oaednews

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

H αντίσταση των λίγων


Πριν από πενήντα χρόνια, αυτόν τον ανοιξιάτικο μήνα, η χούντα έβγαλε περίπατο τα τανκς και σε μια-δυο ώρες πήρε την εξουσία αυτής της χώρας, σχεδόν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, και την κράτησε εφτά ολόκληρα χρόνια. Μια ολόκληρη κοινοβουλευτική δημοκρατία και ένα πανίσχυρο παλάτι πέσανε σαν τραπουλόχαρτα.
Πώς εξηγείται αυτό; Και καλά οι θεσμοί, αλλά κι αυτός ο δημοκράτης λαός και η Αριστερά (ΕΔΑ τότε) που θα έπρεπε να κατέβουν στους δρόμους, προτίμησαν να μείνουν στο σπίτι τους και να κοιτάζουν τα τεκταινόμενα πίσω από τις γρίλιες. Μια παρέα φίλων, που είχαμε βρεθεί την ίδια μέρα για άλλο σκοπό, είπαμε να κατεβούμε στο κέντρο της Αθήνας.

Από το 2025 η περικοπή της σύνταξης για τους Αγρότες που συνεχίζουν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Φ. 10034/18282/566/20.4.2017:

"Με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν.2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3863/2010, οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος Φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία υπόκεινται σε περιορισμό ή αναστολή των συντάξεών τους.
Από τη παρ. 6 του ανωτέρω άρθρου ρητά ορίζεται ότι οι προαναφερόμενοι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016, στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων, ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Oι εκδηλώσεις της Αθήνας και μεγάλων ελληνικών πόλεων

Με πλήθος εκδηλώσεις, που ξεκινούν από την Αθήνα και εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, υποδέχεται η Ελλάδα, την Κυριακή 23 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Ο θεσμός διοργανώνεται επί ετησίας βάσεως από την UNESCO με σκοπό την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης - και όχι μόνο της ανάγνωσης.   Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων. Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων: του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. 

Αναζητώντας εργασία στην Γαλλία του 201

Βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου στην Γαλλία. Ο λόγος για την ανεργία, που μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης πλήττει το 10% του πληθυσμού και το ένα τέταρτο Γάλλων ηλικίας 16-25 ετών.
Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας των νέων με ελάχιστα ή και καθόλου προσόντα αποτέλεσε προτεραιότητα της κυβέρνησης την τελευταία πενταετία.Το τελευταίο μέτρο που ελήφθη είναι η λεγόμενη «εγγύηση για τους νέους», που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Στην Σεντ Ετιέν, μια βιομηχανική πόλη 172.000 κατοίκων στα νοτιανατολικά της χώρας, το ένα τέταρτο των νοικοκυριών βασίζει πάνω από το 50% των εισοδημάτων του στα κοινωνικά επιδόματα.

Η δικτατορία δεν ήταν έργο κάποιων «αφρόνων», ήταν εργαλείο ενίσχυσης της αστικής κυριαρχίας

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εγκαθίδρυση της επτάχρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου του 1967.
«Τα γεγονότα που προηγήθηκαν, όσα ακολούθησαν στη διάρκειά της, έως τις μέρες κατάρρευσης και παράδοσης της σκυτάλης στην αστική κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" υπό τον Κ. Καραμανλή (24 Ιούλη 1974), προσφέρουν πλούσια συμπεράσματα, χρήσιμα στους σύγχρονους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες. Αποδείχνουν ότι, προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, στη χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου» (από την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967)
Το σχέδιο «Προμηθεύς»
Το πρωί της 21ης Απρίλη, με βάση το σχέδιο «Προμηθεύς» και επικεφαλής τους Γ. Παπαδόπουλο, Στ. Παττακό και Ν. Μακαρέζο, ο στρατός καταλαμβάνει μια σειρά καίρια σημεία της πρωτεύουσας (κυβερνητικά κτίρια, ΟΤΕ, ΕΙΡ κ.ά.).

Θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο: Από σήμερα η εκκίνηση της διαδικασίας - Οι 20 πρώτες

«Νέα σελίδα» στον Δημόσιο Τομέα, που θα φέρει ανακατατάξεις αρχικά στη στελέχωση των «επιτελικών θέσεων» των Υπουργείων και θα προκαλέσει εν συνεχεία ευρύτερες αλλαγές στη δομή και την ανθρωπογεωγραφία, ξεκινά, σήμερα, με την προκήρυξη για την πλήρωση των 20 οριζόντιων θέσεων γενικών διευθυντών σε όλα τα Υπουργεία.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Έθνους, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, αποφάσισε να "ανάψει το πράσινο φως", σήμερα, για την επαναφορά των κρίσεων με την προκήρυξη θέσεων ευθύνης σε κάθε Υπουργείο.
Η ηγεσία του Υπουργείου και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Γρηγόρης Θεοδωράκης, έχει - λένε οι ίδιες πληροφορίες της δημοσιογράφου Φώφης Γιωτάκη - ολοκληρώσει το πλαίσιο της εφαρμογής των αδιάβλητων διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος 4369/16 και εγγυάται τη μοριοδότηση των υποψηφίων με τη "σφραγίδα" του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων.

Μια χούφτα πετράδια

Λήγει σήμερα η ψηφοφορία των βραβείων public, ένα διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχει η συνάδελφος Σταυρούλα Δεληντζόγλου με το βιβλίο της "Μια χούφτα πετράδια'' Η ψηφοφορία είναι εδώ:
 http://www.publicbookawards.gr/2017/vote2017.php?auto=1&CatID=9&id=1607