oaednews

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Τυνησία: Προεδρικό διάγγελμα για ν’ αποκλιμακωθεί η ένταση από τις διαδηλώσεις για την ανεργία

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλην την επικράτεια της Τυνησίας από τις 20:00 έως και τις 05:00 επέβαλαν οι αρχές της χώρας σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την αναταραχή, που ξέσπασε με αφορμή την αυτοκτονία ενός ανέργου νεαρής ηλικίας.
Ο Πρόεδρος της Τυνησίας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα επεσήμανε τον κίνδυνο δράσης εξτρεμιστικών οργανώσεων, που θα εκμεταλλευθούν την κοινωνική αναστάτωση κι ότι κατανοεί «πως δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπρέπεια χωρίς εργασία».

Το ΕΑΠ μειώνει τα δίδακτρα και παράλληλα ανανεώνεται

Σε μείωση διδάκτρων θα προχωρήσει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), παράλληλα με την ανανέωση των προγραμμάτων του, την αύξηση των θέσεών τους, τη συνεργασία με τα συμβατικά πανεπιστήμια της χώρας και, ευρύτερα, τις κινήσεις εξωστρέφειας που ήδη έχει ξεκινήσει. Οι αλλαγές αυτές έρχονται να προστεθούν στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ να καταργηθεί η κλήρωση ως τρόπος επιλογής των φοιτητών και η επιλογή να γίνεται με βάση κοινωνικά κριτήρια τα οποία θα μοριοδοτούνται.

Μειώσεις-σοκ στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου!

Αλλάζουν άρδην τα σχέδια της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, καθώς οι περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις είναι από χθες επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενώ την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει ως πρώτο μέτρο δραστικές περικοπές ως και 50% στα μερίσματα που παίρνουν σήμερα 265.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της απόφασης που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος». 
Οι μειώσεις στα μερίσματα θα εφαρμοστούν -εκτός απροόπτου- από τις πληρωμές του Φεβρουαρίου, καθώς για τον Ιανουάριο, και παρά την αδυναμία του Μετοχικού Ταμείου να πληρώσει από δικούς του πόρους, το Υπουργείο αποφάσισε να πάρει 11 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για να δοθούν στους συνταξιούχους και αυτό παρά το γεγονός ότι τα Ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ακριβώς επειδή τα χρήματα που θα έπρεπε να πηγαίνουν στις δαπάνες υγείας παρακρατούνται για την πληρωμή των συντάξεων. 
Τα νέα ποσά