oaednews

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για 5.000 ανέργους που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing

Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για 5.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών για 6 μήνες ξεκινάει να υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.


Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει κάθε μήνα στους ασκούμενους καθαρή ημερήσια αποζημίωση 25 ευρώ (και όχι πάνω από 22 ημέρες το μήνα) που αφορά σε 6ωρη εργασιακή εμπειρία για 6 μήνες.

Πώς θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα

 Τον τρόπο εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις προ του ν. 4387/2016 (πριν την 13η.05.2016), προβλέπει μεταξύ άλλων Υπουργική Απόφαση την οποία πρόκειται να υπογράψει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Η υπουργική απόφαση αντικαθιστά την παλαιότερη απόφαση του επανυπολογισμού των συντάξεων (οικ. 26083/2016 όπως ισχύει), η οποία ακυρώθηκε ως συνέπεια των αποφάσεων του ΣτΕ του Οκτωβρίου 2019.

Η νέα υπουργική απόφαση, αφορά σε κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες είτε έχουν ήδη επανυπολογιστεί είτε εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους.

Αποτελείται από επτά άρθρα τα οποία αφορούν στο πεδίο εφαρμογής της, τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξεων, τις συντάξιμες αποδοχές, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα έτη ασφάλισης, τον προσδιορισμό της καταβλητέας από 1.10.2019 σύνταξης και τη διαδικασία αναπροσαρμογής.

Την Πέμπτη ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας Μαρτίου – Προθεσμία και όροι

 Το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα είναι διαθέσιμο για υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων από αύριο Πέμπτη, 4/3/2021 και μέχρι τη Δευτέρα 8/3/2021 και ώρα 16:00.

Όπως τονίζεται σε σχετική αναοίνωση, εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν όλο τον μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021.

Αναστολές συμβάσεων: Χάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

 Στις 50.000, ανέρχονται οι επιχειρήσεις, που αποκλείονται εφεξής από τη διαδικασία αναστολών συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι είναι δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι, που εν μέσω πανδημίας, θα χάσουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ. Επίσης, σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλλουν κανονικά το μισθό των εργαζομένων, κατά το μήνα Μάρτιο. Πρόκειται για ένα μέτρο όμως, που μόλις λήξει η «προστατευτική περίοδος» που ορίζει ο νόμος, που ισούται με το χρονικό διάστημα της προγενέστερης επιλογής αναστολής σύμβασης, είναι πιθανό να ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου», αυξάνοντας ραγδαία την ανεργία…

Ποια είναι τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα σε Ελλάδα και ΕΕ Πηγή: Reporter.gr

 Στην Ελλάδα η πιο επικερδής απασχόληση ήταν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο καθώς και στα συνεργεία αυτοκινήτων, ενώ στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ η απασχόληση αυτή ήταν μεταξύ των χαμηλότερα αμειβόμενων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της πληροφορικής και επικοινωνιών (ΙΤ) είχαν τις υψηλότερες αποδοχές σε 12 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Eurostat για το 2018, από την οποία προκύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ αναφορικά με τους κλάδους που δίνουν τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες αμοιβές.

Eκτός από τις 12 χώρες, όπου ο κλάδος IT δίνει τις υψηλότερες αποδοχές, σε 4 ακόμη χώρες προσφέρει τις δεύτερες υψηλότερες.