oaednews

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Τα μυστικά...

Το μυστικό της γερμανικής επιτυχίας όσον αφορά στη μείωση της ανεργίας  προβάλει ο Μωυσής Λιτσης στην Ελευθεροτυπία. Κακοπληρωμένη  και μερική απασχόληση. Από άνεργος δηλαδή, ημιάνεργος, φτωχός εργάτης, εξαθλιωμένος με βέβαιη την αβεβαιότητα.Το Γερμανικό μοντέλο για τη μείωση της ανεργίας επιβάλλει μάλιστα η Ε.Ε.  ως πανευρωπαϊκή συνταγή για έξοδο από την κρίση. Αναρωτιέμαι που μπορεί να οδηγήσει αυτή η "συνταγή". Σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε μια ευνομούμενη κοινωνία, σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε μια κοινωνία ισότητας, σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε μια ισόρροπη ανάπτυξη. Σίγουρα το μοντέλο αυτό θα οδηγήσει σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, σίγουρα θα οδηγήσει σε μια κοινωνία των πολλών φτωχών και των ολίγων βαθύπλουτων. 

Δύο δημοσιογράφοι του «Βήματος» «ξεκοκάλισαν» εφημερίδες και Διαδίκτυο και σε 15 ημέρες βρέθηκαν με εργασία

Ψάξαμε αγγελίες και βρήκαμε δουλειά
Υπάρχουν καλά και κακά νέα. Με την ανεργία να φτάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο 15,1%, δύο συντάκτες του «Βήματος», μία γυναίκα και ένας άνδρας, κατάφεραν να βρουν δουλειά υποδυόμενοι τους... εαυτούς τους, προβάλλοντας τις σπουδές, τις γνώσεις και την εμπειρία τους - αλλά όχι και τη δημοσιογραφική ιδιότητα.

Ρευστό το πεδίο για την ανεργία

Δεν δέχεται ο Υπουργός Οικονομικών να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό του γενικού προϋπολογισμού  για την κάλυψη των αναγκών σε ΟΑΕΔ-ΙΚΑ. Η μόνη εναπομένουσα λύση είναι η περικοπή δαπανών. Από τη μεριά του ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Κικίλιας τονίζει:"Με το έξτρα κονδύλι που συμφωνήθηκε με την τρόικα και βάση των προβλέψεων μας για την ανεργία - αν και το πεδίο είναι ρευστό- πιστεύω ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην υλοποίηση των προγραμμάτων μας".

Ας μη ξεχνάμε ότι το ΙΚΑ οφείλει να χρηματοδοτεί με 130 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα τον ΟΑΕΔ!
Γι αυτό το λόγο ο Διοικητής του ΙΚΑ φαίνεται να ανησυχεί για την εξασφάλιση ρευστότητας ακόμη και για την πληρωμή παροχών και συντάξεων.


Ερώτηση στη Βουλή για το ενδεχόμενο να διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ όσοι άνεργοι απασχοληθούν στη Γενική Απογραφή

Ερώτηση στη Βουλή για το ενδεχόμενο να διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ όσοι άνεργοι απασχοληθούν ως τομεάρχες ή απογραφείς στη γενική απογραφή του πληθυσμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη και Βασίλης Μουλόπουλος.

Έλλειμμα €1,1 δισ. από ΙΚΑ και ΟΑΕΔ θα καλύψει ο προϋπολογισμός

Της Ρούλας Σαλούρου
Στο 1,1 δισ. ευρώ, από το αρχικό 1,3 δισ. έκλεισε τελικά το έλλειμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2011, το οποίο θα καλυφθεί με επιπλέον πόρους, λόγω της υπερβολικής αύξησης της ανεργίας.