oaednews

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ


Μετά την ψήφιση, από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, του Ν.4281/2014 καταργήθηκαν από 1/1/2015 οι κοινωνικοί πόροι προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η κράτηση 3% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) Η κράτηση του 3% υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. προβλέπονταν επί των προμηθειών του Δημοσίου και η συνεισφορά της στα έσοδα υπερέβαινε το 25% του συνολικού προϋπολογισμού του Ταμείου.
Η απόφαση αυτή, που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης Κυβέρνησης και των δανειστών, αποτέλεσε συνέχεια των κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών. Πολιτικές που λήστεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων με το PSI και το κούρεμα, τη μακροχρόνια άτοκη κατάθεση τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα. Ταυτόχρονα η άσχημη οικονομική κατάσταση των Ταμείων χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα από τις Κυβερνήσεις για τη μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ .

ΟΑΕΔ: Ανέβαλε τη συζήτηση για τα διαθέσιμα στην ΤτΕ

Αναβολή της συζήτησης του θέματος μεταφοράς των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ αποφάσισαν τα περισσότερα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων, παρά τις εγγυήσεις που παρέχει η τροπολογία Μαρδά-Στρατούλη για τη διασφάλιση των κεφαλαίων που θα τοποθετούνται σε κρατικά ρέπος.
 
Το ΔΣ του ΟΑΕΔ που συνεδρίαζε χθες ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και οι εργοδότες που συμμετέχουν στο συμβούλιο αντικρούουν την κυβερνητική πρόταση. Απρόθυμα να συμμετάσχουν είναι και τα ταμεία των τραπεζουπαλλήλων. Συγκεκριμένα, το ΕΤΑΤ απέρριψε την πρόταση για μεταφορά των διαθεσίμων του, ύψους 230 - 240 εκατ. ευρώ.

Δικαίωση απολυμένης

Η Αφροδίτη Ρ. είναι μια νέα γυναίκα που ζει στη Χαλκίδα και τα τελευταία τέσσερα χρόνια δούλευε σε εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου παπουτσιών στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Ολο αυτό το διάστημα οι απλήρωτες υπερωρίες ήταν καθεστώς για το σύνολο των εργαζομένων, που δύσκολα διαμαρτύρονταν υπό τον φόβο αλλά και τη ρητή απειλή της απόλυσης.