oaednews

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Αχτσιόγλου: Μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας η ανεργία

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημειώνεται μια θετική δυναμική στο ζήτημα της ανεργίας, το οποίο, ωστόσο, παραμένει το βασικό κοινωνικό πρόβλημα της χώρας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ1.
Όπως είπε, το ποσοστό της ανεργίας, για τον Απρίλιο του 2017, ανήλθε στο 21,7%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «πέντε μονάδες κάτω από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση». Τόνισε δε ότι, από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που αποτυπώνει το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης (προσλήψεις-αποχωρήσεις), καταγράφεται θετικό ισοζύγιο κατά 260.000 θέσεις εργασίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Κινητικότητα: Τι γίνεται με τις αποσπάσεις υπαλλήλων -Ποιοι κερδίζουν

Ευκαιρία σε αποσπασμένους υπαλλήλους να αιτηθούν εκ νέου τις αποσπάσεις τους, βάσει παλαιότερων διατάξων, χωρίς να απαιτείται η παρέλευση τριετίας από τη λήξη της προηγούμενης θητείας, προσφέρει διάταξη στον «πολυ-νόμο» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε στην Βουλή προ ημερών. Η «προθεσμία» εντός της οποίας οι αποσπασμένοι υπάλληλοι που επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν τις αποσπάσεις τους, είναι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα «μέχρι την έναρξη εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας», όπως ρητά ορίζει το άρθρο 85 του νόμου.

Στα “χέρια” της Υπ. Δ.Α. Όλγας Γεροβασίλη η έκθεση “διαφθοράς” στο Δημόσιο

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, υποδέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία με τη σειρά της παρέδωσε στην Υπουργό την Ετήσια Έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (Σ.Ο.Ε.Ε.) για το 2016.
Στην ετήσια έκθεση καταγράφονται όλες οι ενέργειες του Σ.Ο.Ε.Ε. για το συντονισμό των εργασιών των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τα Σώματα Επιθεωρήσεων και Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, με ειδική μνεία σε κάθε επιμέρους παρουσίαση των υποθέσεων των Σωμάτων για τις οποίες ζητήθηκε η κίνηση πειθαρχικής δίωξης ή παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΟΑΕΔ: Αναβλήθηκε η έναρξη αιτήσεων για τις προσλήψεις ανέργων στην Υγεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ λόγω τεχνικού προβλήματος, οι αιτήσεις για συμμετοχή στο «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 1.135 ανέργων στο Δημόσιο Τομέα της Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν.4430/2016 Α’205, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει», θα γίνονται δεκτές στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ, από την Πέμπτη 3-8-2017 και ώρα 08.00, αντί την Τρίτη 1 Αυγούστου και ώρα 12.00, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί.

Τα κριτήρια για τις προσλήψεις εκπαιδευτών σε ΔΙΕΚ, ΣΕΚ, ΚΔΒΜ και ΣΔΕ

Καθορίστηκαν τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτών ενηλίκων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ) και στις Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΣΕΚ) στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) με απόφαση του υπουργείου Παιδείας
Σύμφωνα με την απόφαση η αίτηση των υποψηφίων εκπαιδευτών ενηλίκων, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του νόμου 1599/1986, για την επιλογή τους στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και στις Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΣΕΚ) θα υποβληθεί σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα που θα παρέχεται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.Με την αίτησή τους οι υποψήφιοι θα δηλώσουν τα Δ.ΙΕΚ και Δ.ΣΕΚ μιας Περιφέρειας.

Υπουργείο Εργασίας: Αλλαγές στην αγροτική εργασία και στον ΟΜΕΔ

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε εφεξής να τηρείται βιβλίο απασχολούμενων και όχι να αναγράφονται στο σύστημα Εργάνη όσοι δουλεύσουν σε αγροτικές εργασίες ή στην αλιεία.

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα θεωρείται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αντίστοιχο με εκείνο ου Πίνακα Ωρών Εργασίας Προσωπικού το οποίο γνωστοποιείται στο σύστημα Εργάνη. Το ίδιο βιβλίο θα πρέπει να τηρείται και για τους αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ένα ή περισσότερους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων και των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών, που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ. Το ίδιο βιβλίο θα χρησιμοποιείται και για τους μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών.

Ποιοι υπάλληλοι δικαιούνται μειωμένο ωράριο

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη υπέγραψε εγκύκλιο σχετικά με τη χορήγηση μειωμένου ωραρίου σε υπαλλήλους γονείς τέκνων με αναπηρία
Η μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 193/1988,προκειμένου για τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 15 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ή σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω τον οποίο συντηρεί, γίνεται χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.

Άνεργη Ανάπτυξη


«Η Ελλάδα αναδεικνύεται νικήτρια στον τουρισμό», αναγνωρίζουντους τελευταίους μήνες τα διεθνή ΜΜΕ. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η χρονιά θα κλείσει με ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις, κοντά και πάνω από τα 30 εκατομμύρια.  Σχεδόν το τριπλάσιο του πληθυσμού της θα έχει δεχθεί η χώρα μέχρι το τέλος της χρονιάς.