oaednews

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Μείωση της απασχόλησης έφεραν τα capital controls

Αρνητικό ρεκόρ 15ετίας παρουσίασαν οι απολύσεις τον Ιούλιο, με τα capital controls να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην απασχόληση, η οποία μέσα σε ένα μόνο μήνα, μειώθηκε κατά 16.658 θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη κατέγραψαν αυτό που προεξοφλούσε η αγορά, την κατάρρευση δηλαδή της μισθωτής απασχόλησης και το μαζικό κύμα απολύσεων, κατά τον μήνα επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες. Το κλίμα ανασφάλειας που επικρατούσε τον προηγούμενο μήνα, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την ποιότητα της απασχόλησης. Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι από τις συνολικά 143.972 προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα, μόλις το 16,07% δηλαδή 23.127 αφορούσαν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι περισσότερες προσλήψεις (47,3% ή 67.714 άτομα) έγιναν για εκ περιτροπής απασχόληση, που σημαίνει εργασία λίγες μέρες την εβδομάδα, όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης, άλλες 53.131 προσλήψεις (36,9%) αφορούσαν μερική απασχόληση. Η ποιοτική αυτή διαφοροποίηση της απασχόλησης αναμένεται να επηρεάσει δραματικά και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που όμως θα καταγραφεί το φθινόπωρο.

Η δραματική μείωση της μισθωτής απασχόλησης εν μέσω καλοκαιριού, που παραδοσιακά στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση των προσλήψεων λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, διαπιστώνεται και σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούλιο: μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 29.933 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2014, το ποσοστό της πλήρους απασχόλησης ήταν στο 48,22% ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με το φετινό.

Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι απολύσεις επικράτησαν των προσλήψεων κατά 16.650 άτομα. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 160.630 τον φετινό Ιούλιο, από 143.980 τον Ιούλιο του 2014.

Τα στοιχεία του Ιουλίου κινούνται σε πλήρη αναντιστοιχία με όλους τους προηγούμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν μόνιμα θετικό το τελευταίο πεντάμηνο. Τον Φεβρουάριο είχε φτάσει τις 15.124 νέες θέσεις εργασίας και τον Μάρτιο είχε αυξηθεί στο +22.313 θέσεις.

Η δεξαμενή με τους “άριστους” υπαλλήλους – Τι ετοιμάζουν στο ΥΠΕΣΔΑ – Ποιους προωθούν σε θέσεις ευθύνης



Στο τραπέζι των συζητήσεων για το Δημόσιο το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά μπαίνει από παράγοντες του ΥΠΕΣΔΑ ο όρος «άριστοι» όταν αναφέρονται σε πλήρωση θέσεων ευθύνης.