oaednews

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Απόφαση-βόμβα για το μνημόνιο


«Πριν από μία ώρα ακόμα μία δικαστίνα με τρεις αποφάσεις που αναφέρονται σε διεκδικήσεις εργαζομένων διατάσσει να γυρίσουν πίσω οι κρατήσεις επί μισθών όλων των εργαζομένων» είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Κεντρικό Δελτίο του Real fm.

Τα 20 "χτυπήματα" της τρόικας


Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κυρίως λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων δεν έχουν υλοποιηθεί οι περισσότεροι στόχοι που είχαν τεθεί. Υπολογίζουν ότι από τους 71 στόχους έχουν επιτευχθεί μόνο οι 10
Της Μαρίας Βουργάνα - ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 2/7/2012 
Στα «χαρτιά» έχει μείνει ουσιαστικά το νέο Μνημόνιο. Από τα μέσα Μαρτίου που έλαβε την τελική έγκριση, ελάχιστα έχουν γίνει αφού όλα «πάγωσαν» λόγω του παρατεταμένου εκλογικού κύκλου. Οι εκλογές άφησαν πίσω παρεμβάσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή και δράσεις στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης για την ανεργία στην ευρωζώνη

«Η εφαρμογή του νέου Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που επιβάλλει πολιτικές αιώνιας λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης, θα εκτινάξει ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτώχεια στις χώρες-μέλη της», εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, αναφορικά με τα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη, το Μάιο του 2012.

Οι προτάσεις της Task Force για τον νέο τύπο δημοσίου υπαλλήλου



Έναν νέου τύπου δημόσιο υπάλληλο με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ο οποίος θα υποβάλλεται σε συνεχή αξιολόγηση, θα καταλαμβάνει τις θέσεις ευθύνης με αυξημένα και αξιοκρατικά κριτήρια και θα μετακινείται ελεύθερα σε όλες τις θέσεις του κρατικού μηχανισμού, προτείνει στην κυβέρνηση η Task Force.

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα - Έρχεται η τρόικα


Ρεπορτάζ: Χριστούλιας Δημήτρης

Ασφυκτικό πρέσινγκ αναμένεται να ασκήσει η τρόικα στην κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες καθώς αφενός θα πρέπει να προχωρήσει σε απογραφή των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα συμπεριλαμβανομένων και των δύο τελευταίων «χαμένων» μηνών και από την άλλη οι δανειστές μας θα πρέπει σε συνεργασία με την κυβέρνηση να καθορίσουν τα επόμενα βήματα και τις άμεσες προτεραιότητες. 

Μειώσεις μισθών, έκρηξη ανεργίας


Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των επιτηρητών έχουν ήδη ενημερωθεί για την πορεία των μειώσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έτσι όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την επιθεώρηση εργασίας.

Το χωριό που δεν έχει ούτε έναν άνεργο!


Ο Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορντίγιο είναι ο δήμαρχος της Μαριναλέντα, ενός χωριού 3.000 κατοίκων στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Ο Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και τριάντα τριάντα τρία χρόνια, και οι συμπολίτες του κατάφεραν το 1986 να πάρουν από έναν τσιφλικά της περιοχής έκταση 12.000 στρεμμάτων. Αρχικά δημιούργησαν ένα συνεταιρισμό και στην συνέχεια έφτιαξαν ένα εργοστάσιο για να συσκευάζουν τα προϊόντα που παράγουν.

Παρελθόν το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία


«Έκρηξη» στις ελαστικές μορφές απασχόλησης

Ανεργία και ελαστικές μορφές απασχόλησης έφερε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μέσα σε έναν χρόνο (2010/2011) ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 6,8% (298.000) ενώ περισσότερες από 58.000 συμβάσεις εργασίας μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής. Η δραματική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είχε άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της απασχόλησης και δυσμενείς συνέπειες στον ιδιωτικό τομέα.

Ο δεκάλογος για την Ελλάδα


«Αν κινητοποιηθείτε μπορεί να βγείτε από την κρίση σε πέντε χρόνια, αλλιώς τα βλέπω μαύρα» λέει ο Καρλ Αϊγκινγκερ, αυστριακός οικονομολόγος που συνέταξε κατά παραγγελία των Βρυξελλών ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ελλάδα. Η εκπόνηση του σχεδίου έχει στόνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε:

Αναγκαστική είσπραξη χρεών


Από τη Δευτέρα αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το ΙΚΑ -εκτός και εάν δοθεί νέα παράταση- τη διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεδομένου ότι την Παρασκευή έληξε η προθεσμία για ρύθμιση χρεών με ευνοϊκούς όρους.