oaednews

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

OOΣΑ για Ανεργία...

Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παρά τα σημάδια βελτίωσης σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ αναφέρει σε έκθεση του ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι, στην οποία προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας το 2015 θα κινηθεί στο επίπεδο του 27%.

ΟΑΕΔ: Από την προστασία των ανέργων, στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

Θανάσης  ΓΚΩΓΚΟΣ
Μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά
Μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ


H συζήτηση που άνοιξε μέσω δημοσιευμάτων και επίσημων τοποθετήσεων της κυβέρνησης και των κομμάτων για το μέλλον του ΟΑΕΔ, βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των ανέργων και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Δεν απαντά στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνεργος, ο εργαζόμενος που δουλεύει με κάθε είδους ελαστική εργασιακή σχέση, στις οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη μαθητεία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ε.Δ.Ο.Θ. ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή των μελών των Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Θεσσαλονίκης και των Γραμματειών των Νομαρχιακών Τμημάτων της Βορείου Ελλάδος την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 18:00, στην αίθουσα συσκέψεων της Ε.Δ.Ο.Θ.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Το πανόραμα των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για το 2014 – 16 Πηγή:www.capital.gr

Σε τρεις βασικούς πυλώνες θα κινηθούν τα προγράμματα κατά της ανεργίας που έχουν ξεκινήσει να “τρέχουν” από φέτος για να καταλήξουν το 2016, σύμφωνα με όσα παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης.
Συνολικά για τη διετία 2014 – 2016 θα διατεθούν πάνω από 1.021.800.000 ευρώ, αναμένοντας να ωφεληθούν αποτελεσματικά τουλάχιστον 397.356 άνεργοι.
- Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει ένα ειδικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης με την ονομασία «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΜΠΡΟΣΤΑ» και έχει το χαρακτήρα του εμπροσθοβαρούς ως προς την κατανομή των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, άμεσου ως προς το χρόνο προκήρυξης και υλοποίησης των δράσεων του και στοχευμένου ως προς τις κατηγορίες ωφελουμένων (έμφαση σε ηλικίες που πλήττονται από υψηλή ανεργία, αλλά και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού).

Απο τους διαθέσιμους θα αντληθούν οι απολύσεις στο δημόσιο.




 Τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η εφαρμογή της οποίας θα προωθηθεί ακόμη ταχύτερα με τον τερματισμό των ποσοτικών στόχων και υποχρεώσεων στο τέλος του έτους, όπως είναι οι 15.000 απολύσεις στο δημόσιο, θα παρουσιάσει την Τετάρτη το απόγευμα, στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους της τρόικας.

Voucher 2014 άνοιξαν οι αιτήσεις για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα.





 Ανοικτή είναι πλέον είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα Voucher 2014 στο πλαίσιο υλοποιήσης για πρώτη φορά του γενικότερου προγράμματος για νέους της ΕΕ youth guarantee.

Ξεμπλοκάρονται τα επιδοτούμενα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ.




 Σε σειρά αλλαγών στη διαχείριση και την υλοποίηση των έργων των Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) και των Τοπικών Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ-ΕΚΟ).

ΓΣΕΒΕΕ: Επιδείνωση της κατάστασης για τους μικρομεσαίους .




Μεγάλη μείωση τζίρου, θέσεων απασχόλησης και απώλεια της εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων προς το πολιτικό σύστημα, προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Νέος μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας των προγραμμάτων για ανέργους .


Μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας δημιουργείται εντός των επομένων ημερών με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης