oaednews

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων στον ΕΦΚΑ

 Στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων στον ΕΦΚΑ

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις ανακοινώσεις της ΠΟΣΕ/ΕΦΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ, στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν οι ομοσπονδίες για την Τετάρτη 16 του Φλεβάρη με αιτήματα:

 

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ
  • Καθολικό, Υποχρεωτικό, Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών – ασφαλιστικών νόμων
  • Αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Νομοθετικές ρυθμίσεις για ανασφάλιστους υπερήλικες, ομογενείς και μακροχρόνια ανέργους

 Στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ που ήδη βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή, αναμένεται να προστεθούν τρεις τροπολογίες για τις ανωτέρω ομάδες πολιτών. Η προαναγγελία των εν λόγω παρεμβάσεων, έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με συνέντευξή του. Οι τροπολογίες θα προβλέπουν τα εξής:

  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Θα καταβάλλεται το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε 7.500 χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς πλέον δεν χρειάζεται να ερευνάται, εάν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη, αλλά μόνο εάν λαμβάνει σύνταξη, οριστική ή προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης, ίση ή ανώτερη από το επίδομα.

ΟΑΕΔ: Παράταση υποβολής των αιτήσεων για τις 540 θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ

 Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τον ΟΑΕΔ για τη ΣΟΧ1/2022 μέχρι την Τετάρτη 16-02-2022 και ώρα 23:59.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ η παράταση δίνεται επειδή οι ψηφιακές υπηρεσίες θα είναι εκτός λειτουργίας από την Παρασκευή 11-02-2022 στις 17:00 έως και την Κυριακή 13-02-2022 στις 18:00, λόγω εργασιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων αφορα 540 θέσεις εργασιακών συμβούλων στα ΚΠΑ2 και τα Γραφεία Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.

Κινητοποίηση εργαζομένων του Πολιτισμού στο υπουργείο Εργασίας για μέτρα στήριξης

 Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την αποκατάσταση και ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας για τα επαγγέλματά του Πολιτισμού ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος η οποία αποφάσισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.

Διασώζει τις τριετίες στους μισθούς το Συμβούλιο Επικρατείας

 «Απαράδεκτη» έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο την προσφυγή εργοδοτικών οργανώσεων. Η πλευρά των εργοδοτών υποστήριζε ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ επίμαχη εγκύκλιος διευκρίνιζε ότι πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «ξεπάγωσε» το επίδομα προϋπηρεσίας, γνωστό και ως «τριετίες», το οποίο ήταν «παγωμένο» από το 2012.

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φεβρουαρίου 2019, με την οποία δινόντουσαν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ του ημερομισθίου 28,33 και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.