oaednews

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μανιτάκης: Απαραίτητη η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Ο κ. Μανιτάκης, αφού εκτίμησε ότι «το αίτημα για μεταρρυθμίσεις είναι ώριμο και τίθεται πιεστικά» από την κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο, την κυβέρνηση και από την ίδια τη διοίκηση, σημείωσε ότι «το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και οι συνθήκες δεν τις ευνοούν. Εγχείρημα δύσκολο έως ακατόρθωτο, απαραίτητο όμως και υπαρξιακής σημασίας για τη χώρα», πρόσθεσε.
Τόνισε δε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατηγικός στόχος που έχουμε εξαρχής θέσει για την πολιτική του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι η ριζική αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών. Αναδιάρθρωση που περνά μέσα από την αναμόρφωση των διοικητικών μονάδων ή δομών, την αξιολόγηση του προσωπικού, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης και τελικά την αποκατάσταση του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος».

REUTERS - Αγανακτισμένοι οι πολίτες με την κατάρρευση των ταμείων μετά το PSI

Αναδημοσίευση από το Reuters

Η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα και το κλίμα να γίνεται εχθρικό για την εκλεγμένη πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου. Ήταν μια ζεστή βραδιά του Ιουνίου, λίγους μήνες μετά το PSI και οι δημοσιογράφοι μέλη του ταμείου ζητούσαν εξηγήσεις για την εξανέμιση των αποθεματικών τους.
Για πολλές ώρες, η επικεφαλής του ΕΔΟΕΑΠ δεχόταν ερωτήσεις και κριτική από τη γενική συνέλευση για τις ζημίες που υπέστη το ταμείο μετά την περικοπή χρέους και που μπορεί να το οδηγήσουν σε κατάρρευση. Το ταμείο παρέχει υπηρεσίες υγείας και επικούρησης στα μέλη του και είναι αυτοδιαχειριζόμενο.
«Προσπάθησε να το παίξει αγωνίστρια και ότι ενδιαφέρεται για το ταμείο για να αποποιηθεί των ευθυνών της... ζήτησε αύξηση των εισφορών στο 6% από 3%», είπε ένας εκ των παρευρισκομένων στη συνέλευση που έγινε στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

Επιπλέον 1 εκατ. Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας

 
Κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ζει το 31% του πληθυσμού της Ελλάδας, το δε 21% ζει με πενιχρό εισόδημα, ακόμα και μετά τις μεταβιβάσεις των κοινωνικών επιδομάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2011, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού κοντά στο όριο της φτώχειας, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Θα δοθεί τελικά το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους

Με παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του κόμματος, θα δοθεί τελικά, το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ και με σχετικές πρωτοβουλίες των βουλευτών της, όπως η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα, ο ΟΑΕΔ εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από 1/1/2013:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                             Αθήνα 26 Νοεμβρίου 2012
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ                                                                         Α.Π.313



                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την επιμήκυνση στις περικοπές
Ο εμπαιγμός των ανέργων

Προκλητικά ασυνεπής  εμφανίζεται και αυτή η Κυβέρνηση όσον αφορά στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές της επιλογές. Η Ανεργία συνεχίζει να ανεβαίνει με φρενήρεις ρυθμούς καταγράφοντας ιστορικά υψηλά, με το ¼ του εργατικού δυναμικού να παραμένει στην οδυνηρή κατάσταση της ανεργίας.  Ενώ η αύξηση της ανεργίας δεν έχει τέλος, αντί να εφαρμοστούν πολιτικές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αντί να εφαρμοστούν πολιτικές περαιτέρω στήριξης των ανέργων, αντί η κυβέρνηση να είναι στοιχειωδώς συνεπής με τις προεκλογικές της υποσχέσεις αλλά και τη μετεκλογική συμφωνία   που ανέφερε  επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα έτος, έχουμε  το σημαντικό περιορισμό όλων των επιδομάτων, με την αναδρομική  επιβολή πλαφόν στη λήψη των ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας,  οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας.

Βασικό μισθό και περίθαλψη για τους μαθητευόμενους των προγραμμάτων ζητεί η ΓΣΕΕ



«Σοβαρές διαφωνίες, ανησυχίες και επιφυλάξεις», εκφράζει με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η ΓΣΕΕ, σχετικά με το σχέδιο δράσης που προτείνει το υπουργείο για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των νέων.

ΟΑΕΔ: Το αρχικό σχέδιο των προγραμμάτων που έρχονται μέσα στο 2013

ΜΕ την υλοποίηση έξι νέων προγραμμάτων και τη διάθεση περίπου 500 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αναχαιτίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας, με επίκεντρο στους νέους έως 35 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΞΠΡΕΣ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται από τον Ιανουάριο να θέσει σταδιακά σε εφαρμογή το σχέδιο των προγραμμάτων που παρουσιάστηκε από τη γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων 'Α. Δαλλαπόρτα και το διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια στους κοινωνικούς εταίρους, από τα οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 60.000 άνεργοι. Το αρχικό σχέδιο των προγραμμάτων, το οποίο ενδέχεται να τροποποιηθεί μετά τις παρεμβάσεις των κοινωνικών εταίρων, έχει ως εξής...

Τί θα στοιχίσουν στο δημόσιο οι διαχειριστές της επαναγοράς ομολόγων

Αμοιβή ύψους έως 11.700.000 ευρώ θα λάβουν οι τράπεζες Deutsche Bank, London Branch και Morgan Stanley & Co. International για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στο πλαίσιο της υλοποίησης της διαδικασίας επαναγοράς των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

AΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Επιδοτούμενα προγράμματα για μικρές επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ 1-25)

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο πλαίσιο του «Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις  του ΟΑΕΔ (ΛΑΕΚ 1-25) έτους 2012», προτίθεται να διοργανώσει επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ΛΑΕΚ υλοποιούμενα από φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών για εργαζομένους σε Μικρές Επιχειρήσεις, που απασχολούν από 1-25 εργαζόμενους, διάρκειας 40 ωρών, που θα υλοποιηθούν εντός του 2013, με αντικείμενα κατάρτισης:

Εγκύκλιος για την αξιοποίηση υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα

Τη βούλησή της να υλοποιήσει με κάθε δυνατό τρόπο –και το συντομότερο δυνατόν- τις διατάξεις για τη διαθεσιμότητα, που αφορούν 2.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο, εκδήλωσε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποστέλλοντας ηλεκτρονική φόρμα προς όλες τις διευθύνσεις προσωπικού, προκειμένου να καταθέσουν αιτήματα για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών.