oaednews

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ως το τέλος του έτους η ρύθμιση στεγαστικών του ΟΕΚ – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι 96.000 δανειολήπτες

Παρατείνεται έως τις 31.12.2015 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από δικαιούχους επιδότησης επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής κατοικίας (ΟΕΚ), ενόψει της επιμήκυνσης των δανείων που οι δικαιούχοι έχουν λάβει από πιστωτικά ιδρύματα.
Έτσι, έως το τέλος του 2015, οι 96.000 δανειολήπτες μέσω του πρώην ΟΕΚ θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τις τράπεζες οι οποίες τους έχουν δώσει στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου.

Υπουργείο Εργασίας: 3.500 θέσεις μέσω ΟΑΕΔ

Στο Υπουργείο Εργασίας θα καλυφθεί το σύνολο των θέσεων από την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ με 3500 προσλήψεις. Οι περισσότερες θέσεις αφορούν ΔΕ Διοικητικούς Γραμματείς, ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΔΕ Χειριστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ΠΕ Πληροφορικής.

Παράταση του Προγράμματος για την Ανθρωπιστική Κρίση

Παράταση δέκα ημερών δίνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα του ν.4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ειδικότερα, για τηδωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επιδότησης σίτισης και επιδόματος ενοικίου 

Ο Συνήγορος του Πολίτη για τη διαγραφή καρτών ανεργίας λόγω μετάβασης στο εξωτερικό

Ο ΟΑΕΔ διαγράφει απο τα μητρώα των ανέργων λόγω μη «διαθεσιμότητάς» τους για εργασία του ανέργους που απουσιάζουν στο εξωτερικό αφού σύμφωνα με το πλαίσιο το ταξίδι σε χώρες του εξωτερικού αποτελεί λόγο διαγραφής από το μητρώο

Συγκεκριμένα ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά μακροχρόνια ανέργου, υπηκόου τρίτης χώρας, ο οποίος διαγράφηκε από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ λόγω απουσίας του από την Ελλάδα. Ο λόγος διαγραφής οφείλεται στη «μη διαθεσιμότητά του» για εργασία, η οποία διαπιστώθηκε παρεμπιπτόντως όταν αυτός μετέβη σε Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης για να υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων. Κατόπιν ελέγχου του διαβατηρίου του, διαπιστώθηκε η ολιγοήμερη απουσία του στο εξωτερικό και ως εκ τούτου διαγράφηκε από το μητρώο των μακροχρόνια ανέργων. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως εθνικότητας, η διαπίστωση της μη «διαθεσιμότητάς» τους λόγω μετάβασής τους στο εξωτερικό, αποτελεί λόγο διαγραφής από το μητρώο ανέργων (άρθρο 22, παρ. 1 του Ν.Δ. 2961/1954).

Νομική κάλυψη των εργαζομένων ζητά από τη Διοίκηση η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX2109924316
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 166 / 18-5 – 2015
Προς Διοικήτρια ΟΑΕΔ,
Κα Καραμεσίνη Μαρία
Κυρία Διοικήτρια,

Όπως γνωρίζετε, το κύριο μέρος των δραστηριοτήτων των υπαλλήλων στον Οργανισμό, αφορά συναλλαγές με το κοινό, το οποίο μάλιστα αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία, καθώς κινείται στον ευαίσθητο χώρο της ανεργίας. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, συνάδελφοι σύρονται στα δικαστήρια από πολίτες  χωρίς λόγο, όπως αποδεικνύεται από τις τελεσίδικες αθωωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων.

ΔΟΕ: Μόνο το ένα τέταρτο των εργαζομένων παγκόσμια έχει σταθερή εργασία

Οι κυβερνήσεις χρειάζονται πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν την καταστροφική τάση των κοινωνιών και των οικονομιών από τη συνεχή μείωση των υπαλλήλων που έχουν πλήρη και μόνιμη απασχόληση, λέει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε μια εμβληματική ετήσια έκθεση που ανακοινώθηκε σήμερα (Τρίτη).

Μόνο ένα τέταρτο όλων των εργαζομένων παγκόσμια έχουν σταθερή εργασία, ενώ τρία τέταρτα είτε δεν έχουν κανένα συμβόλαιο, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, με προσωρινά ή βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνική Προοπτική».