oaednews

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

O Nτομινίκ Στρος Καν μιλά για την ανεργία!


Καπνός έγιναν 30 εκατ. θέσεις απασχόλησης ανά την υφήλιο λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως έκανε γνωστό χθες στη διάρκεια διεθνούς φόρουμ για την ανθρώπινη ανάπτυξη που διεξάγεται στο Μαρόκο ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Ο κόσμος έχασε 30 εκατ. θέσεις απασχόλησης εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι για 400 εκατ. θέσεις απασχόλησης» είπε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, επιμένοντας ότι «μέσα στο πλαίσιο της νέας παγκοσμιοποίησης, η πρώτη προτεραιότητα είναι η απασχόληση, η δεύτερη προτεραιότητα είναι η απασχόληση και η τρίτη προτεραιότητα είναι η απασχόληση» !!

Η ανεργία κουβαλιέται πιο εύκολα όταν το βάρος της μοιράζεται.


Η ανεργία κουβαλιέται πιο εύκολα όταν το βάρος της μοιράζεται. Ο εργένης άνεργος θα ανακαλύψει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, σύντομα. Όταν …
 … όταν θα διαβεί την ισιάδα του πρώτου καλού δίμηνου-χιλιόμετρου, περάσει την εύφορη ραχούλα, γεμίσει το παγούρι του στη γάργαρη πηγούλα, στρίψει την απότομη στροφή και ξεμυτίσει, απροετοίμαστος, στη ζοφερή χώρα της Ανησυχίας. Θα τον προϋπαντήσει ένα χοντρό τούνελ, το φυσικό σύνορο της Ανησυχίας.
 Απροετοίμαστος, θα μπει στο τούνελ σφυρίζοντας. Για να ανακαλύψει σύντομα, από τα πρώτα κιόλας βήματα, πως δεν βλέπει φως! Εκεί καραδοκούν σαν ληστές και θα τον πλευρίσουν οι Ανησυχίες που θα του καρφώσουν στο μυαλό ότι το τούνελ είναι τυφλό. Θα παίζουν μαζί του μαδώντας τη μαργαρίτα της Αισιοδοξίας του. «Έχει έξοδο το τούνελ – δεν έχει έξοδο το τούνελ». Ανυπεράσπιστος πλέον, αντί του απροετοίμαστος, έφτασε στο σημείο που θα κουτουλήσει στο θεμέλιο της παραπάνω θεμελιώδους αλήθειας.
 (Η διήγηση αυτή θα εκπλαγείτε πόσο είναι ρεαλιστική.)
 Καθισμένος στο κουτουλημένο θεμέλιο, τρίβοντας με απορία και οδύνη το κατακούτελο καρούμπαλό του, ο άνεργος εργένης θα κατακλυστεί από ένα σμήνος παυσίπονων εικόνων και πυγολαμπίδες θετικής σκέψης που θα γυρέψουν να τον ανακουφίσουν με την ευδαιμονία τους: Τσαφ, θα δει δίπλα του, μια / έναν συνοδοιπόρο που δεν θα κρατάει τον χάρτη ανάποδα και θα παίζει στα δάχτυλα την πυξίδα. Ο /Η συνοδοιπόρος αυτή, σαν τον έφιππο Κολοκοτρώνη, θα του δείχνει με το δάχτυλο αποφασιστικά την κατεύθυνση προς τον μυστικό αεραγωγό του τούνελ. Στην συνέχεια θα τον πάρει αγκαζέ και θα τον συνοδεύσει, ασφαλή, τραγουδώντας ανέμελα προσκοπικούς σκοπούς περιπάτου.
 Η ανεργία κουβαλιέται πιο εύκολα όταν το βάρος της μοιράζεται.
 Η συνειδητοποίηση της έλλειψης συντροφικού στηρίγματος «με πλάτες» έρχεται μαλακά και πουπουλένια, ως αυτονόητο φυσικό επακόλουθο, τη μέρα που ο / η άνεργος εργένης αισθανθεί, και δια του πόνου παραδεχθεί, ότι με ένα «γεροδεμένο» σύντροφο θα ήτανε καλύτερα. Για συναισθηματική στήριξη, για οικονομική υποστήριξη και για να παίζει τάβλι. Η αθώα αυτή νέα επίγνωση είναι ικανή με ισχύ πυρηνικής βόμβας να μεταλλάξει τον πυρήνα, το κέντρο στον «εγω-κόσμο» του δηλωμένου /-ης εργένη.
 Μην ξαφνιαστείτε, λοιπόν, αν μετά την περιπέτεια της ανεργίας του, ο φανατικός εργένης ή εργένισσα κάνει στροφή στη μοναχική προσωπική καριέρα του και μεταλλαχτεί σε φονταμελιστή του ιερού θεσμού της οικογένειας.
 Μέχρι τότε, μέχρι να λήξει η περιπέτεια αυτής της ανεργίας ή για όσο διαρκεί ως εργένικη ανεργία, καλείται αναγκαστικά να δώσει τη μάχη ως μονομάχος. Με ενθουσιώδεις υποστηρικτές, από την κερκίδα ή με το ένα πόδι στην αρένα, τους οικείους του και την επίλεκτη λεγεώνα των συντρόφων-φίλων του.

http://akamas.wordpress.com/2011/02/16/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1/

Μακροχρόνια η ανεργία για πολλούς




Ένας στους δύο άνεργους παραμένει χωρίς δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάστηκαν την Τρίτη. 

Όπως επισημαίνεται η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις καθώς η πιθανότητα ένταξης σε θέση εργασίας μειώνεται όσο επιμηκύνεται η διάρκεια της ανεργίας.
 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο αριθμός των ατόμων μεταξύ 18 - 59 ετών που ζει σε νοικοκυριά στα οποία κανένα άτομο δεν εργάζεται έχει αυξηθεί το 2010 στο 10,3%.
 

skai.gr

Ενωµένες γλιτώσαµε από την ανεργία


«Ενωµένες γλιτώσαµε από την ανεργία», δηλώνουν η Εύη Δόβελου, η Ελένη Ευταξοπούλου και η Αγγέλικα Σταυροπούλου. Οι τρεις κοπέλες δημιούργησαν τη δική τους θεατρική ομάδα «Cheek Bones», αντί να κυνηγάνε τους κατάλληλους ρόλους από οντισιόν σε οντισιόν και να προσπαθούν να µπουν στο µυαλό του κάθε σκηνοθέτη, όπως τονίζουν στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Οι ίδιες γράφουν, σκηνοθετούν και ερµηνεύουν, ενώ φίλοι τους τις βοηθούν στα σκηνικά και στην κίνηση. Η πρώτη τους δουλειά είναι το «Αγόρι που κλώτσαγε» και την παρουσιάζουν στο «Ρουφ». Η παράστασή τους είναι βασισµένη στο γκροτέσκο παραµύθι «Το αγόρι που κλώτσαγε γουρούνια» του Τοµ Μπέικερ, και µιλάει για τη µαταιοδοξία και την ανάληψη της εξουσίας. «Μας αρέσει το σωµατικό - ερευνητικό θέατρο. Να παίζουµε µε το σώµα, να παίζουµε µε τα ταλέντα µας» αναφέρουν.
Οι τρεις κοπέλες, που ήρθαν στην Αθήνα από Θεσσαλονίκη, Κόρινθο και Καλαµάτα, συναντήθηκαν πρόπερσι στη Δραµατική Σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά και έστησαν την οµάδα.
«Εν αναµονή της στιγµής που θα µας δει κάποιος σκηνοθέτης και θα µας προτείνει να δουλέψουµε µαζί... Έπειτα από ψυχοφθόρες οντισιόν, πήραµε την τύχη µας στα χέρια µας», επισημαίνουν στα «Νέα». «Δεν είχαµε άλλη επιλογή. Γνωριµίες στον χώρο δεν έχουµε, ούτε µεγάλο µπάτζετ. Αν δεν γινόµασταν οµάδα, µας περίµενε η ανεργία», σχολιάζουν.
Σε ερώτηση αν είναι τυχαία η εµφάνιση όλο και περισσότερων νέων θεατρικών οµάδων τα τελευταία χρόνια, η Εύη Δόβελου απαντά:«Είναι ένας τρόπος να κάνεις αυτά που θέλεις. Εχεις τον έλεγχο, µεγαλύτερη ευθύνη αλλά µαθαίνεις. Είναι δύσκολο να υπάρξεις στον χώρο ως ηθοποιός».
Οι «Cheek Bones» ήταν και οι νικήτριες του διαγωνισμού της ομάδας Abovo τον Μάιο, στο Bob Theatre Festival – τις λεγόµενες «Scratch Nights».
«Σήµερα πρέπει να δουλέψεις πολύ για να αποκτήσεις αυτό που θέλεις. Η οικονοµική κρίση ήταν αρρωστηµένη φαντασία κάποτε και τώρα είναι η πραγµατικότητα», αναφέρει η Ελένη. «Προτιµώ να πιστεύω ότι είναι ακόµη αρρωστηµένη φαντασία», συμπληρώνει η Αγγέλικα, προσθέτοντας: «Δεν απογοητεύοµαι. Ελπίζω ότι στο µέλλον θα βγάζω τα προς το ζην από το θέατρο».

Αυξάνεται η ανεργία στη Βρετανία


Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σε ύψος ρεκόρ έφτασε το ποσοστό ανεργίας των νέων στη Βρετανία, σκαρφαλώνοντας στο 20,5%, μολονότι το ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού παρέμεινε σταθερό στο 7,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. 


Στα τέλη Δεκεμβρίου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τα 2,49 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής (ONS). Από αυτούς, οι 965.000 είναι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι ένας στους πέντε νέους στην αγορά εργασίας έχει μείνει χωρίς δουλειά.

Η αύξηση της ανεργίας στους νέους παρακολουθείται από τις αρχές με ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι άνευ προηγουμένου περικοπές που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η βρετανική κυβέρνηση μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται αισθητές.

Με βάση τις επίσημες προβλέψεις, τα μέτρα λιτότητας του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να οδηγήσουν στην απώλεια 330.000 θέσεων εργασίας μέσα σε τέσσερα χρόνια στο δημόσιο τομέα.
zougla.gr