oaednews

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται Νίκος Ξυλούρης

Ανακοίνωση ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Συναδέλφισσες/οι
        Έχουν περάσει λίγοι μήνες από την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα Κυβέρνηση και λίγοι μήνες από το συνέδριο της ομοσπονδίας μας.. Η παράταξη μας πιστή στις αρχές και τις αξίες της , που εμπνέονται από τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας των γονέων , των μαθητών και των εκπαιδευτικών  αγωνίζεται για όλα όσα έχει κατά καιρούς θέσει ως βασικούς στόχους για την αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας.                                                                                                 Η πολύπαθη τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως «αποπαίδι» του εκπαιδευτικού συστήματος είτε λειτουργεί στο Υπ. Παιδείας είτε σε άλλα Υπουργεία. Το σύστημα Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. στο πλαίσιο αυτό κατά καιρούς χαρακτηρίσθηκε  ως σύστημα χωρίς κοινωνικά χαρακτηριστικά με αναφορές στην ανήλικη εργασία , υποταγή στις αγορές εργασίας που εκμεταλλεύονται τους νέους για να τους προετοιμάσουν να ενταχθούν στην εργασία προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και της εργοδοσίας.  Πρόκειται για πολιτικές  αποδόμησης που  δεν ήθελαν να δουν την πραγματικότητα είτε για ιδεοληπτικούς λόγους , είτε για την κάλυψη συντεχνιακών διεκδικήσεων.     

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»

Του Γιώργου Βαϊλάκη
Συνδυάζει το κωμικό με το τραγικό, το μακάβριο, το παράλογο και το γκροτέσκο, με τα περισσότερα θεατρικά έργα του να αρχίζουν εύθυμα και να συνεχίζονται εφιαλτικά. Ο λόγος για τον Φρήντριχ Ντύρρενματ του οποίου χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του είναι αναμφίβολα το εμβληματικό έργο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» που θα παρουσιάζεται, από την Παρασκευή 17 Απριλίου έως την Κυριακή 31 Μαΐου στο Θέατρο Βρετάνια, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν. Πρωταγωνιστούν οι Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Πιατάς, Υβόννη Μαλτέζου και Αιμιλία Υψηλάντη.
Η ιστορία διαδραματίζεται στο Γκύλεν, μια κωμόπολη κάπου στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η ανεργία καλπάζει, όλος ο κόσμος είναι χρεωμένος, ο δικαστικός κλητήρας ετοιμάζεται να κάνει κατάσχεση στο δημαρχείο, οι αρχές του τόπου και οι απλοί πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση. Ξαφνικά, όμως, υπάρχει μια ελπίδα. Η Κλαίρ Ζαχανασσιάν, η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου -που επισκέπτεται έπειτα από σαράντα πέντε χρόνια απουσίας τη γενέτειρά της- θα μπορούσε με μια δωρεά να σώσει την πόλη. Οι κάτοικοι του Γκύλλεν προσβλέπουν στη γενναιοδωρία της Κλαιρ, η οποία εμφανίζεται πρόθυμη να αναζωογονήσει την πόλη, προσφέροντας ένα δισεκατομμύριο- αλλά υπό έναν όρο: Να δολοφονηθεί ο Αλφρεντ Ιλ, ο εραστής που την πρόδωσε και την ανάγκασε να οδηγηθεί στην πορνεία. Οι πένητες κάτοικοι, δια στόματος της δημάρχου, αρνούνται προσωρινά τη μακάβρια συμφωνία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στο Εμπόριο για την υπεράσπιση της «Κυριακής – Αργίας».
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει κηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο Εμπόριο, την Κυριακή, 5 Απριλίου 2015, ενάντια στη συνέχιση της εφαρμογής του μνημονιακού – αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, που επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και καταργεί την «Κυριακή – Αργία» για τους εργαζόμενους.

ΑΔΕΔΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Τη Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015, στα δικαστήρια του Κορυδαλλού ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτή η δίκη πρέπει να γίνει χωρίς την παραμικρή έκπτωση για την εγκληματική δράση της οργάνωσης των νεοναζί. Απαιτούμε να χυθεί άπλετο φως στη δράση των φασιστικών συμμοριών και να αναδειχθούν οι ευθύνες όλων των «υπόγειων» μηχανισμών που καλλιέργησαν το έδαφος για να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους οι νεοναζί.

Απόλυση για άλλους 5 εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας η πολυεθνική Lafarge

Άλλους 5 εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας απέλυσε την 1η Απριλίου η πολυεθνική Lafarge προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΠΑΜΕ Ευβοίας. 

Πιο αναλυτικά το ΠΑΜΕ Ευβοίας στην επιστολή του καταγγέλει την πολυεθνική LAFARGE που έστειλε άλλους 5 εργαζόμενους στην ανεργία και πλέον μόλις 30 έχουν απομείνει στο εργοστάσιο.
Η επιστολή του ΠΑΜΕ έχει ως εξής
Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων απ’ το ξεκίνημα των απολύσεων στο τσιμεντάδικο, καταγγέλλουμε την πολυεθνική LAFARGE που έστειλε άλλους 5 εργαζόμενους στην ανεργία και πλέον μόλις 30 έχουν απομείνει στο εργοστάσιο που πριν λίγα χρόνια απασχολούσε εκατοντάδες. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλο αυτό το διάστημα κόντρα στις επιδιώξεις της εταιρείας. Καλούμε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση από αυτή τη σκοπιά να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων του τσιμεντάδικου.

Η ανεργία στην Κύπρο

Με τα προγράμματα δαπάνης ύψους 58 εκατομμυρίων όπως είπε ο Πρόεδρος, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας .
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για:
1.            Σχέδιο παροχής κινήτρων για την εργοδότηση ανέργων
2.            Σχέδιο τοποθέτησης ανέργων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής πείρας
3.            Σχέδιο τοποθέτησης ανέργων νέων αποφοίτων γυμνασίων, λυκείων, τεχνικών σχολών, και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι και διετούς φοίτησης για απόκτηση εργασιακής πείρας.

Την αναδιαμόρφωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ζητά με παρέμβαση του στην Ευρωβουλή ο Μαριάς

Την άμεση αναδιαμόρφωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να δημιουργηθούν 330.000 νέες θέσεις εργασίας σε κοινωφελή προγράμματα ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή στις 27/3/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Στην Ερώτησή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι στην φτωχοποιημένη από το μνημόνιο Ελλάδα η ανεργία τον Οκτώβριο του 2014  ανήλθε στο 25,8%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα (αναζητούντων εργασία) ανήλθε τον Νοέμβριο του 2014 στα 854.517 άτομα.

Νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων


Ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε νέες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις και θέσεις προσωρινής απασχόλησης
ΑΓΚΥΡΑ.--
Οτι η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών βαδίζει χέρι - χέρι με το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών αναγκών επιβεβαιώνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η τουρκική κυβέρνηση, διακηρύσσοντας μάλιστα ότι στόχος της είναι η ενίσχυση της απασχόλησης.
«Βασική μας προτεραιότητα ως κυβέρνηση είναι να στραφούμε στις νέες τεχνολογίες, την παραγωγή με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και τη μεγαλύτερη απασχόληση», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, προσπαθώντας να κρύψει ότι οι θέσεις εργασίας που ευαγγελίζονται όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις αφορούν την προσωρινή, κακοπληρωμένη «απασχόληση», χωρίς δικαιώματα και μέτρα ασφαλείας, αφού αυτό προϋποθέτει η ενίσχυση της πολυπόθητης «ανταγωνιστικότητας», το κυνήγι της οποίας μάλιστα γίνεται πιο άγρια αντιλαϊκό σε συνθήκες ύφεσης και κρίσης.

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης ΠΕΥ ΟΑΕΔ

-          Καταγγέλλουμε την μεταφορά των αποθεματικών του ΟΑΕΔ (120.000.000 ευρώ) στην ΤτΕ μετά από κυβερνητική απαίτηση προκειμένου να καλυφθούν κρατικές ανάγκες. Αφήνουμε στην κρίση των εργαζομένων, όσους από το ΔΣ ψήφισαν την πρόταση (εκπρόσωποι  ΣΕΒ, ΕΣΕΕ,  ΓΒΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, εκπρόσωπος  εργαζομένων  ΟΑΕΔ, και  3 εκπρόσωποι ΓΣΕΕ που διευκόλυναν ψηφίζοντας παρών.)
-          Τα λεφτά των εργαζομένων είναι  ιερά, δεν αντιμετωπίζονται σαν πλεόνασμα και δεν γίνονται βορά, στη λεγόμενη «δημοσιονομική σταθερότητα», ούτε χρησιμοποιούνται για αποπληρωμή χρέους από την εκάστοτε κυβέρνηση.