oaednews

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

ΔΟE: Μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη η επίδραση της πανδημίας στην απασχόληση

 Η επίδραση της πανδημίας της Covid-19 στην εργασία αποδείχθηκε πιο ισχυρή απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Το νέο δελτίο του Παρατηρητηρίου της ΔΟΕ για την Covid-19 δείχνει πως η απώλεια ωρών εργασίας το 2021 λόγω της πανδημίας είναι αισθητά σημαντικότερη εκείνης που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

"Η τρέχουσα πορεία της αγοράς εργασίας χαρακτηρίζεται από στάσιμη ανάκαμψη, με την εμφάνιση μεγάλων κινδύνων επιδείνωσης και από μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες", σχολίασε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ.

ΝΕ-ΓΣΕΕ: Στο 60,2% του μέσου όρου της ΕΕ οι αποδοχές ανά εργαζόμενο σε Ελλάδα την περίοδο της κρίσης

 Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες


Το κόστος που προκάλεσαν τα μνημόνια στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2009-2019) καταδεινκύνει έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την εξέλιξη στην ποιότητα εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.  

Εισόδημα εργαζομένων  


Σύμφωνα με τα ευρύματα της μελέτης, οι αποδοχές ανά εργαζόμενο στη χώρα μας  αντιστοιχούσαν στο 60,2% του μέσου όρου της Ευρωζώνης το 2019 έναντι 81,7% το 2009.