oaednews

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Χρέος άνω του 1 δισ. ευρώ στον e-ΕΦΚΑ από τις 360.000 εκκρεμείς συντάξεις – Έρχονται άλλες 200.000 το 2021!

 Υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ το «κρυφό χρέος» που έχει δημιουργηθεί στον e-ΕΦΚΑ από τις 360.000 εκκρεμείς συντάξεις που μάταια περιμένουν να απονεμηθούν εδώ και έτη! Ένα χρέος που αν δεν ληφθούν «εδώ και τώρα» μέτρα, κινδυνεύει να εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο το 2021, βάζοντας «θηλιά στο λαιμό» του υπερ-ταμείου κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Αιτία, ο κίνδυνος να προστεθούν άλλες 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα στο τρέχον έτος. Ο λόγος που θα σπεύσουν μαζικά χιλιάδες εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν είναι ότι διατηρούνται για λίγους μήνες ακόμα, έως το τέλος του έτους, τα ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν για αρκετούς κλάδους επαγγελματιών. Αν δεν αλλάξει η σχετική νομοθεσία, από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα πάψουν να ισχύουν οι όποιες ευνοϊκές προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποχωρούν από την εργασία τους είτε στα 67 έτη με 15 χρόνια προϋπηρεσίας είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες εργαζομένων, που για να αποφύγουν τυχόν πολυετή «εγκλωβισμό», θα επιλέξουν «εδώ και τώρα» να προσφύγουν στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Απόφαση-σταθμός για συνταξιοδότηση των ανδρών του Δημοσίου με 20 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας

 Με νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 1568/2020, 2ο Τμήμα αναγνωρίζει στους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους δικαίωμα στη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης έως το 2010, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ πρόκειται για άλλη μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαιώνει τους άνδρες πατέρες με τρία παιδιά και στηρίζεται σε λόγους ίσης μεταχείρισης με τις τρίτεκνες εργαζόμενες μητέρες δημοσίους υπαλλήλους.