oaednews

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Γίνονται αυτά;

ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ περιμένω ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ανέργους οι οποίοι θέλουν να εκπαιδευτούν στον πρωτογενή τομέα, αλλά ακόμα να ξεκινήσει. Ελεγα να φτιάξω το παρατημένο αμπέλι του παππού στο χωριό, βάζοντας για μαγιά εκείνα τα λεφτά της επιδότησης που θα έπαιρνα από το πρόγραμμα. Σκεπτόμενος όλ' αυτά, με πήρε ο ύπνος!

Εργαζόμενη άνεργη


Και ναι, έχω υπάρξει άνεργη για πολλούς μήνες και προσπαθούσα με δουλειές του ποδαριού να συντηρηθώ. Λίγο το ενοίκιο, λίγο το θράσος μου να θέλω να γευματίζω κάθε μέρα, λίγο οι λογαριασμοί, έφτασα σε τραγικό σημείο (κατάσχεση του αυτοκινήτου μου, χωρίς ρεύμα για πέντε μηνες (μπάνιο με κρύο νερό και "μαγείρεμα" σε γκαζάκι), κλονισμός της υγείας μου (κυρίως λόγω της ανύπαρκτης διατροφής), πώληση όλων των χρυσών κοσμημάτων μου για μισό κομμάτι ψωμί (η κακή διατροφή μου λέγαμε).

Αφιερωμένη σ' όσους γονείς ψάχνουν δάσκαλο για να βοηθήσει τα παιδιά τους να μάθουν τα μαθήματα του Δημοτικού αλλά και στους μικρούς μαθητές που δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιό κινητό να διαλέξουν.



cid:F7A3EA1E-3ECB-4509-931F-A763050DEEA2

 H πιτσιρίκα που πουλάει γλυκά σε δρόμο της Δαμασκού και ταυτόχρονα γράφει τα μαθήματά της δεν άφηνε με τίποτε τον Wasim Kheir Beik να την φωτογραφήσει. 

Κλείνουν τα σύνορα για Έλληνες που αναζητούν εργασία

H Eυρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα της για τους Έλληνες που αναζητούν εργασία μετά από πρόταση Βρετανών, Ολλανδών και Σουηδών και τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών.
Τι ζητούν; Να υπάρξουν σκληρότεροι νόμοι για την αντιμετώπιση και την ανάσχεση του ρεύματος της οικονομικής μετανάστευσης στην Ευρώπη από χώρες του Νότου, όπως η δοκιμαζόμενη Ελλάδα. Να μπεί δηλαδή πλαφόν στον αριθμό των εργαζομένων που θα μετακινούνται από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα ανεργίας.

Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την αγροτική επιχειρηματικότητα στο Ναύπλιο

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Έργου farmsUP!, για την προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, διοργανώνεται συνέδριο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με τίτλο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου!», την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013, στο Ναύπλιο(Ξενοδοχείο Αμαλία).
Το εν λόγω συνέδριο, αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, αφιερωμένων στην ελληνική αγροτική επιχειρηματικότητα, που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, μέσω της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα. Ξεκινώντας από την Αλίαρτο Βοιωτίας, οι δράσεις του Έργου, υπό τη μορφή εκπαιδευτικών εργαστηρίων για αγρότες, συνεχίστηκαν στην Κονταριώτισσα Πιερίας, στις Σέρρες και τη Σκάλα Λακωνίας, με τελικό προορισμό το μεγάλο συνέδριο του Ναυπλίου.
Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ως ομιλητές, εκπρόσωποι από σημαντικούς ευρωπαϊκούς, εθνικούς και τοπικούς φορείς, προσωπικότητες από τον επιστημονικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κόσμο, οι οποίοι θα μοιραστούν την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους με το κοινό. Τέσσερα παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια θα προσφέρουν πρακτικές και αποτελεσματικές γνώσεις στους συμμετέχοντες, ενώ η παρουσίαση των ιστοριών αγροτικής επιτυχίας θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους φιλόδοξους αγρό-επιχειρηματίες. Το συνέδριο θα καταλήξει σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, με την οποία και θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση
Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, κ. Τάσσος Χειβιδόπουλος και η Πρόεδρος της Μίλητος Α.Ε. και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, Πειραιώς & Περιχώρων, κα. Όλγα Σταυρόπουλου.
Παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις του farmsUP!, έχει δημιουργηθεί και η ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα www.farmsup.eu, η οποία φιλοξενεί 22 ευρωπαϊκά έργα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το farmsup.eu, παρέχει επίσης, πληροφορίες για το Έργο, καθώς και τη φόρμα εγγραφής στο συνέδριο του Ναυπλίου, το διαδραστικό παιχνίδι «Αλήθεια, πόσο επιχειρηματικά σκέφτεσαι;» και το διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας. Τέλος, η αφιερωμένη στοfarmsUP! ιστοσελίδα, διαθέτει μια «έξυπνη» αναζήτηση, με την οποία οι επισκέπτες μπορούν να εντοπίσουν τα έργα εκείνα, που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες τους.
Το farmsUP!
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέδωσαν στους ευρωπαίους αγρότες πλεόνασμα 12.6δις ευρώ για το 2012, 8.9δις περισσότερα σε σχέση με το 2011. Ταυτόχρονα, το ευρωπαϊκό γεωργικό εισόδημα παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα (+0.1%) για το 2012, μετά από μια συνεχή αύξηση την τελευταία επταετία (από το 2005 έχει παρατηρηθεί αύξηση 28.5%, Eurostat) και η αξία παραγωγής των βασικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 1.9% (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη, The 2012 Agricultural Year).
Στην Ελλάδα, και ειδικότερα κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013, έχουμε τόσο αύξηση στις τιμές εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, όσο και σημαντική αύξηση της τάξεως του +5,8% στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα έτη, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τη συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων στις συνολικές εξαγωγές της χώρας (Ελληνική Στατιστική Αρχή 2013 // Επεξεργασία στοιχείων: Όμιλος Alpha Bank).
Στη βάση αυτών των στοιχείων, διαφαίνεται ξεκάθαρα η δυναμική διεύρυνσης του αγροτικού κλάδου στη χώρα και οι προοπτικές του. Το ζητούμενο είναι η ενίσχυσή του με κατάλληλες πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να βελτιώσει τη συμμετοχή του στις προσδοκίες και τους στόχους για την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος μέχρι το 2022, το οποίο στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι κατά 17,5% υψηλότερο το 2022, σε σύγκριση με το μέσο εισόδημα της περιόδου 2008-2012 (Prospects for Agricultural Markets and Income in the EU 2012-2022, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2012).

Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας

Η «Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας», είναι ο συνδυασμός και η επέκταση δύο επιτυχημένων πρωτοβουλιών: της έναρξης της «Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας» στην Αγγλία το 2004 και αυτής στις Η.Π.Α. το 2007.
Ως παγκόσμιος θεσμός ξεκίνησε το 2008 με εβδομήντα πέντε χώρες, ενώ τώρα συμμετέχουν περισσότερες από 130 χώρες.
Οικοδεσπότης για την Ελλάδα είναι η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών.
Ελληνικές δράσεις επιχειρηματικότητας στα πλαίσια της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (18-30 Νοεμβρίου 2013)

Εθνικός διάλογος για την ανεργία

Του Νικου Χατζηνικολάου.          Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, η ανεργία, είναι δυστυχώς και αυτό που συζητείται λιγότερο στην πολιτική μας σκηνή. Αυτό με το οποίο ασχολούνται ελάχιστα ή και καθόλου τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.