oaednews

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Σύμβουλοι με 1 ευρώ την ημέρα

Την παροιμία που λέει ότι στην Ελλάδα αν πετάξεις πέτρα θα βρεις σκύλο ή κεφάλι προέδρου ίσως να την έχετε ακούσει... Δεν μας τελείωσαν οι πρόεδροι, αλλά αντικαταστήσετε τους σκύλους με τους συμβούλους θα έχετε μια εικόνα της σημερινής επιχειρηματικής πραγματικότητας.

Βίαιη προσαρμογή στο Δημόσιο με πέντε κινήσεις

Τίποτα δεν θα θυμίζει το Δημόσιο, που επί χρόνια γνωρίζαμε, τους προσεχείς μήνες. Ίσως οι επικείμενες απομακρύνσεις χιλιάδων υπαλλήλων -μέσω διαθεσιμότητας- που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο να μονοπώλησαν όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον, ωστόσο οι ανατροπές στην κρατική μηχανή είναι τόσο ριζικές που ακόμη και οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν, θα αναγκαστούν σε μία «βίαιη προσαρμογή» στη νέα πραγματικότητα και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές.

Η τελική λίστα με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Τελικά εκτός ο ΟΑΕΔ ;

Ετοιμη είναι η λίστα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους υπαλλήλους που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το Δημόσιο βάσει του νόμου που ψηφίστηκε την Τετάρτη. Εντός του έτους φεύγουν 2.000. Μέχρι το τέλος του 2013 άλλοι 25.000 θα βρεθούν στην έξοδο.

Αποκάλυψη: Το Ελληνικό Πείραμα Μίλγκραμ. Του Πάνου Παναγιώτου

Το 1961 ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Yale, Στάνλεϊ Μίλγκραμ, διεξήγε ένα ιστορικό πείραμα που έδειξε ότι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέση εξουσίας είναι ικανοί να προβούν σε πράξεις που αντιβαίνουν στην κοινή λογική και το αίσθημα δικαίου παραβιάζοντας την ίδια τη συνείδηση τους, αρκεί αυτές να γίνονται κατόπιν εντολής από μία εποπτεύουσα αρχή που υποτίθεται πως κατέχει υψηλού επιπέδου γνώση και δρα με καλό σκοπό.

Πέντε λάθη που δεν πρέπει να κάνεις κατά τη συνέντευξη εργασίας

Κι εσείς για τη θέση; Παρακαλώ, περάστε». Προετοιμασμένος, ενημερωμένος, σίγουρος για τον εαυτό σου. Με όπλο την εμπειρία σου και έχοντας μελετήσει σχεδόν όλα τα τελευταία άρθρα των εξειδικευμένων περιοδικών που αφορούν το αντικείμενό σου, σηκώνεσαι από τη γωνία του καναπέ έτοιμος να καταπλήξεις τους πιθανούς εργοδότες σου. Κι όμως, αν δεν προσέξεις, τα παρακάτω πέντε λάθη μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και να μην είσαι εσύ ο άγνωστος Χ της πολυπόθητης θέσης.

Ανάπτυξη: Γυρνάμε 20 χρόνια πίσω!

Επιστροφή στο παρελθόν για το εισόδημα των Ελλήνων που γύρισε πίσω τουλάχιστον 20 χρόνια λόγω μνημονίου. Ο λόγος για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το οποίο είχε σχεδόν συγκλίνει το 2009 φτάνοντας στο 94% του μέσου όρου της ΕΕ. Μόνο που έκτοτε το Μνημόνιο προκάλεσε αιμορραγία εισοδήματος και περιορισμό του ΑΕΠ ανά κάτοικο στο 75,2% το 2012.