oaednews

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Κρητικά Κάλαντα Πρωτοχρονιάς

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ



Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εύχεται σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, Ελληνες και μετανάστες και στις οικογένειές τους, καλή και αγωνιστική χρονιά, με νέες δυνάμεις και υγεία.
Σφίγγουμε το χέρι στα αδελφά μας συνδικάτα στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, στους αγωνιζόμενους Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς, Τούρκους, Ούγγρους εργάτες που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο δρόμο του αγώνα. Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης, στους λαούς που αντιστέκονται απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Η νέα χρονιά πατώντας πάνω στην πείρα που δημιούργησε η προηγούμενη, μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον διεκδικητικό αγώνα, στην άνοδο της πάλης των εργαζομένων, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει πάνω στο κουφάρι των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Στη φούσκα της "μεταμνημονιακης Ελλάδας" δεν καταργείται κανένας από τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που πτώχευσαν τον εργαζόμενο λαό. Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης που υλοποίησαν τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και των άλλων καπιταλιστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, ψηφίζοντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο με τα τρία μνημόνια, για μια ακόμα φορά προσπαθούν να παραπλανήσουν, να εξαπατήσουν, με αντιπαραθέσεις και διαφορές που είναι ξένες προς τα συμφέροντά μας. Η πραγματικότητα που ζει σήμερα κάθε εργατική - λαική οικογένεια, δεν πρέπει να προσπεραστεί, μπροστά στις συμπληγάδες πέτρες της δικομματικής πόλωσης που επανέρχεται σαν έργο χιλιοπαιγμενο με τους ίδιους μοιρασμένους ρόλους, αυτή τη φορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Η καθήλωση των μισθών σε άθλια επίπεδα, οι μισθοί των 200 - 300 ευρώ που έχουν γίνει κανόνας σε πολλούς κλάδους, η εκτεταμένη "ευελιξία", η ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για την μόνιμη καθήλωση του κατώτατου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν μπορούν να ξεπεραστούν με τα ψίχουλα και τις προεκλογικές υποσχέσεις που στοχεύουν στο μυαλό και την καρδιά της εργατικής τάξης.Πλάι μας συνεχίζει και βρίσκεται η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος μέσα από τη διαρκή φοροεπιδρομή και τους πλειστηριασμούς, η συνεχής υποβάθμιση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών που οδηγούν στην εξαθλίωση, στην ανέχεια, ως και την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής, καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τις καταστροφές σε Δυτική και Ανατολική Αττική με εκατόμβη νεκρών.
Η πάλη για την αναπλήρωση των απωλειών, η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, μαζί με τον αγώνα ενάντια στη συμμετοχή - εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πρέπει να είναι αγώνας καθημερινός και σε πρώτο πλάνο για τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Για μας και τα παιδιά μας, τα δικαιώματά μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα!
Το δικαίωμα μας να εργαζόμαστε και να ζούμε όπως αξίζει στον πλούτο που παράγει η δουλειά μας και στην δυνατότητα που δίνει η εποχή μας, δεν είναι ουτοπία!
Η νέα χρονιά που έρχεται πρέπει να μας βρει σε εγρήγορση και θέση μάχης. Ο κρατικός προϋπολογισμός και για το 2019 επικυρώνει τη διαρκή απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων και μεγαλοξενοδόχων για περισσότερα προνόμια, για μεγαλύτερη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, για ζωή στα όρια της ανέχειας.
Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για νέες αυταπάτες. Η εμπειρία όλων μας επιβεβαιώνει τη γραμμή αντεπίθεσης και ρήξης με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που προτείνει το ΠΑΜΕ, την ανάγκη ενίσχυσης της οργανωμένης - συλλογικής δράσης, το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας, την ανάπτυξη περισσότερων εστιών αγώνα σε κλάδους και χώρους δουλειάς.
Η αρνητική και εκφυλιστική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα με ευθύνη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αλλά και σε μεγάλες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τους εργαζόμενους και παράλληλα σημαντικό όπλο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, ώστε να παγιώνουν την εργασιακή ζούγκλα. Αυτή η κατάσταση επείγει να αλλάξει.
Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη της χώρας μας και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της, να δημιουργήσουμε μέσα στους χώρους δουλειάς κλίμα μαχητικό, αποφασιστικό, επιθετικής διεκδίκησης των αναγκών μας, των δικαιωμάτων μας. Να προετοιμάσουμε δυνάμεις για σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική. Να καταργηθούν τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, παλιά και νέα. Να δώσουμε στην εργατική τάξη αισιοδοξία ότι υπάρχει διέξοδος και προοπτική για το μέλλον της, τη ζωή της. Να μην περιμένουν οι εργαζόμενοι μεσσίες ή λύσεις από τα πάνω, να μην στηρίζονται στη δήθεν καλή διάθεση της εργοδοσίας, στις κυβερνητικές εναλλαγές.
Με αισιοδοξία, με αποφασιστικότητα, με ακλόνητη πίστη στο δίκιο μας, δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού στα εργοστάσια, στις βιομηχανικές ζώνες και σε κάθε χώρο δουλειάς για να δυναμώσουμε το μέτωπο της μαχητικής διεκδίκησης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Για να δυναμώσει ο αγώνας συνολικά απέναντι στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.




Συγκέντρωση συμβασιούχων Δήμων στο Υπ. Εσωτερικών στις 14 Ιανουαρίου 2019

Έξω από το Υπ. Εσωτερικών και την Πλατεία Κλαυθμώνος θα συγκεντρωθούν συμβασιούχοι – “παρατασιούχοι” Δήμων, στις 14 Ιανουαρίου 2019, στις 12 το μεσημέρι, διεκδικώντας τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους σε αορίστου χρόνου.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Συμβασιούχων ΟΤΑ τονίζεται:

Υπουργείο Εργασίας: Τα πρώτα 15 Κέντρα Στήριξης

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων για τη δημιουργία των πρώτων Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας εγκρίθηκαν 15 αιτήσεις χρηματοδότησης φορέων, συνολικού προϋπολογισμού 1.904.882,39 ευρώ.
Τα πρώτα 15 Κέντρα Στήριξης θα δημιουργηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες: Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών,Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Μαγνησίας (2), Ιωαννίνων, Κορινθίας, Φωκίδας,Ηρακλείου, Χανίων, Κέρκυρας, Ρόδου, Λέσβου, Λευκάδας. Το κάθε Κέντρο επιχορηγείται από το Υπουργείο Εργασίας με 127.000 ευρώ για ναυποστηρίξει τη λειτουργία των υφιστάμενων φορέων Κ.ΑΛ.Ο. και να καθοδηγήσειτη δημιουργία νέων φορέων.

Καταγγελίες εργαζομένων: «Μας ζήτησε να επιστρέψουμε το δώρο Χριστουγέννων αλλιώς θα μας έδιωχνε»

Νέο περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπου ζητήθηκε από εργαζόμενο να επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων, καταγράφηκε, αυτή τη φορά στην Μυτιλήνη.
Συγκεκριμένα, εργοδότης καταστήματος εστίασης απαίτησε από εργαζόμενο του να επιστρέψει το δώρο, το οποίο είχε καταβάλει μέσω τραπέζης.
Ο εργαζόμενος μας έστειλε την παρακάτω καταγγελία ότι ο εργοδότης του απαίτησε να του επιστραφεί το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο είχε καταβάλει, μέσω τραπέζης.

Επίδομα παιδιού 2018: Κλείνει το Α21 για όσους δεν έχουν κάνει αίτηση

ΟΠΕΚΑ: Η ηλεκτρονική αίτηση Α21 στην διαδικτυακή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ενεργοποιείθηκε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου για δυνητικούς δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 για το 2018 όπως και για όσους επιθυμούν να τροποποιήσουν υποβληθείσες αιτήσεις. Η ηλεκτρονική αίτηση είναι προσβάσιμη εδώ 

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ: 9.000 άνεργοι προσλαμβάνονται τον Φεβρουάριο στους ΟΤΑ

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ: 9.000 άνεργοι προσλαμβάνονται τον Φεβρουάριο στους ΟΤΑ από τον ΟΑΕΔ
Το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου του 2019 ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει στην έκδοση της προκήρυξης για το πρώτο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας της νέας χρονιάς με το οποίο θα προσληφθούν 8.933 εγγεγραμμένοι, στο μητρώο του, άνεργοι με οκτάμηνες συμβάσεις και κοινωνικά κριτήρια (χρόνος ανεργίας, οικογενειακή κατάσταση, εντοπιότητα, εισόδημα κλπ) οι οποίοι θα απασχοληθούν σε τομείς δήμων ,περιφερειών και σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.