oaednews

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Μεγαλύτερα τα ποσοστά απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές για την Ελλάδα- Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες

Στοιχεία για την απασχόληση στις πόλεις των χωρών της Ε.Ε. και για τις ηλικίες 20- 64 ετών έδωσε η Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2015, το 70% των κατοίκων (20-64) στις ευρωπαϊκές πόλεις, εργάζεται. Ο κίνδυνος της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού ωστόσο είναι υπαρκτός για το 24% των κατοίκων.

Ανακοίνωση από την Αυτόνομη Ταξική Συλλογικότητα Εργαζομένων ΕΚΠΑ για το εργατικό ατύχημα



Ο συνάδελφός μας Οδυσσέας Βογιατζής εργαζόταν επί 12 χρόνια ως συμβασιούχος ταριχευτής στο Εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πάνω στη δική του εργασία βασιζόταν όλο αυτό το διάστημα η διδασκαλία του μαθήματος της Ανατομίας στους φοιτητές της Ιατρικής. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Οδυσσέας εργαζόταν υπό άθλιες συνθήκες σε ένα περιβάλλον γεμάτο επικίνδυνα τοξικά χημικά (φαινόλη-φορμόλη), χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα, γάντια, ποδιά κλπ) και χωρίς να τηρούνται ούτε οι πιο στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας αφού το Ταριχευτήριο δεν διέθετε καν απαγωγό για την απομάκρυνση των τοξικών αερίων πάνω από την επιφάνεια ταρίχευσης ενώ οι περισσότερες δεξαμενές για την αποθήκευση των πτωμάτων ήταν μη λειτουργικές. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά και προειδοποιήσεις του συνάδελφου Οδυσσέα, η διοίκηση του ΕΚΠΑ δεν διέθεσε τα απαραίτητα κονδύλια για τη διαμόρφωση ενός στοιχειωδώς ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Σπουδαστών ΙΕΚ ενάντια στη διαγραφή τους από τα μητρώα του ΟΑΕΔ

Κινητοποίηση έξω από τον ΟΑΕΔ στα Γιάννενα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών του Οργανισμού.
Αντιδρούν στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης, υπουργείου Εργασίας και ΔΣ του ΟΑΕΔ να διαγράψουν από τα μητρώα ανέργων τους σπουδαστές των ΙΕΚ.
Το ΕΚ Ιωαννίνων με απόφαση του εκφράζει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των σπουδαστών. Η απόφαση αυτή, την οποία έστειλε στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση ΟΑΕΔ Ιωαννίνων και στις σχολές του ΟΑΕΔ στα Γιάννενα έχει ως εξής:

Πώς οι αγρότες θα απασχολούν παράτυπους μετανάστες

Δικαίωμα θα έχουν στο εξής οι αγρότες να ζητήσουν έγκριση για «κατ' εξαίρεση απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών», για να δουλέψουν ως εργάτες γης.

Σύμφωνα με το άρθρο 58 του ν.4384/2016, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θεσπίζεται διαδικασία για να καλύπτει όσους αλλοδαπούς διαμένουν παράτυπα στην Ελλάδα και δουλεύουν ως εργάτες γης. Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης (άρα υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εργασία) και ο αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα δικαιούται ο τελευταίος να ζητήσει από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την έγκριση κατ' εξαίρεση απασχόλησης.