 400€ μισθό


Η υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Ο.Α.Ε.Δ., μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα «πρόσληψης» σε εκπαιδευτικούς, δημιουργεί ένα νέο εργασιακό τοπίο στους εκπαιδευτικούς και λιπαίνει το έδαφος για νέες ανατροπές στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Αντιμετώπιση της ανεργίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ο.Α.Ε.Δ.: «Το Πρόγραμμα αφορά εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού και έχει στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο, αλλά και την αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με κατάρτιση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.»

Και η ΑΑΔΕ απέχει από την Αξιολόγηση

Κατά της αξιολόγησης τάσσονται και οι ελεγκτές και οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το κύμα αποχής που κυριαρχεί στο Δημόσιο φαίνεται ότι έχει συμπαρασύρει και κάποιες από τις ανεξάρτητες αρχές, μεταξύ των οποίων και η νευραλγική, για την ευρύτερη λειτουργία του Δημοσίου, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Παρά το γεγονός ότι η Αρχή (όπως και άλλες ανεξάρτητες αρχές), λόγω της φύσης του αντικειμένου της, διέπεται από διαφορετική διαδικασία αξιολόγησης από αυτήν που ισχύει για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, εφοριακοί, τελωνειακοί αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτήν απέχουν από την αξιολόγηση και μάλιστα έχουν δώσει «ραντεβού τον Σεπτέμβρη» προκειμένου να αποφασίσουν «συλλογικά και δημοκρατικά μορφές πάλης».