oaednews

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Τα παράλογα της εγκυκλίου του ΥΠΕΣ για την καταπολέμηση του covid19

 Σε σχέση με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για την καταπολέμηση του covid19 έχουμε να επισημάνουμε τα εξής: 

Αντί μιας νέας   σοβαρής  πρότασης για την προστασία του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα παρατηρούμε εκ νέου αντιφάσεις, επαναλήψεις, γραφειοκρατία  και επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος. 

Επαναπροσδιορισμός λέει των ευπαθών ομάδων, αν είναι δυνατόν να προσδιορίζονται οι ευπαθείς ομάδες από τις διοικητικές υπηρεσίες κατόπιν εγγράφου και αν είναι δυνατόν να επαναπροσδιορίζονται γενικά οι ευπαθείς ομάδες από οποιονδήποτε κάθε τρεις και λίγο... με την τελευταία εγκύκλιος οι ευπαθής ομάδες περιορίζονται σε σχέση με προηγούμενες εγκυκλίους.

Έγκριση επιχειρηματικού σχεδίου ατόμου με αναπηρία από τον ΟΑΕΔ κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη

 Σύνοψη διαμεσολάβησης


Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ευανθία Σαββίδη

Ειδική επιστήμονας: Άρτεμις Καλαβάνου


Σεπτέμβριος 2020


Σχέσεις Κράτους - Πολίτη


Πολίτης, με αναπηρία 80%, προσέφυγε στον Συνήγορο μετά την απόρριψη του επιχειρηματικού του σχεδίου από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης του ΟΑΕΔ. Ο πολίτης είχε αιτηθεί την ένταξη στο Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, που είχαν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και στους οποίους δόθηκε δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω της δημιουργίας μίας νέας οικονομικής οντότητας.

Αυγουστιάτικη έκρηξη σε ανεργία και υποαπασχόληση

 Σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα καταγράφει την πλέον αρνητική μεταβολή απασχόλησης (-29,8%) μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε ώρες (πραγματικής) εργασίας

Ηανεργία και η υποαπασχόληση ανέβηκαν κατακόρυφα μέσα στον Αύγουστο, τον άλλοτε πιο σημαντικό μήνα της απασχόλησης, προμηνύοντας σημαντική επιδείνωση τους αμέσως επόμενους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όταν θα κλείσει οριστικά η ισχνή τουριστική περίοδος.

Πάνω από 185.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ξεκίνησε το locdown, ενώ οι εκτιμήσεις για τις συνολικές απώλειες μέχρι το τέλος του χρόνου ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας που θα έχουν χαθεί στις 300.000 με το ποσοστό ανεργίας να επιστρέφει στο 21%.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ. για τη μείωση των εισφορών

 

Συναδέλφισσες/οι,

Διανύουμε μια περίοδο έντονων και σημαντικών εξελίξεων για το μέλλον του Ο.Α.Ε.Δ. αλλά και για την προοπτική του θεσμού της Μαθητείας. Είναι γεγονός ότι το θέμα της μείωσης των εισφορών που συνδέεται με εισφορές υπέρ ΛΑΕΚ, ΟΕΚ, Ανεργία αφορά πρωτίστως τον Ο.Α.Ε.Δ. και  θα στερήσει πολύτιμους πόρους από την Κοινωνική Ασφάλιση και την Απασχόληση ιδιαίτερα για τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ύφεση και την ανεργία. Ένα περίπου δις εκτιμάται ότι θα χαθεί από τον Ο.Α.Ε.Δ. μόνο το 2021 σε μια εποχή που η ανεργία από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 4% φθάνοντας τον Ιούνιο στο 18,3%! .Το θέμα της μείωσης του προϋπολογισμού του Ο.Α.Ε.Δ. είναι τεράστιο και είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στις εκπαιδευτικές δομές του Ο.Α.Ε.Δ., Μαθητεία, Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ., Σχολές ΑΜΕΑ.  

Μείωση Ασφαλιστικών εισφορών σημαίνει: