oaednews

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Hλίας Kικίλιας, στην "Deal"


Mε πέντε νέα προγράμματα στην αγορά εργασίας

Το σχέδιο δράσης του Οργανισμού με τη συνταγή άμυνας

Oι επιδοτήσεις επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας

Tα προγράμματα είναι η άμυνά μας. M' αυτά καταφέραμε να συγκρατήσουμε την ανεργία με 2 έως 3 μονάδες

O αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων τον Iανουάριο ανήλθε σε 258.281 άτομα - μειωμένος κατά 7,06% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο

Άμυνα, απέναντι στο τσουνάμι της ανεργίας, αποτελούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Deal» ο διοικητής του Οργανισμού, κ. Ηλίας Κικίλιας. Όπως επισημαίνει, «με τα προγράμματα του Οργανισμού έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε την ανεργία δύο με τρεις μονάδες».

Tης Σίσσυς Σταυροπιεράκου

Ο κ. Κικίλιας παραδέχεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, ως προς το ύψος του επιδόματος ανεργίας. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η στατιστική έχει δείξει ότι οι κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν κατά μέσο όρο σε αυτούς, που τα έχουν πραγματική ανάγκη.Tην ίδια στιγμή, συνεχίζει την ανοδική της πορεία η ανεργία, καθώς βάσει των στατιστικών στοιχείων του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφθασαν τον Ιανουάριο τα 834.290 άτομα, εκ των οποίων, οι 689.558 επιδοτούνται ή δηλώνουν πως αναζητούν εργασία, ενώ 144.734 άνεργοι που βρίσκονται στους καταλόγους του Οργανισμού δηλώνουν πως δεν αναζητούν εργασία. Από τα 689.558 άτομα, που σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ανήκουν στην κατηγορία «εγγεγραμμένοι άνεργοι», 295.529 είναι άνδρες (ποσοστό 42,86%) και 394.029 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,14%). Τον Ιανουάριο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 5,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ποια είναι τα νέα προγράμματα, που πρόκειται να υλοποιηθούν το 2005, για την ενίσχυση της απασχόλησης;

Με πέντε νέα προγράμματα, ο ΟΑΕΔ επιχειρεί να παρέμβει στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την απασχόληση, περιορίζοντας τις απολύσεις, επιδοτώντας τη διατήρηση θέσεων εργασίας, επιμηκύνοντας την περίοδο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, βοηθώντας την επιχειρηματικότητα των νέων επιστημόνων, στηρίζοντας την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα και υποστηρίζοντας ειδικές κατηγορίες του ενεργού πληθυσμού. Ταυτοχρόνως, ενισχύει την κατάρτιση και επανακατάρτιση εργαζομένων και εφαρμόζει δράσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης νέων, με βάση το δυαδικό σύστημα μαθητείας. Εντός του 2011, σταδιακά, πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα εξής προγράμματα:

1. «Επιταγή Επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους,

2. Απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

3. Διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών,

4. Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,

5. Απασχόλησης απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Ταυτοχρόνως, ο ΟΑΕΔ θα συμμετάσχει στην εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Δράσεων Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας.
Ποια είναι τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται;

Μέχρι τώρα, τα εφαρμοζόμενα προγράμματα έχουν αποδώσει τα εξής: · Τη διατήρηση 282.000 θέσεων εργασίας,

· Την ένταξη περισσότερο από 58.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας,

· Τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 54.000 θέσεις εργασίας,

· Τη φοίτηση - στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων - 11.500 σπουδαστών σε 52 Σχολές Μαθητείας και 2.600 σπουδαστών σε 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Πέραν αυτών το επόμενο διάστημα αναμένεται:

· Η κατάρτιση περίπου 125.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις, μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ. 0,45%) έτους 2011 και σχεδόν 35.000 εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (1-25 εργαζομένων), μέσω της χρηματοδότησης του Λ.Α.Ε.Κ.

· Η επαγγελματική κατάρτιση περίπου 65.000 εργαζομένων, μέσω των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής επιχειρήσεων, μέχρι τα μέσα του 2012.

Πόσο σας τρομάζει η αυξανόμενη ανεργία;

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η αύξηση της ανεργίας αποτελεί μία πραγματικότητα, που είναι αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, εάν ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία θα εξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων τον Ιανουάριο ανήλθε σε 258.285 άτομα, μειωμένος κατά 19.619 άτομα, ποσοστό -7,06%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το ποσοστό 57,21% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το ποσοστό 29,27% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, το ποσοστό 10,11% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι, το ποσοστό 3,10% είναι Οικοδόμοι επιδοτούμενοι, το ποσοστό 0,20% είναι λοιποί επιδοτούμενοι και το ποσοστό 0,10% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 56.011, το 45,58% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας, λόγω λήξεως συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 6,58%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (52.552) και μειωμένο κατά –7,38% από τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο (60.476).



Νέες δράσεις 845 εκατ. ευρώ για 192.000 ωφελούμενους υλοποιεί μέσα στο 2011, το Υπουργείο Εργασίας στα πλαίσια του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη στήριξη της Εργασίας



   "Οι νέες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης αποτελούν την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας στις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα", τόνισε παρουσιάζοντας το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη στήριξη της εργασίας το 2011, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη. Η κ. Κατσέλη πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι υπόλοιπες δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί, τότε το ποσοστό ανεργίας θα είχε ξεπεράσει σήμερα το 17%.

    Η Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε δυο νέες δράσεις συνολικού ύψους 845 εκ. ευρώ και με 192.000 ωφελουμένους. Η πρώτη αφορά προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας που απευθύνονται σε 55.000 ανέργους συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη, αφορά στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης για τα οποία το Υπουργείο Εργασίας θα υπογράψει εντός του μηνός μνημόνια με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Τα προγράμματα αποσκοπούν στην ένταξη 37.000 ανέργων στην αγορά εργασίας και είναι συνολικού ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ.

    Τα προγράμματα της κοινωνικής εργασίας είναι διάρκειας έως 5 μηνών και θα καταβάλλεται στους δικαιούχους μηνιαίο επίδομα 625 ευρώ ενώ προβλέπεται πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Οι άνεργοι θα μπορούν να ενταχθούν σε έργα κοινωνικής ωφέλειας για παράδειγμα σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, αναδασώσεις καθαρισμός δασικού δικτύου, φυλάξεις αλσών και πάρκων, λειτουργία προγραμμάτων σίτισης κ.λ.π.

    Δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι άνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υποαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες - επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, (όπως είναι τα 5.000 ευρώ εισόδημα ανά μέλος του νοικοκυριού), άνεργοι νέοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία

    Έχουν επιλεγεί κατ' αρχήν 25 περιοχές με έμφαση στα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας ( βάσει ανάλυσης ΕΛΣΤΑΤ - ΠΑΕΠ).

    Τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα που αφορούν στην στήριξη της εργασίας σε 13 περιφέρειες στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας, την προετοιμασία και το σχεδιασμό νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας & της αυτοαπασχόλησης .

    Ωφελούμενοι, είναι οι άνεργοι-εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ,, ευάλωτες ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες ενώ ως περιοχές παρέμβασης λαμβάνονται το σύνολο ή τμήμα κάθε Νομού, ανάλογα με τις ανάγκες.

    Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ακόμη την ενεργοποίηση πέντε νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι, προϋπολογισμού €375 ΕΚ. ενώ ήδη υλοποιούνται 30 προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ με όφελος τη διατήρηση 282.000 θέσεων εργασίας και την ένταξη περισσοτέρων από 58.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 54.000 θέσεις εργασίας και φοίτηση 14.100 σπουδαστών σε σχολές μαθητείας και ΙΕΚ.

    Τα προγράμματα αυτά αφορούν :

    α) "Επιταγή Επανένταξης" με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους,

    β)Απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

    γ)Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών

    δ)Επιχορήγηση Επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ε) Απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, με θεωρητική εκπαίδευση και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας

    Η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας. Η Υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα τα προγράμματα είναι κυρίως αμυντικά και αποσκοπούν στην υποστήριξη των ανέργων ως ότου δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ενώ τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας λειτουργούν μεν ανασχετικά στη διόγκωση της ανεργίας, αλλά έχουν και αναπτυξιακή διάσταση και συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    Αναφερόμενη στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Εργασίας η κ. Κατσέλη τόνισε ότι το πρόγραμμα κινητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τους οργανωμένους συλλογικούς φορείς τους, να συμπράξουν, προκειμένου να προσφέρουν έργο κοινωνικού σκοπού απασχολώντας ανέργους. Η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια είναι μεγάλη. Με τη συγκεκριμένη δράση εξυπηρετείται αφενός η ανάγκη εισοδηματικής στήριξης των πολιτών και αφετέρου η ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, όπως και ευρύτερα οι δράσεις κοινωνικού σκοπού.

    Σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση των Περιφερειών θα γίνει σε συνάρτηση με τον αριθμό των ωφελούμενων από τα ΤΟΠΣΑ.

    Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο κ. Κουτρουμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η ενίσχυση της απασχόλησης έχει μεγάλη σημασία για το ασφαλιστικό σύστημα και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την ανεργία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε ότι για κάθε άνεργο το σύστημα έχει απώλεια εισφορών γύρω στα 550 ευρώ ανά μήνα, ενώ προστίθεται και το κόστος των 450 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.

    Τόσο η κ. Κατσέλη όσο και ο κ. Κουτρουμάνης τόνισαν ότι για όλες τις κατηγορίες ανέργων προβλέπονται αντικειμενικά κριτήρια επιλογής με μοριοδότηση και διαδικασίες ανάλογες με του ΑΣΕΠ οι οποίες θα ανακοινώνονται με την δημοσίευση των προκηρύξεων.

    Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν εντός του μηνός από την Μακεδονία και τη Θράκη όπου έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές καταγραφές, (οι φορείς έχουν ζητήσει την κάλυψη 7.000 θέσεων), ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε η ένταξη των ανέργων και η καταβολή των επιδομάτων, να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

   

    Κ. Θεοδωρακάκος  AΠΕ

   

   

    

Τρίπολη:Σύσκεψη για θέματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων




   Σύσκεψη για θέματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου

    Ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Νικόλαος Γεωργαράκης, επισκέφθηκε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και είχε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Τάσο Αποστολόπουλο.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα, τις νέες εκπαιδευτικές δομές που δημιουργούνται με τον Καλλικράτη στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τη μετάταξη των υπαλλήλων που στελέχωναν τα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και την αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει.
 

    Ο κ. Αποστολόπουλος επισήμανε πως η συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι επιβεβλημένη, καθώς εξυπηρετεί την ουσιαστική αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και τη βελτίωση των παρεχόμενων στον πολίτη υπηρεσιών.


ΑΠΕ

Στην Ξάνθη το πλέον έντονο πρόβλημα ανεργίας




   Στην κατηγορία που παρουσιάζει "τα πλέον έντονα προβλήματα" κατατάσσεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ό,τι αφορά στην ανεργία, αναφέρεται σε έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας Θεόδωρου Τσέκου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη. 

    Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όμως αποτελεί και την "πλέον απειλούμενη Περιφέρεια της Χώρας", με κριτήριο την έκθεση στον κίνδυνο της φτώχειας. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Τσέκου, "η κατάσταση αυτή συνδέεται με τον ακριτικό και συνοριακό χαρακτήρα (κάτι που από μειονέκτημα μπορεί να μεταβληθεί σε πλεονέκτημα λόγω διεύρυνσης της ΕΕ), με τη σημαντική σημασία του πρωτογενή τομέα τόσο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ όσο και στην απασχόληση, με την αποβιομηχάνιση των τελευταίων ετών, καθώς και με τη βραδύτητα προσαρμογής του παραγωγικού προτύπου και του προτύπου απασχόλησης της Περιφέρειας στις απαιτήσεις της αγοράς".
 

    "Η πολιτική αύξησης των νέων και αναπλήρωσης των απολεσθεισών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να στηρίζεται στην ενδυνάμωση τάσεων προσαρμογής του προτύπου απασχόλησης σε μια σύγχρονη οικονομία μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται, την προσέλκυση βιώσιμων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια και κινητοποίηση της ενδογενούς επιχειρηματικότητας", αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων. Σημειώνει επίσης ότι κύριοι άξονες της στρατηγικής για τη μείωση του αριθμού των ανέργων και του κινδύνου έκθεσης στη φτώχεια είναι η επαγγελματική κατάρτιση και η δια βίου μάθηση του εργατικού δυναμικού, η ενίσχυση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ομάδων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα (γυναίκες, νέοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες).
 

   
 

    Κ. Βλαχοδήμου  ΑΠΕ

Η ΓΣΕΕ για την Ανεργία


Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Δεκέμβριο του 2010 η ανεργία έφθασε το 14,8%. Οι άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 κατά 4,6% (10,2%). Βέβαια η πραγματική ανεργία είναι σημαντικά υψηλότερη από τη στατιστική ανεργία.

Η ΓΣΕΕ και τα Συνδικάτα απαιτούν και διεκδικούν μέτρα τόνωσης της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και της ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ! Απαιτούν ενίσχυση των εισοδημάτων (μισθών , ημερομισθίων, συντάξεων ) για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Απαιτούν και διεκδικούν την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας και στην Ευρώπη, η οποία δεν θα «γεννάει» ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση αλλά ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή.



Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην εφαρμογή ενός τελείως διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει και θα διευρύνει τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την έξοδο της χώρας απ’ τις «δαγκάνες» του μνημονίου, την ύφεση και την κρίση.

Συνάντηση του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για φαινόμενο αποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων με νέες περικοπές στα εισοδήματά τους.




«Υπάρχει ήδη και ένα φαινόμενο αποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών και την ώρα της κρίσης η Δημόσια Διοίκηση είναι -όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλες τις χώρες- το όπλο για να αντιμετωπίσει κανείς την ίδια την κρίση. Δεχόμαστε απίθανες επιθέσεις σε μια εποχή που θα έπρεπε να υπάρχουν κανόνες ή να δημιουργηθούν κανόνες εκεί που δεν υπήρχαν για τη Δημόσια Διοίκηση. Δεν πηγαίνουν τα πράγματα με την σωφροσύνη που θα περίμενε κανείς την ώρα της κρίσης. Έγιναν πολλά λάθη από την κυβέρνηση», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κατά τη συνομιλία του με τον Κάρολο Παπούλια.



Όπως υπογράμμισε, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια από την πλευρά των μισθωτών για νέες και δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, ενώ αυτό έχει την επίπτωσή του και στα έσοδα του κράτους. «Αυτή η μείωση της αγοραστικής δύναμης έχει οδηγήσει σε ένα φαινόμενο υποκατανάλωσης σε ένα κράτος που - δυστυχώς - παρά την κρίση ακόμα δεν έχει δημιουργήσει ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι το 75% από τη φορολογία εισοδήματος προέρχεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους», παρατήρησε ο κ. Παπασπύρος.



Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι η ΑΔΕΔΥ επιδεικνύει θέληση συμβιβασμού για ορισμένα πράγματα, «αλλά είστε και ανυποχώρητοι σε ορισμένα, τα οποία πλέον δεν μπορούν να πάνε περισσότερο πίσω».



Στο 14,8% η ανεργία το Δεκεμβρίου του 2010

Στο 14,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2010, από 10,2% που ήταν το Δεκέμβριο του 2009 και 13,9% το Νοέμβριο του 2010, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).