oaednews

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ελληνικό Δημόσιο: πέντε χρόνια μισθολογικής καθίζησης

Τρομακτικούς ρυθμούς συρρίκνωσης ακολούθησε το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων από την αρχή της κρίσης. Στη διάρκεια της πενταετίας 2009-2013 καταγράφονται, σωρευτικά, μεσοσταθμικές μειώσεις από 25% έως 38% στις αποδοχές πολιτικών υπαλλήλων, ανάλογα με το υπουργείο, την εκπαιδευτική βαθμίδα και τα χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ στα ειδικά μισθολόγια οι περικοπές κυμαίνονται από 21% (σε αστυνομικούς) έως 35% (γιατρούς ΕΣΥ), ανάλογα με τον βαθμό του εργαζομένου, σύμφωνα με στοιχεία που εστάλησαν στην τρόικα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και ήρθαν στη διάθεση της «Εφ.Συν.».

Αύξηση... 1,1% στις αμοιβές των ανέργων που θα «μπουν» σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Αυξημένες κατά 1,1% θα είναι οι αμοιβές όσων ανέργων ενταχθούν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Σύμφωνα με το άρθρο 42 του νόμου για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, η διάκριση σε βάρος των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών διατηρείται, όμως, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα οι καθαρές αμοιβές ορίζονται σε 19,81 ευρώ ημερησίως (αντί 19,6 ευρώ) και όχι μεγαλύτερες από 495,25 ευρώ (αντί 490 ευρώ) μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25ετών και άνω.
Επίσης σε 17,27 ευρώ ημερησίως (αντί 17,1 ευρώ) και όχι μεγαλύτερες από 431,75 ευρώ μηνιαίως (αντί των 427 ευρώ) για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών.



Hμερησία .gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Προς: Τις Ομοσπονδίες – Μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:
τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 και ώρα 13:00
στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος όροφος 
(Καραγεώργη Σερβίας και Νίκης)
διοργανώνει συγκέντρωση στην οποία θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που τέθηκε σε διαβούλευση και θα συνδιαμορφωθεί το πρόγραμμα των αναγκαίων δράσεων.

Οι τρεις επιλογές για τη ρύθμιση των οφειλών στο Δημόσιο -Ποιους αφορούν

Τρεις τρόπους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν 4.100.000 οφειλέτες, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις.
Η πρώτη είναι η ρύθμιση-εξπρές, που «κλείνει» στις 27 Μαρτίου. Αφορά κυρίως μεγάλους οφειλέτες, οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν το αρχικό χρέος με μηδενικές προσαυξήσεις και μπορούν να την αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις. Το χρέος μπορεί να πληρωθεί ολόκληρο ή μέρος αυτού.

Εργολαβικές εταιρείες: πώς απομυζούν Δημόσιο και εργαζόμενους


Για το πολύ σοβαρό  θέμα που παρουσιάζει η efsyn η ΟΥ ΟΑΕΔ έχει επισημάνει και τα εξής:

 http://www.oyoaed.gr/2013-11-25-09-30-30/anakoinwseis/111-synexizontai-oi-apeftheias-anatheseis

http://www.oyoaed.gr/2013-11-25-09-30-30/deltia-typou/45-deltio-typou-synergeia-kathariotitas

Κώστας Ζαφειρόπουλος, Αφροδίτη Τζιαντζή, Άντα Ψαρρά


Υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που έζησαν ένα Μνημόνιο πριν καν αυτό εγκαθιδρυθεί από την τρόικα. Αυτοί οι εργαζόμενοι, στις υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και σίτισης, αλλοδαποί και Ελληνες, ζουν τα τελευταία 5 χρόνια, σχεδόν αδιαμαρτύρητα, ένα δεύτερο, πιο επώδυνο καθεστώς απόλυτης εργασιακής εκμετάλλευσης.
Θύματα ενός πάρτι εργολαβικών εταιρειών, που μετατρέπονται σε μικρούς ιδιωτικούς ΟΑΕΔ, βιώνουν καθημερινά την απόφαση του κράτους να παραχωρήσει στους ιδιώτες σημαντικούς τομείς, στερώντας τα δημόσια κτίρια από μόνιμους ή συμβασιούχους εργαζόμενους. Με τη σκέψη σε αυτούς, η «Εφ.Συν.» ανοίγει σήμερα τον φάκελο των εργολαβικών εταιρειών καθαρισμού και σίτισης σε δημόσιους οργανισμούς.

Πότε θα πάρουν άνεργοι και εργαζόμενοι το Δώρο Πάσχα 2015

Οι μισθωτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα το 2015. Το Δώρο θα πρέπει να καταβληθεί εώς την Μεγάλη Τετάρτη 8/4 στους εργαζόμενους δικαιούχους απο τους εργοδότες τους. Το δώρο όπως είναι γνωστό έχει καταργηθεί για συνταξιούχους και δημόσιο τομέα αλλά δώρο θα πάρουν και οι άνεργοι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ.

Νομοθετική ρύθμιση για να μπει φρένο στη μερική απασχόληση

Εκρηκτική είναι η άνοδος της μερικής απασχόλησης και γενικότερα των ευέλικτων μορφών εργασίας, με το υπουργείο Εργασίας να αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Μέσα σε ένα χρόνο, η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 33,47%, ενώ μία στις δύο νέες προσλήψεις αφορά πλέον, ευέλικτη απασχόληση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, αμέσως μετά τα νομοσχέδια για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα υπάρξει μια τρίτη νομοθετική παρέμβαση για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.