oaednews

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ιταλία -Κορωνοϊος: Ο κόσμος δεν τραγουδάει πια στα μπαλκόνια, γιατί δεν έχει να φάει

Η Ιταλίδα δημοσιογράφος της ιταλικής έκδοσης της Huffington Post, Gabriella Cerami, αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ιταλία παίρνει μια άλλη τροπή, τελευταία. Πλέον, κανείς δεν τραγουδά στα μπαλκόνια και τα πρώτα σημάδια δυσαρέσκειας εμφανίζονται, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν πια χρήματα για να αγοράσουν τα απαραίτητα.
Η άποψη ότι η απομόνωση έχει κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έχει μπει πια για τα καλά στη σκέψη των Ιταλών. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, τα προβλήματα, η απόγνωση, η έλλειψη χρημάτων και η αβεβαιότητα έχουν πάρει τη θέση του κουράγιου, του σθένους και της υπομονής.
«Πεινάμε», λένε, είτε με κραυγή, είτε με ψίθυρο, είτε με θυμό, εκείνοι που ζητούν τρόφιμα και κάνουν πλιάτσικο για να έχουν τα απαραίτητα προϊόντα, επειδή δεν έχουν χρήματα να τα αγοράσουν. Διότι, ρωτούν, «πώς μπορούμε να τρώμε εφόσον δεν έχουμε μισθό;».
«Μου το οφείλουν, επειδή δεν φταίω εγώ που είμαι κλεισμένος μέσα στο σπίτι». «Εσείς, το κράτος, οφείλετε να μου δώσετε χρήματα, αλλιώς κι εγώ έχω το δικαίωμα να αρπάζω τρόφιμα από τα ράφια». Η Ιταλίδα δημοσιογράφος παραθέτει τις απόψεις που ακούγονται και αποτυπώνει την αλλαγή του κλίματος, όχι μόνο τα στατιστικά στοιχεία. Ο κόσμος σταματά να τραγουδά στα μπαλκόνια. Και όπως γράφει, στις έξι το απόγευμα, κανείς δεν κοιτάζει πλέον έξω από τα παράθυρα.

Να λογαριαστούμε μέχρι τώρα


Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη Δευτέρα τον πρώτο κύκλο οικονομικών μέτρων λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, λόγω διαφωνιών, κάτι συγκεκριμένο, εκτός από την απόφαση της ΕΚΤ στις 19 Μαρτίου, οπότε η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την αγορά ομολόγων 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ, αφορούν την Ελλάδα. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν έναν πρώτο λογαριασμό των μέτρων.
Η κυβέρνηση στις 30 Μαρτίου διθυραμβικά ανακοίνωσε ότι το πακέτο μέτρων για την ανακούφιση της κρίσης ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ, ήτοι 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει κυρίως ενισχύσεις στις επιχειρήσεις: 2,1 δισ. λόγω μη καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων (κυρίως ΦΠΑ), 1,6 δισ. λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων, 1 δισ. ευρώ από τη λεγόμενη “επιστρεπτέα” προκαταβολή επιχειρήσεων που αφορά δάνεια, κτλ.

Εκτινάχτηκε η ανεργία στις ΗΠΑ: Εμειναν χωρίς δουλειά 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι

Η δραματική αύξηση της ανεργίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει φέρει το συνολικό αριθμό των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας περίπου 10 εκατομμύρια.

Περίπου 6,6 εκατομμύρια Αμερικάνοι πολίτες έκαναν αίτηση αυτή τη βδομάδα για επιδόματα ανεργίας.

Mείωση του ελληνικού ΑΕΠ έως και 35% λόγω κορονοϊού, βλέπει ο ΟΑΣΑ

Ιδιαίτερα δυσοίωνες όσον αφορά την πορεία της οικονομίας σε όλον τον κόσμο, αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το 35% του ΑΕΠ της σε περίπτωση μερικού ή και ολικού «κλεισίματος» της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας.
Κατά τον ΟΟΣΑ, οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις συνέπειες του κορονοϊού παγκοσμίως μπορεί να οδηγήσει σε μέση απώλεια του ενός τετάρτου του ΑΕΠ, με τις καταναλωτικές δαπάνες να μειώνονται κατά το ένα πέμπτο. Αυτό λαμβάνει υπόψη μόνο τον αρχικό άμεσο αντίκτυπο και όχι τις έμμεσες επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν.

Ιδιωτικές δομές υγείας: «βροχή» το κρατικό χρήμα αλλά είναι όντως «θωρακισμένες»;

Για τις ιδιωτικές δομές υγείας η πανδημία όπως όλα δείχνουν λειτουργεί ως ευκαιρία. Ευκαιρία για αισχροκέρδεια  εις βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών και εις βάρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Οι καταγγελίες που καταφθάνουν για τις συνθήκες εργασίας και για τις πρακτικές των ιδιωτικών κλινικών που δρουν ανεξέλεγκτα είναι πάρα πολύ σοβαρές για να αγνοηθούν. Η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την επιχορήγηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με το ποσό των 30 εκ ευρώ το οποίο θα διατεθεί για «την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων κλινικών καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου..» Παράλληλα με ΠΝΠ διπλασιάζεται η αποζημίωση των ιδιωτικών δομών υγείας για την διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ στον ΕΟΠΠΥ εκτοξεύοντας την αποζημίωση που καταβάλλει το δημόσιο (οι Έλληνες φορολογούμενοι εν ολίγοις) από τα 800 ευρώ στα 1600 ευρώ την ημέρα.

Δήμοι -εφταήμερη εργασία: Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις -Να πάρει θέση η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ ήρθε η πρώτη αντίδραση για την εφταήμερη εργασία στους δήμους, που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη της ΛΑΕ αναρωτιέται γιατί, καθώς «το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει, κρίσιμες υπηρεσίες των ΟΤΑ, να λειτουργούν καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου» (σ.σ. καθαριότητα) η κυβέρνηση επεκτείνει «και μάλιστα με απόφαση μονοπρόσωπου οργάνου, του Δημάρχου δηλ., την 7ήμερη λειτουργία όσων υπηρεσιών και υπαλλήλων θέλει ο κάθε αιρετός, πέρα από την ισοπέδωση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων, αλλά και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.