oaednews

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Η συνύπαρξη ανεργίας και κενών θέσεων εργασίας δεν οφείλεται στην έλλειψη δεξιοτήτων

Η ανεργία βρίσκεται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EΕ). Παρά ταύτα, στις έρευνες διαπιστώνεται ακόμη και σήμερα ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Manpower για το 2013, κατά μέσο όρο πάνω από 25% των επιχειρήσεων αναφέρουν δυσκολίες στελέχωσης. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι δυσκολίες αυτές οφείλονται στην ανεπαρκή προετοιμασία των νέων πτυχιούχων και των λοιπών εργαζομένων, καθώς και ότι αιτία των υψηλών ποσοστών ανεργίας στην Ευρώπη είναι η έλλειψη των κατάλληλων δεξιοτήτων.
Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι κατά πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα. Οι κενές θέσεις εργασίας σε 15
κράτη μέλη το 2013 ήταν 25% λιγότερες σε σύγκριση με το 2008. Λόγω της ισχνής ζήτησης εργατικού δυναμικού, οι εργαζόμενοι δέχονται θέσεις εργασίας που δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα τους. Στην ΕΕ, 29% περίπου των εργαζομένων με υψηλού επιπέδου προσόντα εργάζονται σε θέσεις οι οποίες συνήθως απαιτούν μεσαίου ή χαμηλού επιπέδου προσόντα.

Με αφορμή την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, των γονέων και των μελών του ΚΕΘΕΑ (Κέντρα Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), που πραγματοποιούνται σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Κοινωφελής: Παρέμβαση Σωματείου και στήριξη Δήμου στους εργαζομένους

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα στη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, έκανε δεκτή την εισήγηση του Σωματείου των Εργαζομένων για τους 170 εργαζόμενους με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ που καλύπτουν πάγιες και καθημερινές ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου.
Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διεξοδική συζήτηση ψήφισε Ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Πρόγραμμα Μαθητείας στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ με επιδότηση

Πρόγραμμα Μαθητείας στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ για νέους 15-24 με επιδότηση 11 ευρώ ανά ημέρα.
Η πράξη του ΟΑΕΔ υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ταμείο Πρωτοβουλία Απασχόλησης Νέων (ΠΑΝ/ΥΕΙ) και θα αφορα 3.330 νέων/ες που φοιτούν στις 51 ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Παράταση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων»

Αναμένεται σε ΦΕΚ η σχετική Απόφαση
Σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων Υπαγωγής στο καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του ν.4399/16 έως τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019.