oaednews

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Αχ Ελλάδα σ αγαπώ! "Έφυγε" ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο μεγάλος Κρητικός καλλιτέχνης, Μανώλης Ρασούλης.

Περικοπές 500 εκατ. εκ... παραδρομής στα επιδόματα ανεργίας!

ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ


Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ agrolabos@hotmail.com

Μέτωπο της υπουργού Λούκας Κατσέλη και με τον Γιώργο Προβόπουλο: Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δίνουν στρεβλή εικόνα για την αγορά εργασίας, υποστηρίζει το αρμόδιο υπουργείο

Λάθος στοιχεία, πρόχειρες εκτιμήσεις ακόμη και παραδρομές εντοπίζει στο μνημόνιο η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ενόψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών με την τρόικα. Οι παραδοχές στις οποίες στηρίχτηκαν οι προβλέψεις για την ύφεση και τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας επανεξετάζονται μία προς μία, καθώς πολλές από αυτές θεωρούνται εσφαλμένες, και αν δεν αλλάξουν σύντομα εκτιμάται ότι θα επιδεινώσουν και το πρόβλημα της ανεργίας και την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Εκτός από τις κρίσιμες παραδοχές, υπό αμφισβήτηση μπαίνει και η πρόβλεψη του μνημονίου για την περικοπή 500 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα ανεργίας.



- Η πρόβλεψη ότι η ανεργία θα κινηθεί φέτος στο 14,5% θεωρείται πλέον ξεπερασμένη, καθώς στο κλείσιμο του 2010 η ανεργία αποτυπώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο 14,8%. Για τα ταμεία οι απώλειες από τις εισφορές υπολογίζονται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ για κάθε επιπλέον μονάδα καταγεγραμμένης ανεργίας. Το πρόβλημα όμως καθίσταται μεγαλύτερο και πιεστικότερο για τον ΟΑΕΔ, καθώς δεν διαθέτει αποθεματικά και τα επιδοτούμενα προγράμματα εξυπηρετούνται από τον αλληλόχρεο λογαριασμό που διατηρεί με το ΙΚΑ. Επιπλέον, το 2012 ο οργανισμός, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να περικόψει δαπάνες της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθεί κάτω από τις παρούσες συνθήκες.



Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα εκ νέου το θέμα των περικοπών του ΟΑΕΔ στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και συμφώνησαν να ζητηθεί επανεξέταση της σχετικής πρόβλεψης στην επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είχε συζητηθεί σε καμία από τις προηγούμενες συναντήσεις με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και του ΕΚΤ ούτε και των τεχνικών κλιμακίων. Σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων και υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, συζητήθηκαν όλες οι εκδοχές για την αναφορά. Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι η επίμαχη πρόβλεψη περιελήφθη από παραδρομή. Τι συνέβη αναμένεται να αποσαφηνιστεί στην επόμενη συνάντηση με την τρόικα. Εάν όμως αυτή η παραδρομή δεν διορθωθεί, ο οργανισμός θα βρεθεί σε αδυναμία καταβολής επιδομάτων.



- Παράλληλα με το θέμα του ΟΑΕΔ και των επιδομάτων ανεργίας η Λούκα Κατσέλη ζήτησε να επανεξεταστούν και όλα τα στοιχεία γύρω από την αγορά εργασίας και το πραγματικό κόστος ανά κλάδο. Το έργο ανατέθηκε στο Παρατηρητήριο Απασχόλησης του ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με χρονικό περιθώριο τα τέλη Μαρτίου και την επόμενη επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας. Τότε θα αξιολογηθεί η ρύθμιση για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας και αναμένεται κλιμάκωση των πιέσεων για περαιτέρω απορύθμιση. Μέχρι σήμερα έχει αποσταλεί στο ΣΕΕ μόνον μία επιχειρησιακή σύμβαση, αυτή της ΝΕΟΓΑΛ. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει την άτυπη επιβολή επιχειρησιακών συμβάσεων, με ή και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Εάν κριθεί ότι η πρόσφατη ρύθμιση της κύβέρνησης δεν έχει αποδώσει, τότε μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μεγαλύτερη μισθοδοτική ευελιξία στις επιχειρήσεις, με στόχο πάντα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.



Στο υπουργείο Εργασίας, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι βασικές παραδοχές που είχε η τρόικα για το κόστος εργασίας είναι εσφαλμένες. Ως βάση ελήφθησαν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία όμως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα αλλά τις αμοιβές που ορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτές οι προβολές αμφισβητούνται, καθώς εκτιμάται πλέον ότι αποκλίνουν και δίνουν στρεβλή εικόνα της αγοράς. Στην τελευταία έκθεση της ΤτΕ (Φεβρουάριος 2011), η μείωση των ονομαστικών μέσων ακαθάριστων αποδοχών το 2010 υπολογίζεται σε 4,7% έναντι αύξησης 4,6% που καταγράφηκε το 2009. Για το 2011 προβλέπεται μείωση 2,7%. Ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές του 2010 και παίρνει ως δεδομένο ότι θα δοθούν αυξήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2011 γύρω στο 1,8%, που προβλέπεται ότι θα είναι ο μέσος πληθωρισμός της ευρωζώνης.



Από τις εκθέσεις πεπραγμένων του ΣΕΕ το 2010, αντιθέτως, φαίνεται ότι η εφαρμογή των συμβάσεων δεν είναι καθολική. Η γκρίζα ζώνη, δηλαδή οι αμοιβές κάτω και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, σε ορισμένους κλάδους ξεπερνάει το 30% και το πραγματικό κόστος εργασίας είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που δίνεται επισήμως.



Πιο κοντά στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι κινούνται οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που δείχνουν συμπίεση του κόστους εργασίας γύρω στο 10% μεσοσταθμικά το 2010, οπότε σημειώνεται ραγδαία αύξηση της αδήλωτης εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Κατόπιν αυτών η υπουργός Εργασίας ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΕΕ Μ. Χάλαρη και την επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Αννα Ωρολογά να κάνουν έρευνα πεδίου για το εργατικό κόστος.



Περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, όπως επιμένει η τρόικα, θα επιτείνει το φαινόμενο της παραοικονομίας και παράλληλα θα επιδεινώσει δραματικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πέρυσι, με βάση τις πρώτες συνοπτικές καταστάσεις εσόδων, τα ταμεία είχαν υστέρηση της τάξεως των 2-2,5 δισ. ευρώ (βλ. «Οικονομία»).



Εάν δεν αποκατασταθεί σύντομα η ισορροπία στην αγορά εργασίας και η προβλεπόμενη ροή εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το πρόβλημα θα μετακυλιστεί ξανά στις δαπάνες, σενάριο που εξετάστηκε ενόψει της κατάρτισης του τριετούς προγράμματος σταθερότητας και απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το υπουργείο Εργασίας. Το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θέλει εξοικονόμηση της τάξεως των 8,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έως και το 2015. Με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών το 1/3 αυτού του στόχου πρέπει να προέλθει από αύξηση των εσόδων (εισφορές) και κατά τα 2/3 από τη μείωση των δαπανών. Οι τελικές επιλογές της κυβέρνησης αναμένονται τις επόμενες μέρες και η πρώτη διαπραγμάτευση με την τρόικα στις αρχές Απριλίου.

enet.gr

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ :«Θα είχε ξεπεράσει το 17% το ποσοστό της ανεργίας αν δεν υλοποιούσαμε τις δράσεις του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της απασχόλησης»


«Θα είχε ξεπεράσει το 17% το ποσοστό της ανεργίας αν δεν υλοποιούσαμε τις δράσεις του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της απασχόλησης». Με αυτή τη δήλωση η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη παρουσίασε χθες δύο νέα προγράμματα, που μαζί με άλλα πέντε, ήδη, γνωστά προγράμματα του ΟΑΕΔ υπολογίζεται ότι θα «καλύψουν», με 845 εκατ. ευρώ, συνολικά 192.000 άνεργους μέσα στους επόμενους μήνες.
Το πρώτο πρόγραμμα προβλέπει την τοποθέτηση, με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, 55.000 ανέργων (ακόμη και ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων) σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με ΟΤΑ, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.α. Το πρόγραμμα ξεκινά στην Α. Μακεδονία και Θράκη και ακολουθούν τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οσοι επιλεγούν θα εξασφαλίσουν απασχόληση για πέντε μήνες και θα εισπράττουν επίδομα κοινωνικής εργασίας που θα φτάνει έως τα 625 ευρώ «καθαρά».
Το δεύτερο πρόγραμμα προβλέπει τη στήριξη της απασχόλησης και της κατάρτισης για 37.000 άτομα σε τοπικό επίπεδο, με συνεργασία των 13 περιφερειών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Τα άλλα πέντε προγράμματα θα στηρίξουν συνολικά 100.000 θέσεις εργασίας με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή επανένταξης (για 10.000 άνεργους), την απασχόληση 5.000 άνεργων ηλικίας 55-64 ετών σε ΟΤΑ, την επιχορήγηση της απασχόλησης σε τουριστικές επιχειρήσεις για 80.000 άτομα, την επιδότηση της πρόσληψης 5.000 πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ και την πρακτική άσκηση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
«Τα προγράμματα κοστίζουν στο ΙΚΑ, όμως, έχουν μικρότερο κόστος για την πολιτεία απ' ότι η επιδότηση της ανεργίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι η ύφεση και η ανεργία έχουν μειώσει -περί το 10% σύμφωνα με εκτιμήσεις- τα έσοδα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
"Η" 10/3

Γιώργος Γάτος

Γ. Ρωμανιάς: Η ανεργία θα φτάσεις στο 30%


Στο 30% αναμένεται να φτάσει το ποσοστό της ανεργίας έως το τέλος του χρόνου, εκτίμησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου εργασίας ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ, Γιωργος Ρωμανιάς.

Ερχεται άμεσα νέο κύμα πτωχεύσεων στις μικρομεσαίες και αύξηση ανεργίας


Τι αποκαλύπτει η ετήσια μελέτη της γερμανικής Creditreform για την Ελλάδα
Του Λεωνιδα Στεργιου
Κατακόρυφη αύξηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας αναμένεται φέτος στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες χτυπήθηκαν με διαφορά φάσης σχεδόν δύο ετών από την πιστωτική κρίση.
Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», μόνο στα πρωτοδικεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά έχουν κατατεθεί περισσότερες από 1.000 αιτήσεις για υπαγωγή εταιρειών στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ ο τζίρος στην αγορά μειώνεται και οι επισφάλειες των επιχειρήσεων αυξάνονται. Το 2010 είχαν καταγραφεί 355 πτωχεύσεις, βάσει στοιχείων της ICAP.
Επίσης, η ετήσια μελέτη της γερμανικής Creditreform, που παρουσιάζεται στην Ελλάδα κατά αποκλειστικότητα από την ICAP, δείχνει τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες: «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυρίως από τον κλάδο των υπηρεσιών.
Σήμερα ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Ελλάδα το 2010 ήταν ίδιος με εκείνον του 2009. Σύμφωνα με την ICAP, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
Πρώτον, τα λουκέτα στην Ελλάδα αφορούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που στο σύνολό τους δεν υπάγονται εύκολα στη διαδικασία της πτώχευσης, αλλά προχωρούν ως επί το πλείστον σε εθελοντικό τερματισμό των εργασιών. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.
Δεύτερον, τα δύσκολα για τις ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει η συνεχής και σε ανησυχητικό βαθμό αύξηση των επισφαλειών.
Δυσμενείς προβλέψεις
Ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου ICAP, επισημαίνει ότι «οι καταγεγραμμένες 355 πτωχεύσεις στην Ελλάδα για το έτος 2010 είναι φαινομενικά ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Η πραγματικότητα είναι ότι πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν δικαστικά σε πτώχευση. Συνεπώς, πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οδηγούνται σε παύση λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται ως πτωχευμένες. Επιπλέον, τα ποσοστά ασυνέπειας (επισφάλειες) των ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζουν σημαντική αύξηση κατά 32% το 2010 σε σχέση με το 2009, φτάνοντας στο 6,10% έναντι 4,65% το 2009. Η τάση αυτή, δηλαδή η αύξηση της ασυνέπειας, αναμένεται να συνεχιστεί και σύμφωνα με μελέτες της ICAP εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε επίπεδα της τάξης ίσως και πάνω από 8% για το 2011».
Η πτωτική αυτή τάση του κύκλου εργασιών και των κερδών συνεχίστηκε και το 2010, αφού, με βάση τις πρώτες ενδείξεις (από δείγμα 1.050 εταιρειών με ισολογισμούς που λήγουν στις 30.6.2010), οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 5,5%, ενώ η κερδοφορία συρρικνώθηκε και πάλι κατά 57%.
«Με βάση τις εξελίξεις αυτές, είναι δεδομένο ότι οι επισφάλειες για ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων θα αυξηθούν, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα πολλών εταιρειών πιθανότατα θα επιδεινωθεί», σημειώνει ο κ. Εφραιμίδης.
Στην Ευρώπη, ο τομέας των υπηρεσιών ήταν αυτός που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εταιρικών πτωχεύσεων (37,6% το 2010 έναντι 37,2% το 2009). Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τη χρονιά που μας πέρασε «χτυπήθηκαν» περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπόρεσαν να επωφεληθούν λιγότερο από την οικονομική ανάκαμψη.
Οι ΗΠΑ «ζηλεύουν» την Ευρώπη
Στη Δυτική Ευρώπη ο αριθμός των πτωχεύσεων το 2010 μειώθηκε, όμως το άθροισμά τους είναι το δεύτερο υψηλότερο μέσα στα τελευταία 10 χρόνια (175.677, δηλαδή μόλις 1,4% χαμηλότερα από το αρνητικό ρεκόρ των 178.235 του 2009). Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «ζηλέψουν» αυτήν τη στιγμή την Ευρώπη, μια και η οικονομία τους με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάνει στο 100% του ΑΕΠ δεν δείχνει να μπορεί να ανακάμψει σύντομα. Τα σημάδια είναι αρνητικά και όσον αφορά στην ανεργία, με τους ανέργους να έχουν φτάσει συνολικά τα 8,4 εκατομμύρια, στη χειρότερη απ' ό,τι φαίνεται κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρ' όλα αυτά, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη για τις εταιρικές πτωχεύσεις απ' όσο αυτές σε ιδιωτικό επίπεδο. Ετσι σημειώθηκε πτώση των πτωχεύσεων κατά 5,8%, καθώς το 2010 πτώχευσαν 57.300 επιχειρήσεις έναντι 60.800 το 2009. Παρά τη βελτίωση αυτή, όμως, ο απόλυτος αριθμός παραμένει ο δεύτερος υψηλότερος από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα. Σαν βασικότερα δομικά προβλήματα, αίτια της κρίσης, ξεχωρίζουμε την καθοδική πορεία της βιομηχανίας και των κατασκευών, αλλά και τη δυσκολία εύρεσης κεφαλαίων για τους επιχειρηματίες λόγω της διστακτικότητας των τραπεζών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_13/03/2011__435666