oaednews

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

«Τα ΕΛΠΕ πετούν εργαζόμενους στο δρόμο με το “καλή χρονιά”»

Ανακοίνωση – καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετρελαιοειδών, Φυσικού Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας (ΣΕΕΕΠΦΧ) στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου.
Συνάδελφοι-φισσες
Δεκάδες ήταν οι εργαζόμενοι που έσπευσαν 2 Ιανουαρίου να μπουν στο χώρο εργασίας τους, στα ΕΛΠΕ, χωρίς όμως αυτό να κατέστη δυνατό.
Χωρίς καμία επίσημη προειδοποίηση, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, με το «αποφασίζομεν και διατάζομεν» της νέας διοίκησης, οι κάρτες εισόδου δεκάδων εργαζομένων από 1/1 δεν χτυπούν στην είσοδο των εγκαταστάσεων, επιβεβαιώνοντας τις απειλές των τελευταίων μηνών, αυτών που μάχονται τα εργασιακά δικαιώματα και το Σωματείο μας. Αποτέλεσμα αυτού, δεκάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί της ουσίας στο δρόμο. Χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς κανένα εργασιακό αύριο.

OTE: Μετά τις απολύσεις, απειλεί τους εργαζόμενους

Τελεσίγραφο της διοίκησης του ΟΤΕ μετά τις απολύσεις. Εκβιαστικές… διαρροές, μετά την τυπική λήξη της συλλογικής σύμβασης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Βολές ακόμη και από τη ΔΑΚΕ για την αδιαλλαξία του ομίλου.
Με τι άλλο από τελεσιγραφικό εκβιασμό μοιάζει η είδηση που διέρρευσε από χθες σχετικά με τις προθέσεις της διοίκησης του ΟΤΕ να καταργήσει το ισχύον 35ωρο που έχει συναποφασίσει με τους εργαζομένους -φυσικά με ανάλογη μείωση μισθών- και να επαναφέρει το 40ωρο;

Περίπου μισό εκατομμύριο οι υψηλής μόρφωσης νέοι Έλληνες μετανάστες

Σοκάρουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς περίπου μισό εκατομμύριο νέοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Το 2010, με την επιβολή των πρώτων μνημονιακών μέτρων, καταγράφηκε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης νέων επιστημόνων και επαγγελματιών. Το κύμα αυτό εντάθηκε το 2012 και μονιμοποιήθηκε τα επόμενα έτη λαμβάνοντας διαστάσεις μεγάλης φυγής, με τις ετήσιες εκροές ατόμων στην ηλικιακή ομάδα των 25-44 ετών να ξεπερνούν τις 50.000.

Νωρίτερα στη σύνταξη με «δωρεάν» ένσημα 12 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες

Μέχρι ένα χρόνο μπορούν να κερδίσουν οι μη μισθωτοί των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στην ασφάλιση τους οδηγώντας τους νωρίτερα στην σύνταξη εφόσον καταβάλλουν από το 2011 και μετά την εισφορά ανεργίας και έχουν λάβει την αντίστοιχη επιδότηση ανεργίας λόγω διακοπής επαγγέλματος.

Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους αύριο Κυριακή 5/1/2020

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους

Πανεπιστήμιο τρίτης ηλικίας στην Αθήνα

Ήρθε, επιτέλους, και στην Ελλάδα! Η People Behind (Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση) ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας στο κέντρο της Αθήνας (Φρεαρίων 6-8, Γκάζι, Μετρό Κεραμεικός, έξοδος Κωνσταντινουπόλεως) με στόχο να ενεργοποιήσει τον πληθυσμό 65+ προωθώντας την Υγιή και Ενεργό Γήρανση.
Η ιστορία του Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας
Η ιδέα για ένα Πανεπιστήμιο για τους ηλικιωμένους (U3A = University of Third Age) ξεκίνησε το 1973 στη Γαλλία ακολουθώντας το ακαδημαϊκό μοντέλο σπουδών των Πανεπιστημίων. 
Τη δεκαετία του 1980 η ιδέα μεταφέρθηκε στην Αγγλία με διαφορετική, όμως, προσέγγιση: η διδακτέα ύλη οργανώθηκε σύμφωνα με τις γνώσεις των ηλικιωμένων και τα μαθήματα γίνονταν από τους ίδιους. Αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν 1046 τοπικά Πανεπιστήμια για ηλικιωμένους με συνολικό αριθμό ωφελούμενων 439.000 άτομα.

ΟΠΕΚΑ: Οι προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος σε υπερήλικες

Με το άρθρο 93 του νόμου 4387/2016 (ΦΕΚ Α΄ 85/12.5.2016) θεσμοθετήθηκε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων. Σε εφαρμογή του άρθρου αυτού, από 12/5/2016 χορηγείται από τον ΟΓΑ και πλέον από τον ΟΠΕΚΑ, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων 360€.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον νόμο, την Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ10034/2437/655 και την ερμηνευτική εγκύκλιο, το επίδομα δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Αποζημίωση απόλυσης διεκδικεί ο εργαζόμενος σε περιπτώσεις μη καταβολής των μισθών

Η μη καταβολή των μισθών για δύο μήνες αποτελεί πλέον βλαπτική μεταβολή σύμφωνα με σχετική διάταξη του νέου αναπτυξιακού νόμου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  η οποία θα ορίζει τους όρους.
Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους, όταν διεκδικούν τους μισθούς τους, η απάντηση των εργοδοτών είναι ότι «αν δεν σας αρέσει μπορείτε να παραιτηθείτε», εξαναγκάζοντας τον εργαζόμενο να παραιτηθεί.

Πως αναγνωρίζεται ο χρόνος ανεργίας ως χρόνος ασφάλισης για τους μη μισθωτούς

Οδηγίες για το πως αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας μισθωτών και ο χρόνος καταβολής του βοηθήματος των μη μισθωτών περιλαμβάνει εγκυκλιος του ΕΦΚΑ. Μέχρι σήμερα δεν αναγνωριζόταν ο χρόνος αυτός για τους μη μισθωτούς.