oaednews

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ιδρύεται σύλλογος ανέργων! - 35.000 οι άνεργοι στην Κρήτη




Σύλλογος ανέργων ιδρύεται στο Ηράκλειο αποδεικνύοντας ότι η ανεργία είναι θέμα που ''καίει'' και έχει τραγικά αυξητικές τάσεις στο Ηράκλειο..Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των ιδρυτικών μελών του συλλόγου:


''Μετά το μνημόνιο και τον ερχομό της τρόικας οι αριθμοί σπάνε όλα τα ρεκόρ. Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για ανεργία της τάξης του 20% μέσα στο 2011 σε όλη την χώρα ενώ και στην Κρήτη έχει αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση: 
· Είμαστε πρωταθλητές πανελλαδικά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ανεργίας (από 5,3% πήγαμε στο 12% το 2010) λόγω της διάλυσης του αγροτικού τομέα, των λουκέτων στις επιχειρήσεις και της κρίσης στον τουρισμό.
· Μόνο στο Ηράκλειο οι δηλωμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι 20.000 ενώ οι εκτιμήσεις μιλάνε για συνολικά 35.000 άνεργους. Αν προσθέσουμε και τη μαύρη εργασία που δεν φαίνεται πουθενά ή τις δουλειές του ποδαριού το κοντέρ θα σπάσει.
· Οι άνεργοι πτυχιούχοι μέσα στο 2010 έφτασαν τα 8.928 άτομα σε όλη την Κρήτη...

Αυτά λένε οι επιστήμονες και οι αριθμοί. Η πραγματικότητα τι λέει; Άγχος για το αν θα φτάσει ο μισθός μέχρι τα μισά του μήνα, άγχος για το αν θα ανανεωθεί η σύμβαση και το επόμενο δίμηνο, άγχος κάθε φορά που ανοίγεις τον λογαριασμό της ΔΕΗ, άγχος μην ακούσεις την ατάκα “έχει πέσει ο τζίρος τους τελευταίους μήνες και πρέπει να...”, άγχος, άγχος, άγχος...

Ακούμε καθημερινά οτι πρέπει να κάνουμε θυσίες για την “σωτηρία της πατρίδας” και την “ανταγωνιστικότητα της οικονομίας”. Όλα αυτά για εμάς σημαίνουν: κατάθλιψη και ταβανοθεραπεία, μετανάστευση όπως τη δεκαετία του '50, δουλειά σε συνθήκες γαλέρας. Και οι πιο “τυχεροί” μπορούν να επιστρέψουν στο πατρικό σπίτι. Διαλέγεις και παίρνεις...

Είναι καιρός να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε!

Η ομάδα νέων εργαζομένων και ανέργων “Δικαίωμα” παίρνει την πρωτοβουλία για τη σύσταση συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων στο Ηράκλειο, όπου μέσα από αυτόν οι άνεργοι και οι ελαστικοί εργαζόμενοι θα συγκροτήσουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης και θα παλεύουν για τα δικαιώματα τους σε μία αξιοπρεπή ζωή και εργασία''. Και συνεχίζουν καλώντας όλους τους ανέργους, όλους τους ευέλικτα εργαζόμενους, όλους όσους εργάζονται χωρίς σταθερότητα ή κοινωνική ασφάλιση στο Ηράκλειο στην ανοιχτή συνέλευση που διοργανώνουν την:
Τετάρτη 9 Φλεβάρη, στις 19:00 
στο θέατρο “ΟΜΜΑ Studio” (Ευαγγελίας Φραγκάκη 13, απέναντι από τα Jumbo)
Πηγη: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ