oaednews

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Πέθανε μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας η τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ

Έσβησε την Παρασκευή μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας η γνωστή μουσικός Χελίν Μπολέκ, μέλος ενός από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα στην Τουρκία, το «Grup Yorum».

Ο «μαύρος θάνατος» που ερήμωσε τη γη

Βασιλική Λάζου διδάσκουσα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Μια από τις διαδεδοµένες εικόνες στη µεσαιωνική Ευρώπη τον καιρό της πανούκλας ήταν η συνάντηση τριών καλοντυµένων νεαρών µε τρεις νεκρούς σε φάση αποσύνθεσης.

Απίστευτες καταγγελίες: Έκοψαν πρόστιμα σε αστέγους επειδή δεν... «έμειναν σπίτι»

Πέρα από κάθε λογική είναι το περιεχόμενο των καταγγελιών που φέρνει στο φως η «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» και προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρεται, έχουν λάβει διαδοχικές καταγγελίες, τις ημέρες του περιορισμού μετακίνησης, για επιβολή προστίμου σε άστεγους στη Θεσσαλονίκη με την αιτιολογία της... άσκοπης μετακίνησης.

Εθνικό Θέατρο: διαδικτυακές προβολές παιδικών παραστάσεων

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Εθνικού Θεάτρου για ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης του κοινού στον πολιτισμό, αυτό το Σαββατοκύριακο θα προβληθεί διαδικτυακά η παράσταση "Χίλιες και Μία Ιστορίες" του Μ. Κέννυ, σε σκηνοθεσία Β. Ατταριάν και Μ. Μακρίδη.

Nα επιχορηγηθούν και τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια των Ιατρικών Τμημάτων και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων

Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ομάδα εργασίας των Προέδρων των Ιατρικών Τμημάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  ζητά από το πακέτο των 30 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εξαγγελθεί να διανεμηθεί μόνο  στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, να επιχορηγηθούν και τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια των Ιατρικών Τμημάτων και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων για:

Η ανεργία στην Τουρκία

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για το περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να τους στηρίξει, ανέφερε σήμερα το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο των καταστημάτων, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων αλλά δεν έχει επιβάλει πλήρη μέτρα περιορισμού, όπως έχει ζητήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης

Κοροναϊός – Νορβηγία: Εξαπλασιάστηκε η ανεργία τον Μάρτιο

Το ποσοστό της ανεργίας στην Νορβηγία εξαπλασιάστηκε τον Μάρτιο στο 14,7%, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία εργασίας και πρόνοιας (NAV), το οποίο αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα καθώς η οικονομία «τράβηξε χειρόφρενο» στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κοροναϊού.

Τα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 100 δισεκατομμυρίων θέλοντας να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ανεργία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς του κορωνοϊού. Μια ευρωπαϊκή «ασφάλιση» της ανεργίας ήταν ένα θέμα που για χρόνια συζητούνταν χωρίς επιτυχία. Ξαφνικά όμως όλα είναι δυνατά. Μια παλιά απαίτηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Πώς θα υλοποιηθεί όμως η ιδέα; Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε, τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν καταρχάς στο νέο ταμείο που θα συσταθεί, 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Κομισιόν θέλει στη συνέχεια να αυξήσει το ποσό στα 100 δισεκατομμύρια δανειζόμενη η ίδια χρήματα από τις αγορές μέσω ομολόγων. Στη συνέχεια το κεφάλαιο από το νέο δανειοδοτικό μηχανισμό θα διανεμηθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν περισσότερο ανάγκη. Αυτά με τη σειρά τους θα διασφαλίσουν τη στήριξη των εργαζομένων.
Η Κομισιόν προτείνει ένα είδος επιδόματος για βραχυχρόνια εργασία κατά τα πρότυπα της Γερμανίας. «Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζομένους τους την περίοδο της κρίσηςνώστε να μπορούν να ξαναρχίσουν όταν θα πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή της παγκόσμια οικονομίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Φρένο στις απολύσεις

ΟΑΕΔ: Παράταση για τις αιτήσεις οφειλών δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ

Έως τις 30 Ιουνίου 2020, μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση οι δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ώστε να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, βάσει της υπουργικής απόφασης 52246/3173/26.01.2018, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, όπως υπενθυμίζει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Συγκεκριμένα, τον
περασμένο Νοέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε την παράταση, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, της προθεσμίας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ. Σκοπός της απόφασης ήταν να συμπεριληφθούν, όσο το δυνατόν, περισσότεροι δανειολήπτες στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

ΟΑΕΔ: 30.333 εργαζόμενοι μένουν εκτός επιδομάτων

Την αδυναμία 30.333 εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης να λάβουν το επίδομα ανεργίας και να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία, εκφράζουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν:
Με την Νο 8/2018 πρόσκληση της Διοικήτριας του Οργανισμού Απασχόλησης
Εργατικού Δυναμικού προκηρύχθηκαν 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης και για
χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της
απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα,
συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα
Κοινωνικής Πρόνοιας».
Η δράση αυτή στόχευε αφενός στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας
πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και αφετέρου
στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην
επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με κατάρτιση και παροχή συμβουλευτικών
υπηρεσιών. Το παραπάνω πρόγραμμα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και
συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και
του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη
Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Σχολές ΟΑΕΔ: Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ζουν με 100 – 200 €, αφού δεν δικαιούνται τα 800 €

Με 100 έως 200 ευρώ ζουν οι επαγγελματίες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των σχολείων του ΟΑΕΔ αυτές τις δύσκολες μέρες, καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές από το Σύλλογο Ωρομίσθιων και Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών ΚΕΤΕΚ ΤΕΕ (ΕΠΑ.Σ ΙΕΚ) ΟΑΕΔ Ηρακλείου Κρήτης.
Η ανακοίνωση