oaednews

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ο Διοικητής ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας στο 2ο Συνέδριο του Economist για την Κοινωνική Ασφάλιση


Θέματα εργασίας και ασφάλισης βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Συνεδρίου του Economist για την Κοινωνική Ασφάλιση, με τίτλο: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα: Θα πετύχει;».

ΗΛΙΑΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ, Διοικητής ΟΑΕΔ

Η αδήλωτη εργασία, που αγγίζει το 25% με 30% στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τη σημαντική άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, προσθέτοντας ότι αυτή η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους στο 45% - 50% του ακαθάριστου μισθού, λειτουργεί αποτρεπτικά για την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Επίσης, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα που καθιστά δύσκολη την αύξηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, από τα 4,5 εκατ. εργαζομένους, σχεδόν το 1 εκατ. άτομα εργάζονται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα 1,7 εκατ. είναι αυτοαπασχολούμενοι, τα 1,3 εκατ. εργάζονται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα και μόλις 400.000 είναι οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Παραδέχτηκε ότι η τόνωση της απασχόλησης σε περίοδο ύφεσης είναι δύσκολη, αλλά πρόσθεσε ότι ο ΟΑΕΔ θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια 23 επιμέρους προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ, που θα ωφελήσουν περίπου 794.000 άτομα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στην επανένταξη των ανέργων, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας των ανέργων, στην ενθάρρυνση της απασχόλησης σε ευπαθείς ομάδες και στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων.

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ, Επιστημονικός Διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Διατήρηση του υψηλού ποσοστού ανεργίας, ακόμα και στη διάρκεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, εκτιμώντας ότι η ανεργία δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι η ανεργία, πέρα από τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί, στερεί από το σύστημα κοινωνικής προστασίας περίπου 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο κ. Ρομπόλης, μιλώντας από το βήμα του Economist, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η τρόικα για αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060 είναι ανέφικτος, αφού την ίδια περίοδο αναμένεται αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 70%. Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την εξασφάλιση των νέων πόρων που απαιτεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Ρομπόλης υπογράμμισε ότι απαιτείται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, δραστικό περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και εισφοροαπαλλαγών, αντιμετώπιση της ανεργίας και εξορθολογισμό της διαχειριστικής σπατάλης. Εξέφρασε ακόμα την αντίθεσή του στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στη μείωση των μισθών, λέγοντας ότι με τέτοιες κινήσεις δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Ρομπόλης, χρειάζεται ένας συνδυασμός δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων, ενίσχυσης της καινοτομίας και αναδιανομής του εισοδήματος.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε πρόσληψη προσωπικού για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ και ειδικότερα την κάλυψη των επιτακτικών και επειγουσών αναγκών των ΜΕΘ των νοσοκομείων της επικράτειας, αλλά και των ψυχιατρικών και νοσοκομειακών δομών, προβαίνει το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων μετά από σχετική έγκριση της διυπουργικής επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της αριθμ. 33/200 ΠΥΣ όπως ισχύει.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις ενδιαφέροντος για πενήντα τρεις (53) θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και διακόσιες τριάντα δύο (232) θέσεις νοσηλευτών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, οι οποίοι θα απασχοληθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο ετών.
Οι σχετικές προκηρύξεις βρίσκονται ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί ταχύτατα μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2010.

Στο αυτόφορο όσοι εργοδότες δεν καταβάλλουν δώρο Χριστουγέννων

Τη διαδικασία του αυτοφώρου θα κινούν οι Επιθεωρητές Εργασίας στην περίτωση που κάποιος εργοδότης δεν καταβάλλει δώρο Χριστουγέννων σε εργαζόμενο.
Τα παραπάνω προβλέπει εγκύκλιος του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη, ο οποίος ζήτησε από τους Επιθεωρητές να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να εφαρμόσουν το νόμο με αμεσότητα και αυστηρότητα σε όσες περιπτώσεις εντοπιστεί εργοδοτική αυθαιρεσία.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, "το δώρο των Χριστουγέννων δεν αποτελεί κάποιο είδος πολυτέλειας και η καταβολή του δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη. Η αντίδραση της ευνομούμενης πολιτείας μας πρέπει να είναι αυστηρή, άμεση και καθοριστική, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια καταπάτησης της κείμενης νομοθεσίας".

ΟΑΕΔ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 21-12-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα»

O ΟΑΕΔ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, ότι στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος το Δ.Σ. του Οργανισμού με την με αριθμ. 4861/14-12-2010 απόφασή του, αποφάσισε την αναστολή της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, στις 31-12-2010, διότι οι ενισχύσεις που προβλέπονται στο ανωτέρω πρόγραμμα, χορηγούνται βάσει του εγκεκριμένου καθεστώτος Ν.304/2009 στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης» (2009/C83/01). Βάσει του ως άνω καθεστώτος, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιχειρήσεις έως τις 31-12-2010.
Το ανωτέρω πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις αρχές του 2011, αφού προηγουμένως τροποποιηθεί ως προς το καθεστώς ενίσχυσης, ως προς τον ανώτατο αριθμό επιχορηγουμένων θέσεων, καθώς και ως προς την κατηγορία των επιχειρήσεων με βάση τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού. Οι ενισχύσεις που θα χορηγηθούν, θα βασίζονται πλέον στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Μετά την τροποποίηση και την σχετική πρόσκληση οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στον ίδιο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού www.oaed.gr.

Στάση Εργασίας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό



Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη, καθώς και τη δυναμική παρουσία των εργαζομένων, των άνεργων, των νέων και των συνταξιούχων στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Οι εργαζόμενοι με τη μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στέλνουν μήνυμα αντίστασης στις βάρβαρες πολιτικές της Κυβέρνησης και της Τρόϊκα, που ισοπεδώνουν τα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματά μας.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θέλει ταυτόχρονα να καταγγείλει τον αυταρχισμό και τις βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας που με τη χρήση βίας, χημικών, τις μαζικές συλλήψεις θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να καταστείλουν τους αγώνες.
Καταδικάζει επίσης την επίθεση σε βάρος Βουλευτή και τονίζει για μια ακόμη φορά, ότι αυτές οι πρακτικές δεν εξυπηρετούν τον αγώνα των εργαζομένων.
Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.
Στα πλαίσια αυτά προκηρύσσει μαζί με τη Γ.Σ.Ε.Ε. παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη, από τις 12.οο έως τις 15.οο ή έως τη λήξη του ωραρίου, ημέρα που θα ψηφίζεται ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στις 1.οο το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.