oaednews

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από τη μείωση εισφορών

ΣΤΑ ΠΛΗΝ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΞΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
Του Γιώργου Γάτου
Ολες οι επιχειρήσεις οι οποίες ασφαλίζουν εργαζομένους στο ΙΚΑ και όλοι οι μισθωτοί που καταβάλλουν στον ΟΑΕΔ εισφορά 1% επί του μισθού - για να χορηγεί ο Οργανισμός «έξτρα» οικογενειακό επίδομα σε όσους δεν το εισπράττουν από τον... εργοδότη τους - «κερδίζουν» από τη νέα εφάπαξ μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που «κλείδωσε» η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της τρόικας και θα γίνει από την 1η Ιουλίου. Με αυτή τη δεύτερη, στη σειρά, μείωση (μετά την περικοπή 1,1 ποσοστιαίας μονάδας που είχε εφαρμοστεί από την 1/11/12) η συνολική «ελάφρυνση» του μέσου κόστους της ασφάλισης στο ΙΚΑ θα φτάσει το 11,43% με βάση τα ασφάλιστρα ύψους 43,71% που ισχύουν για έναν απλό εργαζόμενο (για απασχολούμενο με «βαρέα» τα ασφάλιστρα φτάνουν στο 57%!).

Στον γκρεμό των ελλειμμάτων ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

Στον γκρεμό των ελλειμμάτων σπρώχνουν κυβέρνηση και τρόικα το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ με τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, ενώ στον Καιάδα των περικοπών ρίχνονται μια σειρά βασικών, για τους χαμηλόμισθους, επιδομάτων, όπως είναι τα οικογενιακά επιδόματα που χορηγούνται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, αλλά ακόμα και δύο βασικά επιδόματα μητρότητας που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και μητέρες.
Η προσπάθεια των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας να πείσουν ότι η εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες από τον προσεχή Ιούλιο θα έχει ελάχιστες παρενέργειες στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως στο ΙΚΑ, δεν άντεξε περισσότερο από λίγες μέρες. Το έλλειμμα στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο λόγω της μικρότερης σε σχέση με το 2013 κρατικής χρηματοδότησης προσδιορίζεται με τις ηπιότερες εκτιμήσεις στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών εκτιμάται ότι θα φθάσει τουλάχιστον τα 1,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά στα ασφαλιστικά ταμεία το έλλειμμα για το 2014 εκτιμάται ότι θα φθάσει τουλάχιστον τα 2,5 δισ. ευρώ.

Αποβιομηχάνιση και ανεργία στη Μαγνησία

Σε σειρά συσκέψεων/συζητήσεων, με θέμα την αποβιομηχάνιση και την ανεργία και τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Μαγνησία, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του ΟΑΕΔ, του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, συμμετείχε το πρωί της Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με επικεφαλής την υποψήφια Περιφερειάρχισσα Θεσσαλίας Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα Λάρισας, και τον βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο.
Στο πλαίσιο της περιοδείας, το κλιμάκιο συναντήθηκε αρχικά με σωματεία εργαζομένων των εργοστασίων της περιοχής, ΑΓΕΤ, ΒΙΣ, ΙΜΑΣ, αντιπρόσωπο του σωματείου των οικοδόμων, αντιπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, όπου και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά τους θέματα. Η επιθετική αποβιομηχάνιση της περιοχής με το κλείσιμο των ΒΙΟΣΩΛ, ΚΑΜΠΑΚΑΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ, VPI, ΚONTI, οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στα εργοστάσια που λειτουργούν, η μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, η μη καταβολή επιδομάτων ανεργίας, οι εθελούσιες έξοδοι συχνά με κίνητρα χρυσών αποζημιώσεων, η εκ περιτροπής εργασία, οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους εργαζόμενους.

Η ανεργία των νέων, βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας

Της Θεανώς Φωτίου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη και που στην Ελλάδα έχει πάρει την οξύτερη μορφή του, είναι η ανεργία των νέων. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η Ευρώπη αριθμεί 14 εκατομμύρια ανέργους. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 η Ισπανία είχε 55,2%, η Πορτογαλία 38,4%, η Ιταλία 36,9% και η Ελλάδα 57,9% (σήμερα 62%)