oaednews

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ, για την ημέρα της γυναίκας

Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μάρτη 2022

ΟΧΙ στον ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ στην ΕΙΡΗΝΗ

Στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ – ΕΚΑ, 12:00 – 3:00 μ.μ.

Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στη 1:00 μ.μ. και πορεία στο Σύνταγμα

Με τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν στην γειτονιά μας και τις φρικτές εικόνες από στρατιωτικές επιθέσεις  να ξεδιπλώνονται στις οθόνες μας, η φετινή 8η Μάρτη –  η ημέρα της γυναίκας – μας κάνει να αναλογιστούμε πως αν δεν θέλουμε να γίνουμε κρέας για κανόνια, πυραύλους ή αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινός. Ο αγώνας των γυναικών για εξάλειψη των διακρίσεων, διεκδικεί έναν κόσμο όπου οι ανάγκες των πολλών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους θα είναι αυτές που θα  καθορίζουν τις εξελίξεις και όχι τα συμφέροντα των ισχυρών.

ΕΦΚΑ: Νέο χαράτσι για μη μισθωτούς – Εισφορά για παροχές σε είδος και χρήμα

  Από Βασίλης Αγγελόπουλος -04/03/2022

Υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές ενός έτους, θα είναι οι μη μισθωτοί που έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις παροχές σε είδος και σε χρήμα. Οι εισφορές αυτές, κυμαίνονται από 55 έως 66 ευρώ το μήνα, άρα προκύπτει μια έξτρα δαπάνη που θα κυμαίνεται από 660 έως 792 ευρώ για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, προωθείται ειδική διάταξη νόμου στη Βουλή, που θα δίνει τη δυνατότητα σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες που έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται ασφαλιστικής ικανότητας, να μπορέσουν κατ’εξαίρεση να την λάβουν για ένα έτος. Το δικαίωμα αυτό θα παρέχεται ανεξαρτήτως οφειλών, εφόσον οι ανωτέρω ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022 αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα. Το ποσό αυτό υπολογίζεται στο δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας ασφαλιστικής κατηγορίας για παροχές σε είδος και σε χρήμα, την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Όσοι έχουν επιλέξει την α’ ασφαλιστική κατηγορία, οφείλουν 55 ευρώ το μήνα, άρα 660 ευρώ. Όλοι οι υπόλοιποι, οφείλουν 66 ευρώ το μήνα, άρα 792 ευρώ.