oaednews

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Τι απαντά το Υπουργείο σε ερώτημα της Ομοσπονδίας, σχετικά με έλεγχο γνησιότητας


Μετά από 4 μήνες το  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ απαντά σε ερώτημα της Ομοσπονδίας ενώ εκκρεμούν άλλα 2 παλαιότερα ερωτήματα.



ΘΕΜΑ : «Έλεγχος γνησιότητας δικαιολογητικών »

ΣΧΕΤ: Το με αριθ. πρωτ. 290/25-9-2017 έγγραφο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ο.Α.Ε.Δ.

Σας διαβιβάζουμε, λόγω αρμοδιότητας, το ανωτέρω σχετικό έγγραφο για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες και συναφώς όσον αφορά ζητήματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής: Ο εν θέματι αυτεπάγγελτος έλεγχος γνησιότητας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4305/2014, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4440/2016 (σχετική η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/5/οικ.32342/19- 12-2016 ΑΔΑ: ΩΝ46465ΦΘΕ-Ω93 εγκύκλιος) και τις σχετικές με τον έλεγχο γνησιότητας δικαιολογητικών προηγούμενες εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας, αφορά δε, σε δικαιολογητικά που έχουν προσκομιστεί από τον ίδιο τον υπάλληλο είτε πρόκειται για ακριβή αντίγραφα, είτε πρόκειται για πρωτότυπα δικαιολογητικά, τα οποία ελέγχονται για την πιστοποίηση της γνησιότητας τους.

Άνεργες και άστεγες ζωές

Του Σάββα Γ. Ρομπόλη*
Το βιβλίο της Δ. Παπαδοπούλου και του Ν. Κουραχάνη, «Άστεγοι και Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελλάδα της Κρίσης», από τις εκδόσεις Τόπος (Αθήνα, 2017) συνιστά ένα ενδιαφέρον, επίκαιρο, επιμελημένο, θεωρητικού και εμπειρικού χαρακτήρα, κατά βάση, πόνημα, το οποίο προσπαθεί στα τέσσερα κεφάλαια που περιλαμβάνει, να καταθέσει μία επιστημονική συνεισφορά και μία πρόταση διαλόγου σχετικά με τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως είναι η έλλειψη στέγης.
Η μεθοδολογική προσέγγιση εστιάζεται στη θεωρητική και ερμηνευτική διάσταση των αιτίων (κοινωνικές ανισότητες), της κοινωνικής και θεσμικής ανάλυσης του κοινωνικού αποκλεισμού και τη σύζευξη της σύστασης και της διεύρυνσής του με την έλλειψη στέγης. Θεωρούμε, μάλιστα, τολμηρή την απόπειρα διερεύνησης της έλλειψης στέγης, με την έννοια της επιστημονικής και ερευνητικής λιτότητας που επικρατεί στην αναζήτηση του συγκεκριμένου σύνθετου φαινομένου. Ιδιαίτερα όταν η κατανόησή του προϋποθέτει σημαντική και συστηματική προσπάθεια σύνθεσης, ανάλυσης με πολλαπλά μεθοδολογικά εργαλεία έρευνας, διαφορετικών πεδίων των κοινωνικών επιστημών.

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιδότησης για διατήρηση θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία

Στόχος τους προγράμματος είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2017 έως την 28η Φεβρουαρίου 2018. Αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός περιφερειών Αττικής και Θεσσαλονίκης.Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων, όπως προβλέπει η Δημόσια Πρόσκληση 2/2018, έχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι κάθε μορφής ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Α) Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή και ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν εκτός της Διοικητικής Περιφέρειας Αττικής (εξαιρείται η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων) και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της πόλεως της Θεσσαλονίκης.

Bloomberg: Η κάνναβη σώζει την Ελλάδα από την ανεργία!

Ως αντίδοτο στην ανεργία που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αντιμετωπίζει την καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία έχει πληγεί σοβαρά μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να ξεπερνά το 20% κάθε χρόνο από το 2012. Προσθέτει δε, ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως πιθανή αναπτυσσόμενη βιομηχανία για τη χώρα, η οποία έχει ένα ζεστό και ξηρό κλίμα, ένα σχέδιο καλλιέργειας, επεξεργασίας και εξαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη Βέροια. Τονίζει δε, ότι νέα νομοθεσία θα μπορούσε να καταστήσει το σχέδιο πραγματικότητα το προσεχές καλοκαίρι.

«Πώς είναι να είσαι νέος στην Ελλάδα του 2018;»

Από την Ευφροσύνη Γ. Κίτσιου *

Το να είσαι νέος, να ζεις και να θέλεις να δημιουργήσεις στην Ελλάδα του 2018 που εδώ και οχτώ χρόνια διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της, δεν φαίνεται να είναι και εύκολη υπόθεση.
Αν σκεφτεί κανείς ότι ζήσαμε είτε ως παιδιά είτε ως έφηβοι την αλλαγή της χιλιετίας που μας υποσχέθηκε πολλά και τελικά μας στέρησε περισσότερα από όσα μας υποσχέθηκε, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολη είναι για τον κάθε νέο η περίοδος που διανύουμε.

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας: Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX. 2109924316
                                                                                         Αρ. Πρωτ. 304/22-1-2015

Την Τετάρτη, 17/1/2018, διεξήχθη η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με την Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, παρουσία της Διοικήτριας κ. Καραμεσίνη. Τα θέματα που τέθηκαν είχαν αποφασιστεί και συμφωνηθεί ομόφωνα στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Ειδικότερα, τέθηκαν τα εξής θέματα:
- Συνάδελφοι  με δικαστικές αποφάσεις.
Το Δ.Σ ζήτησε να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που έχει κατατεθεί από την  Ομοσπονδία και να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο χρόνος που απομένει μέχρι την εκδίκαση του εφετείου είναι λιγοστός και τυχόν αρνητική εκδίκαση θα δημιουργήσει πρόβλημα λειτουργίας σε πολλές υπηρεσίες. Επισημάναμε δε, ότι οι συνάδελφοι είναι θύματα πολιτικής και εργασιακής  εκμετάλλευσης και η εργασιακή αποκατάσταση, ιδίως σ έναν φορέα όπως ο ΟΑΕΔ, είναι ζήτημα αρχής και δικαιοσύνης.

“Όχι” του ΕλΣυν σε αναγνώριση προϋπηρεσίας

“Όχι” του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην καταβολή αναδρομικών αποδοχών δημοτικού υπαλλήλου και την “άνοδο” μισθολογικού κλιμακίου, που μετατάχθηκε σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, αφού - όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά το epoli.gr παρουσιάζοντας το σχετικό έγγραφο - το Κλιμάκιο Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο Ι Τμήμα “λέει όχι” στην αναγνώριση της διανυόμενης προϋπηρεσίας του εν λόγω υπαλλήλου στην κατώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, αναγνώριση, που οδηγεί στην κατάταξη σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο!
Όλα ξεκίνησαν όταν Επίτροπος του Ε. Σ. αρνήθηκε με “πράξη” της να θεωρήσει χρηματικό ένταλμα πληρωμής Δήμου, που αφορά σε αναδρομικές αποδοχές δημοτικού υπαλλήλου, μετά και την ανακατάταξή του στα μισθολογικά κλιμάκια του ν. 4354/2015, λόγω μετάταξής του σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Μητσοτάκης: Αυτούς τους μισθούς θέλουμε στο Δημόσιο

“Έχουμε πει ότι θα κάνουμε μια συνολική επαναξιολόγηση των μισθολογίων των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορώ να δεσμευθώ για κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή. Αυτό το οποίο λέω πάντα όταν μιλάω συνολικά για τη Δημόσια Διοίκηση, είναι ότι θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς, ο καθένας να αμείβεται ανάλογα με τη δυσκολία της δουλειάς του. Τέλος, θέλουμε και ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο να μας επιτρέπει , να ξεχωρίζουμε τους πολύ καλούς από τους μέτριους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς”.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚΠΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΑΙ ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Θ. ΦΟΡΤΣΑΚΗ

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30
e-mail: 
sdpekpa@gmail.com    

​              ​
 Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2017
​​

​                  ​
 αρ.πρωτ: 1705

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚΠΑ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΑΙ ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Θ. ΦΟΡΤΣΑΚΗ

Στις 13 Μαρτίου 2018 δικάζονται στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι Αθηνά Αλεξανδρή και Βανέσσα Πεντογάλου, συνάδελφοί μας, και ο Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων στο ΕΑΠ, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ. Κατηγορούνται για παραβίαση των άρθρων 1, 14, 16, 26 παρ. 1α, 27, 45, 51, 53, 79, 325 του Ποινικού Κώδικα, με το σκεπτικό ότι, στις 30/10/2014:
«…από κοινού δρώντας και κατόπιν συναπόφασης με άγνωστα άτομα […] υποχρέωσαν διά της βίας τον Θ. Φορτσάκη να παραμείνει παρά τη θέλησή του, για βραχύ χρονικό διάστημα, εντός της αίθουσας όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου […] καθώς με το σώμα τους έφραζαν την πόρτα […] και στη συνέχεια κλείδωσαν αυτή, εξαναγκάζοντάς τον με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει, ακουσίως, περιορισμένος για βραχύ χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να στερηθεί κατά το χρόνο αυτό, χωρίς τη θέλησή του, την ελευθερία της κίνησης…».

Η εστίαση και η ένδυση είναι οι «πρωταθλητές» της αδήλωτης εργασίας

Οι δραστηριότητες στις υπηρεσίες εστίασης «παράγουν» με διαφορά τους περισσότερους αδήλωτους εργαζόμενους. 
Αντίστοιχα σε επίπεδο κλάδου, αυτός της ένδυσης κατέχει την ανάλογη θλιβερή πρωτιά. Τα στοιχεία της έκθεσης Άρτεμις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά: Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017, από τους 5.602 αδήλωτους εργαζόμενους που εντοπίστηκαν στους ελέγχους που έγιναν, οι 2.528 ή το 45,12% προέρχονται από τον κλάδο της εστίασης. Έπονται οι λοιποί κλάδοι με 847 αδήλωτους εργαζόμενους, το χονδρικό εμπόριο με 619 και το λιανικό εμπόριο με 474.Σε επίπεδο ποσοστού, συγκριτικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν διαπιστώνεται ότι η πρώτη θέση ανήκει με 19% στον κλάδο της κατασκευής ειδών ένδυσης.

ΟΑΕΔ: Οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους επιχειρήσεων στην Μάνδρα

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα χορηγήσει ο ΟΑΕΔ σε όσους εργαζόμενους υπήρξε μερική ή ολική διακοπή της απασχόλησής τους, εξαιτίας των πλημμυρών της 15ης Νοεμβρίου 2017, που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Μάνδρας – Ελευσίνας.