Θέματα εργασίας και ασφάλισης βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Συνεδρίου του Economist για την Κοινωνική Ασφάλιση, με τίτλο: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα: Θα πετύχει;».
ΗΛΙΑΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ, Διοικητής ΟΑΕΔ
Η αδήλωτη εργασία, που αγγίζει το 25% με 30% στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τη σημαντική άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, προσθέτοντας ότι αυτή η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους στο 45% - 50% του ακαθάριστου μισθού, λειτουργεί αποτρεπτικά για την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Επίσης, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα που καθιστά δύσκολη την αύξηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, από τα 4,5 εκατ. εργαζομένους, σχεδόν το 1 εκατ. άτομα εργάζονται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα 1,7 εκατ. είναι αυτοαπασχολούμενοι, τα 1,3 εκατ. εργάζονται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα και μόλις 400.000 είναι οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Παραδέχτηκε ότι η τόνωση της απασχόλησης σε περίοδο ύφεσης είναι δύσκολη, αλλά πρόσθεσε ότι ο ΟΑΕΔ θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια 23 επιμέρους προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ, που θα ωφελήσουν περίπου 794.000 άτομα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στην επανένταξη των ανέργων, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας των ανέργων, στην ενθάρρυνση της απασχόλησης σε ευπαθείς ομάδες και στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων.
ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ, Επιστημονικός Διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Διατήρηση του υψηλού ποσοστού ανεργίας, ακόμα και στη διάρκεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, εκτιμώντας ότι η ανεργία δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι η ανεργία, πέρα από τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί, στερεί από το σύστημα κοινωνικής προστασίας περίπου 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο κ. Ρομπόλης, μιλώντας από το βήμα του Economist, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η τρόικα για αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060 είναι ανέφικτος, αφού την ίδια περίοδο αναμένεται αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 70%. Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την εξασφάλιση των νέων πόρων που απαιτεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Ρομπόλης υπογράμμισε ότι απαιτείται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, δραστικό περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και εισφοροαπαλλαγών, αντιμετώπιση της ανεργίας και εξορθολογισμό της διαχειριστικής σπατάλης. Εξέφρασε ακόμα την αντίθεσή του στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στη μείωση των μισθών, λέγοντας ότι με τέτοιες κινήσεις δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Ρομπόλης, χρειάζεται ένας συνδυασμός δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων, ενίσχυσης της καινοτομίας και αναδιανομής του εισοδήματος.