oaednews

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

"Το προσκύνημα" - Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Ο Νίκος Ξυλούρης στην εξέγερση του Πολυτεχνείου


Photo for this article
Η μαγική φωνή του Νίκου Ξυλούρη έγινε σύμβολο αντίστασης μέσα στο Πολυτεχνείο τις ημέρες τις εξέγερσης. Ο Ψαρονίκος βρέθηκε μέσα στο Ίδρυμα και τις τρεις ημέρες της κατάληψης. Και δεν κρύφτηκε. Βγήκε μπροστά, ανάμεσα στους φοιτητές, κάνοντας το σήμα της νίκης με τα δάκτυλά του. Τραγούδησε. Τραγούδησε τα ριζίτικα, αλλά και την «Ξαστεριά» και ξεσήκωσε τους συγκεντρωμένους.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ (Πολυτεχνείο 1973)

και ποιος πληρώνει πάλι τα σπασμένα
και πώς να ξαναρχίσω πάλι απ’ την αρχή
κι ας ήξερα τουλάχιστον γιατί.

Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα...

Οι Νεκροί του Πολυτεχνείου

Ο Χρήστος Καϊστριώτης σε μια πλήρη αναφορά για όσους βρήκαν το θάνατο στη διάρκεια 

της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Τι αναφέρει το πόρισμα 

Τσεβά, η έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τι προκύπτει από άλλα στοιχεία. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ανεξιχνίαστος. Δύο μέρες μετά την εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο, το καθεστώς αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξη 11 νεκρών.

Εορτασμός του Πολυτεχνείου

1971
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤ. ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 8 – ΤΡΑΧΩΝΕΣ
ΤΗΛ.  9989.646 – FAX 9942714
Α Θ Η Ν Α

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2014
Α.Π. 189 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

   Συνάδελφοι,

Συμπληρώνονται φέτος σαράντα ένα χρόνια από την ηρωική εξέγερση στο Πολυτεχνείου ενάντια στην ξενοκίνητη χούντα των Συνταγματαρχών.
Σαράντα ένα χρόνια από το κορυφαίο εκείνο γεγονός αντιφασιστικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας που αποτυπώθηκε στη συνείδησή του σαν το σύμβολο των αγώνων του για Εθνική ανεξαρτησία, Λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική προκοπή και ειρήνη.

Για μας ο εορτασμός της ΕΠΕΤΕΙΟΥ αυτής δεν γίνεται μόνο για την απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς αγωνιστές, αλλά είναι μια υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα που υλοποιεί τους στόχους και τα ιδανικά της αγωνιστικής εκείνης γενιάς, αγώνας για οράματα που ισχύουν και σήμερα που οι ανάγκες του λαού και του τόπου μας βρίσκονται αντιμέτωπες με τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης που θέλουν να επιβάλλουν την νέα τάξη πραγμάτων σε όφελος των ισχυρών της γης.