oaednews

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η Πορτογαλία ζήτησε χρηματοπιστωτική βοήθεια από την ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο.



   Η Πορτογαλία ζήτησε σήμερα να επωφεληθεί μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη για της συνέπειες των απολύσεων εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας


Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη έχει ως εξής:
 «Η κάμψη της προστασίας από την απόλυση που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τον Έλληνα νομοθέτη πλήττει εντονότερα τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερης δυσκολίες για την επανένταξή τους σε θέση εργασίας. Για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών των απολύσεων, ο νομοθέτης προέβλεψε ειδικά μέτρα ενίσχυσης, τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται ακόμη επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι. Ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε οι απολυμένοι αυτής της κατηγορίας να μπορούν να ωφελούνται από τις ρυθμίσεις του νόμου.

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ Πάλη για σταθερή δουλειά και προστασία του πολιτισμού


Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνει την ερχόμενη Κυριακή (12μ) σε τέσσερις πόλεις ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, απαιτώντας το τέλος της εργασιακής ομηρίας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Αθήνα (Νέο Μουσείο Ακρόπολης), στη Θεσσαλονίκη (Αρχαιολογικό Μουσείο), στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι το ΠΔ «Παυλόπουλου» είναι «αντεργατική, αντικοινωνική, νομοθετική πράξη», που «απαγορεύει την εργασία στους συμβασιούχους που θα συμπληρώσουν 24 μήνες εργασίας στο δημόσιο τομέα, υπό συγκεκριμένη ειδικότητα (...) οι συμβασιούχοι εξακολουθούν να οδηγούνται στην ανεργία». Οσο εύκολα τα εμπλεκόμενα υπουργεία οργανώνουν «"fast track" ανασκαφές και εσπευσμένες καταχώσεις μνημείων», τόσο καθυστερούν να απαντήσουν για τα χρονίζοντα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας στην κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών, υπολόγισε ότι από τα 25-30 προγράμματα που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο ο οργανισμός, επιτυγχάνεται η διατήρηση περίπου 300.000 θέσεων εργασίας, εξασφάλιση εργασίας 60.000 ανέργων σε διάφορες επιχειρήσεις και άλλων 55.000 στον τουριστικό τομέα με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

H ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Έρευνα: «Η απώλεια εισοδήματος φέρνει ψυχικές διαταραχές»


Οι άνθρωποι που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους είναι πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές και να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, επίσης, διαπίστωσε ότι όσοι ανήκουν στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αποπειρών αυτοκτονίας και περισσότερες διαταραχές προσωπικότητας, σε σχέση με όσους βρίσκονται στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Μια δεύτερη μελέτη, επίσης καναδική, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 63%.

"πρώην υπουργός ζητούσε επίδομα ανεργίας"

Κύπρος: Χριστόφιας: "πρώην υπουργός ζητούσε επίδομα ανεργίας"
   Κατηγορίες κατά υπουργού της κυβέρνησης Κληρίδη διατύπωσε στην αποψινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Χριστόφιας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπουργός προηγούμενης κυβέρνησης, μετά το πέρας της θητείας του αποτάθηκε στο Γραφείο Εργασίας για επίδομα ανεργίας.