oaednews

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Προγράμματα ΟΑΕΔ για επιδοτήσεις 690 εκατ. ευρώ σε ανέργους

Προγράμματα επιδοτήσεων 690 εκατ. ευρώ για την απασχόληση και την κατάρτιση συνολικά 304.000 ανέργων (από τους οποίους οι 230.000 θα είναι νέοι ηλικίας έως 24 ετών) προκηρύσσει έως τον Μάιο το υπουργείο Εργασίας.Την εμπροσθοβαρή εφαρμογή, από τους πρώτους μήνες του 2014, των επιδοτούμενων από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ προγραμμάτων «ανάσχεσης» της ανεργίας, προανήγγειλεσε ημερίδα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ, είτε με απευθείας επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις είτε με τη χρήση των voucher:
Τους πρώτους μήνες του 2014 θα προκηρυχθούν άμεσα προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ για 74.000 ανέργους σε δράσεις επιδότησης της απασχόλησης, της μικροεπιχειρηματικότητας, προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προώθηση της κοινωνικής οικονομίας κ.ά.

«Τρέχει» η επιχορήγηση επιχειρήσεων για 4.000 ανέργους



Ανοιχτό είναι από τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 4.000 ανέργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών» ή «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού», με σκοπό τη δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι περιφέρειες της χώρας που συμπεριλαμβάνονται στους Αξονες Προτεραιότητας 7 και 8. Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής:

Oι πιο καλοπληρωμένες και οι πιο κακοπληρωμένες δουλειές



euro-660_60Δημοσκόπηση για το ποιες δουλειές θεωρούνται καλοπληρωμένες και ποιες όχι, δημοσιεύει το Business Insider, εκφράζοντας έτσι σε έναν βαθμό τις κοινωνικές αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το εισόδημα που εξασφαλίζουν ορισμένες ομάδες εργαζόμενων.
Στη δημοσκόπηση του Business Insider, με την συνεργασία του SurveyMonkey Audience, οι ερωτηθέντες επέλεξαν ανάμεσα σε 50 επαγγέλματα και τα κατέταξαν ως εξής:

ΟΑΕΔ: Εγγύηση για την Νεολαία πρόγραμμα για 230.000 ανέργους

Έως το Μάιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με όνομα ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ , με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, περίπου 230.000 νέοι άνεργοι έως 24 ετών.
ΟΑΕΔ: Εγγύηση για την Νεολαία πρόγραμμα για 230.000 ανέργους - OAED
Οι νέοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Εγγύηση για την Νεολαία θα πρέπει να είναι άνεργοι και να μην έχουν συμμετάσχει σε εκπαίδευση ή άλλα πρόγραμμα κατάρτιση . Το πρόγραμμα θα παρέχει επιδότηση για να εισαχθούν στην αγορά εργασίας οι νέοι άνεργοι ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ

Νέα λουκέτα και απολύσεις στο Δημόσιο για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό

Σε συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα εμφανίζεται τώρα αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το οποίο η τρόικα ζητά από τώρα δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συρρίκνωση θα γίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων ομοειδών επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε μέσω μείωσης των δραστηριοτήτων υφιστάμενων επιχειρήσεων. «Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο των ΕΑΣ», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αναφερόμενο στο κλείσιμο εργοστασίων και στον περιορισμό δραστηριοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας που συμφωνήθηκε με την τρόικα στα τέλη του χρόνου.
Το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι μεγάλο, περίπου 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι δραστικές αν πρόκειται να καλυφθεί ένα αξιοσημείωτο τμήμα του από αυτές.

Το υπουργείο Οικονομικών φοβάται πως θα έρθουν κι άλλες δικαστικές βόμβες |

Εντονο προβληματισμό, για τις συνέπειες που θα έχει στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές αμοιβών στους ένστολους.
Αν και το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να δει το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ, σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος της απόφασης είναι σχετικά μικρό, καθώς για την περίοδο 2013 - 2016 είχαν προβλεφθεί εξοικονομήσεις 78 εκατ. ευρώ ετησίως, από τις περικοπές στους ενστόλους. Το ποσό είναι σχετικά μικρό, δεν πρόκειται να υπερβεί τα 100 εκατ., και θα βρεθούν τρόποι να καλυφθεί, έστω και με αντίστοιχη συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ωστόσο, αναμένονται κι άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που εάν έχουν την ίδια κατάληξη, τότε και σοβαρότερες δημοσιονομικές ανατροπές θα επιφέρoυν και θα δυσχεράνουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία έχει ήδη θέσει το θέμα των αβεβαιοτήτων που δημιουργούν οι δικαστικές προσφυγές.

Το μεγάλο φοροκυνηγητό -Βάζουν χέρι σε καταθέσεις, μισθούς και ενοίκια |

Αγώνα κόντρα στο χρόνο και τις απαιτήσεις της Τρόικα κάνει η Εφορία, που με εργαλεία τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς και τις ποινικές διώξεις, έχει επιδοθεί σε ανελέητο «κυνηγητό», προκειμένου να εισπράξει περισσότερα έσοδα.
Στόχος η είσπραξη μέρους των 63 δισ. ευρώ στα οποία φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ηδη η Εφορία έχει βάλει... χέρι στις καταθέσεις 131.807 οφειλετών, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής». Ετσι γίνεται απευθείας είσπραξη από την τράπεζα μέρος των καταθέσεων, του μισθού ή αν εισπράττουν ενοίκια η Εφορία ζητά από τους ιδιοκτήτες να καταθέτουν τα μισθώματα απευθείας στα ταμεία του κράτους. Την ίδια ώρα, σε αναμονή είναι 12.300 φάκελοι κατασχέσεων, που συντάχθηκαν το 2013.