oaednews

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

«Έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχτούν»



Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του περιοδικού Economist, που αναφέρει ότι τόσο η οικονομία της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας συρρικνώνονται και οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα διασωθούν.

Στο ίδιο άρθρο εκφράζεται η άποψη ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες «έκανε λίγα» για να βοηθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις πιο προβληματικές οικονομίες της ζώνης.

«Οι ηγέτες της Ευρώπης φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης», τονίζεται στο άρθρο.

Ο Economist σημειώνει πως ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου, μετά την αποτυχία να κερδίσει υποστήριξη για το τέταρτο πακέτο λιτότητας μέσα σε ένα χρόνο.

Την ίδια στιγμή η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει διολισθήσει σε καθεστώς σχεδόν junk και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν αυξηθεί πάνω από το 8% καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως η Πορτογαλία θα πρέπει να στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για διάσωση. 

«Έχουν δίκιο (οι επενδυτές). Αυτές οι οικονομίες είναι σε μια μη βιώσιμη πορεία, αλλά όχι για λόγω έλλειψης προσπάθειας από τις κυβερνήσεις τους. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν κάνει ηρωικές περικοπές στον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα προσπαθεί σκληρά για να απελευθερωθεί από τις ακαμψίες της οικονομίας της. 

Η Πορτογαλία έχει εμπλακεί σε ασφυκτικούς κανόνες, αλλά η δημοσιονομική πολιτικής της είναι τολμηρή. Και στις τρεις περιπτώσεις οι προοπτικές σκουραίνουν σε μεγάλο βαθμό λόγω των λαθών που έγιναν στις Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και το Βερολίνο», τονίζει ο αρθρογράφος.

Ουσιαστικά, προτείνεται η αναδιάρθρωση χρεών για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Μάλιστα, τονίζεται πως η επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων στις 7 Απριλίου, θα ενισχύσει το ευρώ και θα υπονομεύσει περαιτέρω  τις προσπάθειες των περιφερειακών κρατών να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Το άρθρο χαρακτηρίζει «ολέθρια» την στρεβλή λογική των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης και ασκεί κριτική στον Μόνιμο Μηχανισμό (ESM) και στην εμπλοκή ιδιωτών στην διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους μετά το 2013.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση», σημειώνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος του Economist.

Τέλος, καταλήγει πως η ελπίδα βρίσκεται στο ΔΝΤ, οι οικονομολόγοι του οποίου έχουν εμπειρία στις κρίσεις χρέους.
tanea.gr

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει αν θα είναι διετής, ή πενταετής, η παραγραφή των οικονομικών αξιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων



   Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) καλείται να αποφασίσει εάν θα είναι διετής, ή πενταετής, η παραγραφή των οικονομικών αξιώσεων των, με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, υπαλλήλων του Δημοσίου από καθυστερούμενες αποδοχές, διαφορές αποδοχών, επιδομάτων, οικονομικών παροχών, αποζημιώσεων και από αδικαιολόγητο πλουτισμό.

    Το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε στο ΑΕΔ προς οριστική λύση, λόγω αντιθέτων αποφάσεων μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

    Ειδικότερα, σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄αριθμ. 953 και 954/2011 αποφάσεις της έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του άρθρου 91 παράγραφος 3 του Ν.Δ. 321/1969, που προβλέπει διετή παραγραφή για τις αξιώσεις των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα. Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει από το 1983 (απόφαση 1270/1983) ότι η παραγραφή είναι διετής.

    Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος, Μιχ. Βροντάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας, Κ. Ευσταθίου) έκρινε ότι "η θέσπιση με το άρθρο 91 παράγραφος 3 του Ν.Δ. 321/1969 εις βάρος των υπαλλήλων του δημοσίου ειδικής βραχυπρόθεσμης διετούς παραγραφής με την οποία περιορίζεται το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά, λόγω καθυστερουμένων αποδοχών ή άλλων απολαυών ή αποζημιώσεως εξ αδικαιολογήτου πλουτισμού αντίκειται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος που καθιερώνει την αρχή της ισότητας, διότι είναι μικρότερος από το χρόνο παραγραφής που προβλέπεται (πενταετής) αφενός μεν από την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου 91 για όλες τις άλλες χρηματικές αξιώσεις κατά του δημοσίου, αφετέρου δε από το άρθρο 87 παράγραφος 1 του εν λόγω Ν.Δ. για τις χρηματικές αξιώσεις του δημοσίου κατά τρίτων".

    Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η θέσπιση της διετούς παραγραφής δεν δικαιολογείται ούτε από τη φύση της εννόμου σχέσεως που συνδέει το δημόσιο με τους υπαλλήλους του, εφόσον οι χρηματικές αξιώσεις του δημοσίου κατ΄αυτών δεν υπόκεινται στην ίδια βραχεία παραγραφή".

    Κατόπιν αυτών οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι "η διάταξη του άρθρου 91 παράγραφος 3 του Ν.Δ. 321/1969 δεν θα έπρεπε να εφαρμοσθεί ως αντισυνταγματική και ως εκ τούτου ως ανίσχυρη, με συνέπεια οι απαιτήσεις των υπαλλήλων του δημοσίου από καθυστερούμενες αποδοχές ή απολαυές οιασδήποτε φύσεως ή αποζημιώσεως από αδικαιολόγητο πλουτισμό να υπόκεινται στην προβλεπόμενη από την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου 91 και ισχύουσα για όλες τις άλλες χρηματικές αξιώσεις κατά του δημοσίου πενταετή παραγραφή".

    Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάιο 2009 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε με διαφορά μίας ψήφου (6 έναντι 7) ότι είναι διετής η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων, κ.λπ. των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

    Όμως, στη συνέχεια η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι οι αξιώσεις κατά του ελληνικού δημοσίου υπόκεινται σε διετή προθεσμία παραγραφής, σε αντίθεση με την πενταετή παραγραφή που υπόκεινται οι αξιώσεις κατά του ιδιώτη εργοδότη.

    Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η διετής παραγραφή είναι αντίθετη στο άρθρο του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προστατεύει την ιδιοκτησία. Στην έννοια της ιδιοκτησίας υπάγονται και οι αποδοχές, τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις, κ.λπ. των εργαζομένων.

    Τέλος, το Μισθοδικείο έχει κρίνει ότι η παραγραφή των αξιώσεων των δικαστών και εισαγγελέων από διαφορές αποδοχών κ.λπ. είναι πενταετής.

    Παναγιώτης Τσιμπούκης

    ΑΠΕ

Eκδήλωση ΟΑΕΔ για γιατρούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν


Μία ακόμη εκδήλωση της σειράς "μετανάστευση" διοργανώνει ο ΟΑΕΔ. Αυτή τη φορά για την ενημέρωση Ελλήνων γιατρών και πτυχιούχων της ιατρικής σχολής που επιθυμούν να εργαστούν ή να συνεχίσουν την ειδικότητά τους στη Γερμανία.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Eures και με την Υπηρεσία Eures της Γερμανίας.
Στην Αθήνα  η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί την Τρίτη 5 Απριλίου 2011 στο ξενοδοχείο Amalia Hotel (Λεωφ. Αμαλίας 8-10, Αθήνα) και στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011 στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27, 4Ος όροφος) από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 15:00 έως τις 18:00 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Θα παρευρεθούν οι εκπρόσωποι των κλινικών Katholische Kliniken im Kreis Klewe, LVR-Klinik Bedburg-Hau, Eisenmoorbad Bad Schmiedeberg, St. Ansgar-Klinikverbund και Saarland Kliniken Kreuznacher Diakonie της Γερμανίας, που επιθυμούν να προσλάβουν Έλληνες γερμανόφωνους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς και πτυχιούχους της Ιατρικής που επιθυμούν να συνεχίσουν την ειδικότητά τους στη Γερμανία.
Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσιάσεις των κλινικών και θα υπάρξει δυνατότητα συνεντεύξεων με τους εκπροσώπους τους. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τα βιογραφικά τους σημειώματα και να επικοινωνήσουν άμεσα με τους εργοδότες. Επιπλέον, ο Σύμβουλος Eures από τη Γερμανία θα τους παράσχει γενικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στη Γερμανία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Κατερίνα Φλάκα, συντονίστρια του δικτύου Eures του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: 
gr01ea29@oaed.gr.

Πέφτει» το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ


Καλά νέα άκουσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, όσον αφορά τη μάχη για τη μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 8,8% του ενεργού πληθυσμού, που αποτελεί ένα «χαμηλό» διετίας.

Νωρίτερα, ο οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, Όσταν Γκούλσμπι, δήλωσε ότι οι εκθέσεις για τις θέσεις εργασίας, τον μήνα Μάρτιο, δείχνουν σημάδια βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά πρόσθεσε πως θα υπάρξουν και «αναταράξεις στην πορεία». 

Πρόσθεσε ότι και η μικρή πτώση στους δείκτες της ανεργίας τον μήνα Μάρτιο, στο 8,8%, είναι ενθαρρυντική, ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα βοηθήσει περαιτέρω, τόσο η περικοπή της μισθοδοσίας όσο και τα κίνητρα για νέες δουλειές.

Πιο γρήγορα από όλη την Ε.Ε. έτρεξε η ανεργία στην Ελλάδα

Κάμψη της ανεργίας σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα να κατέχει την τέταρτη θέση αλλά με στοιχεία Δεκεμβρίου 2010, ενώ στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, η ανεργία στην Ευρώπη των «17» μειώθηκε από 10% τον Ιανουάριο 2011 σε 9,9% το Φεβρουάριο, και στην Ε.Ε. από 9,6% σε 9,5% αντίστοιχα. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 14,1% (Δεκέμβριος 2010) και είναι το τέταρτο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία (20,5%), την Ιρλανδία (14,9%) και την Εσθονία (14,3%) και το υψηλότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα από την ένταξή της στην Ευρώπη των «17». Τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν η Αυστρία (4,8%), το Λουξεμβούργο (4,5%) και η Ολλανδία (4,3%).
Η Eurostat υπογραμμίζει ότι μεταξύ των τέταρτων τριμήνων του 2009 και του 2010, η υψηλότερη αύξηση ανεργίας σημειώθηκε στην Ελλάδα (από 10,2% σε 14,1%). Το Φεβρουάριο 2011 υπήρχαν 23.051 εκατ. άνεργοι στην Ε.Ε., εκ των οποίων 15.747 εκατ. από τις χώρες της ευρωζώνης.
Στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη κατέχει πάντα η Ισπανία (43,5%). Ακολουθούν η Ελλάδα (36,1% το Δεκέμβριο 2010) και η Σλοβακία (34,7%). Ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 19,4% και στην Ε.Ε. 20,4%.

enet.gr

Ηράκλειο. Δυο νέα προγράμματα, για τη στήριξη της απασχόλησης στην Κρήτη, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη



   Δυο νέα κοινωνικά προγράμματα για την Κρήτη ανακοίνωσε, σήμερα από το Ηράκλειο, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, παρουσία του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου, μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου για την υλοποίηση τους.

    Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας που υλοποιείται μέσα στο 2011 προβλέπει τη μεταφορά πόρων ύψους πάνω από 17 εκατ. ευρώ, με στόχο την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, στην Περιφέρεια της Κρήτης.

    Ακόμη τόνισε ότι με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στόχος είναι να υπάρξει ένα ανάχωμα στην ανεργία και να στηριχθούν οι αναπτυξιακές δράσεις ζητώντας παράλληλα τη συμβολή όλων.

    Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για την Κρήτη, ύψους 8 εκατ. ευρώ, με 7.000 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν ουσιαστικά, μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων για την εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, βασισμένο στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της περιφέρειας. Η προκήρυξη του συνολικού προγράμματος αναμένεται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

    Αναφερόμενη στις εργασιακές σχέσεις η υπουργός είπε πως όταν υπάρχει ύφεση οξύνονται τα εργασιακά προβλήματα, «γι' αυτό η Ελλάδα έχει άτυπες εργασιακές σχέσεις και μεγάλα ποσοστά ανασφάλιστων εργαζομένων».

    Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε, επίσης, και στο σχέδιο νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Οικονομία στη χώρα, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Σημαντικό εργαλείο προς τον σκοπό αυτό είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την αρωγή των τοπικών εταίρων και έχοντας σημαντικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις θα έχουν εμπορική ιδιότητα, αλλά θα προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, δίνοντας σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

    Η κα Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου επισημαίνοντας ότι «στο μνημόνιο βρεθήκαμε επειδή ήμασταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν είχαμε επιλογή, πολλά από τα μέτρα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πριν» και σημείωσε ότι η ύφεση για το 2010 ήταν αναμενόμενη.

    Η υπουργός Εργασίας εκτίμησε, επίσης, η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τους τοπικούς παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νησιού, τόνισε ότι από το 2013 και μετά τα αποτελέσματα θα είναι ορατά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

    Αναφερόμενη στην Κρήτη, τόνισε ότι είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες περιοχές, καθώς -όπως είπε- δεν είναι απομονωμένη, έχει τις υποδομές και τη διέξοδο του τουρισμού. «Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν προβλήματα» ανέφερε, ενώ παράλληλα μίλησε για τις δυνατότητες που δίνονται, μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, για την οργάνωση υποδοχής τουριστών σε λιμάνια, αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας στο σύνολο της χώρας αφορούν 55.000 θέσεις εργασίας.

    Με την ευκαιρία, όμως, είπε, θα συζητήσουμε και για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες και θα στηρίξουν 37.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που στηρίζουν και προωθούν την εργασία στις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι οι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι νέοι, οι γυναίκες και οι ομάδες πληθυσμού ηλικίας από 55 έως 64 χρονών, που αποτελούν μια κοινωνικό-οικονομική καινοτομία και μια ριζοσπαστική πολιτική, η οποία μπορεί να ανοίξει τους δρόμους για πολλούς νέους.

    Νωρίτερα, έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, επικράτησε ένταση, όταν η αστυνομία εμπόδισε μέλη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), εισέλθουν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη.

    Έξω από το Επιμελητήριο είχαν συγκεντρωθεί, επίσης, μέλη της ομάδας "Δικαίωμα" που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και ανάρτησαν πανό κατά της υπουργού και κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

    Οι επαφές της κα Κατσέλη, συνοδευμένη από τον κ. Κεγκέρογλου, ξεκίνησαν το πρωί με επίσκεψη στον ΟΑΕΔ, ενώ το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΕ

Σταδιακή μείωση ανεργίας από το 2012


Η κατάσταση στην αγορά εργασίας αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά από τα μέσα του 2011, μετά την μεγαλύτερη ευελιξία που εισάγει η πρόσφατη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αναμένεται να διευκολύνει τις προσλήψεις κυρίως νέων εργαζομένων, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.


Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα άνω των 760 χιλ. ατόμων το 2011, ενώ σταδιακή πτώση της ανεργίας αναμένεται από τις αρχές του 2012, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 692,5 χιλ. τον Φεβρουάριο του 2011, από 689,6 χιλ. τον Ιαννουάριο το 201, 653,6 τον Δεκέμβριο του 2010 και 620,3 χιλ. τον Φεβρουάριο του 2010.

Σημειώθηκε επομένως μικρή μόνο αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 0,42% σε μηνιαία βάση (+2,9 χιλ.) τον Φεβρουάριο του 2011, από +4,2% τον Δεκέμβριο του 2010 και +3% τον Νοέμβριο του 2010. Τα στοιχεία αυτά του ΟΑΕΔ δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης της ανεργίας και δεν δικαιολογούν τις υπάρχουσες εκτιμήσεις για αύξηση της ανεργίας σε άνω του 1 εκατ. ατόμων το 2011, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας