oaednews

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΑΔΕΔΥ


λοι και όλες στο συλλαλητήριο
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Ώρα 6 μμ  στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Οι εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με το νεοφιλελεύθερο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας , τη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που προωθούνται προς όφελος του κεφαλαίου και των τραπεζιτών, αποτελούν νέα επίθεση στους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης.
Για τους εργαζόμενους της χώρας μας, που στα πλαίσια του αντιλαϊκού μνημονίου της Κυβέρνησης και της Τρόικα, βιώνουν την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους , οι εξελίξεις αυτές αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που συμφώνησε η  κυβέρνηση, όπως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, θα οδηγήσουν στην παραπέρα υποβάθμιση των εργαζομένων, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση της κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας μαζί με τους εργαζόμενους της Ευρώπης αντιστεκόμαστε στο αντιλαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρους στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Τρίτη 22 Μαρτίου – ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Όλοι στο συλλαλητήριο

«Αυγή της Οδύσσειας»


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΓΟΝΤΖΑ
Βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα την ενασχόληση με τις ονομασίες των διαφόρων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Συνήθως περιέχουν ένα κεντρικό μήνυμα, που απευθύνεται στον εχθρό και στις δυνάμεις που τον υποστηρίζουν. Κατά κανόνα, εντυπωσιάζουν αυτές οι ονομασίες. Είναι ευρηματικές. Και πάντα λιγόλογες. Άλλωστε, δεν μπορούν να είναι φλύαρες. Σχεδόν εξ ορισμού. Οι πολλές λέξεις επιτρέπουν σύγχυση και παρερμηνείες.

Οι δυτικές δυνάμεις βάπτισαν την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης «Αυγή της Οδύσσειας». Ο «φιλόλογος» στρατιωτικός επιτελάρχης, που εισηγήθηκε το όνομα, μάλλον δεν τα ξέρει και τόσο καλά τα αρχαία ελληνικά. Εκτός αν ξέρει πολύ καλά τα σύγχρονα στρατιωτικά. Και τα ξέρει καλύτερα ακόμα και από τους ηγέτες των δυτικών χωρών, που αποφάσισαν αυτή τη στρατιωτική επιδρομή. Η Οδύσσεια κράτησε κοντά δέκα χρόνια! Και μια στρατιωτική επιχείρηση, τόσο μακράς διάρκειας, κοστίζει πολύ και ακριβά. Πολύ συνοπτικά. Το κόστος μιας δεκάχρονης στρατιωτικής επιχείρησης δεν το αντέχει καμία χώρα του δυτικού κόσμου. Όσο πλούσια κι αν είναι.





Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Ούτε εκείνη της έκτασης των καταστροφών σε ανθρώπινες ζωές και σε πράγματα. Ούτε εκείνη της διαδικασίας των αποφάσεων και του ακριβούς περιεχομένου τους. Ούτε εκείνη των αληθινών πρωταγωνιστών της όλης ιστορίας και των κινήτρων τους.


Από τώρα κρατάμε:


Την παντελή έλλειψη αξιοπιστίας στα λόγια του Μουαμάρ Καντάφι. Ακόμα και όταν διατάζει την κατάπαυση πυρός. Προφανώς, βρίσκεται σε πανικό.

Τη διατύπωση επικρίσεων από τον Αραβικό Σύνδεσμο, για την σφοδρότητα των βομβαρδισμών. Παρόλο που τις προηγούμενες μέρες είχε υποστηρίξει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.


Τη δήλωση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Η.Π.Α.: Είναι πιθανόν οι επιχειρήσεις να αποβούν αδιέξοδες και να μην καταφέρουν να οδηγήσουν στην πτώση του Καντάφι.

Ανθρώπινο αίμα χύνεται πάλι. Ανθρώπινες ζωές καταστρέφονται. Και δε φαίνεται ούτε διαφαίνεται το τέλος.





Αρειος Πάγος: Ειδικός όρος για τις απολύσεις

Οι εργοδότες δεν υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τον απολυθέντα εργαζόμενο, εάν προηγουμένως δεν έχει κριθεί καταχρηστική η απόλυσή του από τα δικαστήρια.


Αυτό τονίζεται σε εισήγηση που έγινε στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου από τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Ι. Τέντε, και τον αρεοπαγίτη Α. Αθηναίο, σχετικά με το θέμα του αν μπορεί να γίνει επαναπρόσληψη ύστερα από παράνομη απόλυση.

Προηγήθηκε απόφαση του Εφετείου, το οποίο έκρινε άκυρη καταγγελία συμβάσεως εργασίας που είχε κάνει τράπεζα και δέχθηκε τα αιτήματα του τραπεζοϋπαλλήλου, υποχρεώνοντας την τράπεζα να καταβάλει μισθούς υπερημερίας.

Αντίθετα, όμως, το Εφετείο απέρριψε τα αιτήματα του εργαζομένου να αποδέχεται η τράπεζα την εργασία του, να τον απασχολεί στην εργασία, την οποία προσέφερε και στη θέση που είχε πριν από την απόλυσή του ή σε παρεμφερή θέση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εφετείο, η αγωγή του εργαζομένου ήταν μη νόμιμη κατά τα τελευταία αιτήματα (για επαναπρόσληψη), γιατί δεν γινόταν επίκληση περιστατικών που να θα καθιστούσαν καταχρηστική την άρνηση της τράπεζας να υλοποιήσει τα αιτήματά του, τα οποία απερρίφθησαν.

Οπως υποστηρίχθηκε, «η νόμιμη άρνηση του εργοδότη να αποδέχεται την εργασία του μισθωτού καθίσταται παράνομη, όταν υπερβαίνει τα κριτήρια που θέτει το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα και αποβαίνει έτσι καταχρηστική η απόλυση. Οταν, δηλαδή, θίγονται υλικά ή ηθικά συμφέροντα του εργαζομένου ή επέρχεται χωρίς λόγο προσβολή της προσωπικότητάς του».

Τελικά, οι κ.κ. Τέντες και Αθηναίος, συμπλέοντας με την εφετειακή απόφαση, ως προς το συγκεκριμένο σκέλος της, πρότειναν να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του τραπεζοϋπαλλήλου.



naftemporiki

Επιδότηση για πρακτική άσκηση σε ξενοδοχεία και ζαχαροπλαστεία




Στις 10 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, τα τουριστικά γραφεία και τα υδροθεραπευτήρια, προκειμένου να απασχολήσουν απόφοιτους του ΟTEK στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.