oaednews

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Αν έχουμε μια ελπίδα την χρωστάμε σε αυτούς που δεν έχουν καμιά !!!



"Τσίπα"

"Κάπου το Νοέμβριο μου έτυχε μία συνεργασία με μερικούς Σομαλούς. Όχι σπουδαία πράγματα, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουνα σε επαφή με τη συγκεκριμένη εθνικότητα.
Από καθαρή περιέργεια, άρχισα να τους παρατηρώ. Για παράδειγμα, πώς φέρονται στις γυναίκες, εάν έχουν πρόβλημα με τον τρόπο που ντύνομαι εγώ, εάν θα μου άνοιγαν την πόρτα για να περάσω κλπ.
Η έκπληξή μου ήταν εξαιρετικά μεγάλη όταν είδα το πόσο μακιγιάζ χρησιμοποιούν οι νεαρές Σομαλές. Ακόμα μεγαλύτερη όταν άρχισα να προσέχω ότι παρά τη μαντήλα στο κεφάλι τους, τα εφαρμοστά τζην, τα επαγγελματικά φτιαγμένα νύχια, οι τσάντες από σχεδιαστές και τα κολλητά μπλουζάκια ήταν κάτι το φυσιολογικό.

Ανεργία: Στην τέταρτη θέση στο κόσμο βρίσκεται η Ελλάδα

Στην Ελλάδα καταγράφεται το 4ο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).
Το 2013 το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ξεπέρασε το 27,6%- το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε δυτική χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια- ενώ ο Οργανισμός εκτιμά πως και το 2014 η ανεργία θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει το 28%. Παράλληλα το ΙΝΕ ΓΣΕΕ προβλέπει αναρρίχηση της ανεργίας στο 34% έως το 2016. Η χώρα μας κατέχει μια επιπλέον απογοητευτική πρωτιά: σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το επίπεδο ανεργίας στους νέους έως 25 ετών έφτασε τον Αύγουστο του 2013 το 60,6%.

Bloomberg: H Eurostat κρύβει 12 εκατ. ανέργους - Το πραγματικό πρόβλημα ανεργίας

Τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στην ευρωζώνη λένε τη μισή αλήθεια, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg που κάνει τη δική του ανάλυση και καταλήγει ότι αποκρύπτεται «στρατός» ανέργων... από τα επίσημα στοιχεία.

«Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 12,1% με περίπου 19 εκατ. ανέργους» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Αυτός ο απολογισμός όμως, εξαιρεί στρατό ενηλίκων που θα εργάζονταν εάν μπορούσαν».

Άθλιες μεθοδεύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα | Καταγγελία

zarpa.gr
Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, σε ΝΠΔΔ, μετά από επιτυχία μου σε Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό.
Στο ΝΠΔΔ που υπηρετώ, τα τελευταία 13 έτη έγιναν εκατοντάδες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το απόλυτο καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.
Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, μια συνεχής και διαρκής ηθική παρενόχληση (mobbing) και ένας επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), είναι βέβαιον, ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων-θυμάτων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους. Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους.

Όταν ο κοινωνικός δαρβινισμός γίνεται νόμος...

Έχουν γραφτεί πολλά για την αξιολόγηση, όπως έχουν ακουστεί ακόμη περισσότερα για την αξιοκρατία ως ζητούμενο ή ως μεγάλη έλλειψη. Τα λογικοφανή  υπερασπιστικά επιχειρήματα βασίζονται ισχυρά στην κυρίαρχη επιβεβλημένη αντίληψη ότι ''δεν είναι οι άνθρωποι ίσοι ή το ίδιο ικανοί’’, η οποία παρουσιάζεται να έχει ισχύ φυσικού βιολογικού νόμου. Οι θιασώτες περνούν μάλιστα και στην επίθεση, θυμωμένοι: ‘’Μα τι διαστροφή είναι αυτό; Μια κακώς εννοούμενη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων, μας έχει απομακρύνει από τη κοινή λογική, καταδικάζοντας αφενός τους ικανούς ανθρώπους στην ομοιομορφία των μετρίων και αφετέρου αποστερώντας την κοινωνία και ειδικά το δημόσιο από την καλή ποιότητα’’.
Δε θα ξεκινήσουμε με αναφορά στους φιλοσόφους και στα αιώνια ερωτήματα για τη φύση του ανθρώπου ή για το αν αυτοί γεννιούνται ως άνισοι ή με δυνατότητα να είναι ίσοι (αν και πάντα διαφορετικοί).

Όλα τα στοιχεία και οι αλλαγές στις συντάξεις του Δημοσίου

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώθηκαν τα εξής άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου:
1Το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης, το οποίο νομοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου του 2013, έχει πλέον τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Προκαταβολή σύνταξης, τον Ιανουάριο του 2014, καταβάλλεται σε 13.637 υπαλλήλους του Δημοσίου.
Προκαταβολή σύνταξης, η οποία διευθετεί το διαχρονικό πρόβλημα του μισθοδοτικού κενού που αντιμετώπιζαν οι εξερχόμενοι από το Δημόσιο μέχρι τον οριστικό κανονισμό της σύνταξής τους.
2Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διευθέτησαν, εν πολλοίς, τις εκκρεμείς αιτήσεις και τις διαδικασίες απονομής συντάξεων με αποτέλεσμα να συντμηθεί ο χρόνος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους.

Και γιατί δεν σας έπνιξαν όλους;

Αυτή η ερώτηση τέθηκε από τηλεοπτικό δημοσιογράφο στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πλατεία Συντάγματος για το Φαρμακονήσι. Του επετράπη να την θέσει παρά την παράκληση μέλους των διοργανωτών προς τους δημοσιογράφους να σεβαστούμε την κατάσταση των ανθρώπων αυτών και να μην μετατρέψουμε μια συνέντευξη Τύπου σε δικαστική έρευνα. Έχω λοιπόν μια μεγάλη απορία: όλοι εσείς που δημόσια θέτετε ερωτήσεις για το τι τελικά συνέβη στο Φαρμακονήσι, γιατί δεν ήρθατε μέχρι το Σύνταγμα να τις απευθύνετε; Και όσοι στείλατε ρεπόρτερ, γιατί δεν προβάλατε τις απαντήσεις που δόθηκαν στα «εύλογα» ερωτήματά σας;

Μητρόπουλος: Θα εκτιναχθεί κι άλλο η ανεργία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, με αφορμή το σχέδιο για της ομαδικές απολύσεις, έκανε λόγο για «νομική πανουργία» ενώ υποστήριξε ότι «αναμένεται νέα εκτίναξη της ανεργίας.

«Στο όνομα της …«ανεξάρτητης» επιστημονικής έρευνας, επιταχύνεται η «κατωτατοποίηση» όλων των μισθών του ιδιωτικού τομέα και αμέσως μετά η «βουλγαροποίησή» τους σύμφωνα με το Μνημόνιο (σελ. 673 ν. 4046/2012). Αν αυτό επισυμβεί, οδηγούμαστε σε έναν μακάβριο συνδυασμό καλπάζουσας και ανεξέλεγκτης ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής εξαθλίωσης, όπου κάθε «τυχερός» εργαζόμενος -όποια κι αν είναι η εργασία του- θα διαβιώνει κάτω από τα όρια της φτώχειας που διαρκώς ορίζονται σε σχέση με την πτώση του ΑΕΠ σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε:

Ζηλεύει η Ευρώπη… Για ανεργία κάτω από 2% πάνε οι Ισλανδοί

Την ώρα που η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεργία ρεκόρ – άνω του 25% σε Ελλάδα και Ισπανία, μόλις το 4% του εργατικού δυναμικού στην Ισλανδία είναι χωρίς εργασία.
Η Ισλανδία, όπως σημειώνει το Bloomberg, επέλεξε να αφήσει τις τράπεζες να καταρρεύσουν το 2008, καθώς αποδείχθηκαν «πολύ μεγάλες για να σωθούν».

Στο 44,5% η ανεργία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Περισσότεροι από 550.000 πολίτες αναζητούν εργασία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου το ονομαστικό μέγεθος της ανεργίας ανέρχεται στο 44,5%, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας εργασίας και απασχόλησης της χώρας.

Με βάση τους στατιστικούς δείκτες, στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 στους καταλόγους ανέργων ήταν εγγεγραμμένοι συνολικά 553.481 πολίτες, 2.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2012. Οι περισσότεροι άνεργοι, 392.000 άτομα, βρίσκονται στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας και περίπου 150.000 στη Σερβική Δημοκρατία.

Πολύτιμη εμπειρία η πρακτική άσκηση στον αγροτικό συνεταιρισμό Ρεθύμνης

Στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «Ένωση Α.Σ.Ρ.», Συντονιστή Εταίρου της Α.Σ. «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης», δόθηκε η ευκαιρία στους 25 συμμετέχοντες του Προγράμματος Κατάρτισης «Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας στην Κοινωνική Οικονομία» να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση διάρκειας 30 ωρών, σηματοδοτώντας μ’ αυτό τον τρόπο την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου από τα τέσσερα Προγράμματα που περιλαμβάνει η Δράση «Κατάρτιση» του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) Δήμου Ρεθύμνης.

Mέτρα που ισοπέδωσαν μισθούς, συμβάσεις και αποζημιώσεις.


 Από το 2010 και μετά, οι αμοιβές και, συνολικότερα, τα εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώθηκαν από τα δυσβάστακτα «μνημονιακά» μέτρα επιστρέφοντας την ελληνική αγορά εργασίας και, φυσικά, τους μισθούς και τα πάλαι ποτέ «κεκτημένα» των εργαζομένων στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
 1) Καταργείται η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας ως μέσο δια­μόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού, αρμοδιότητα που επαφίεται στο νόμο που με τη σειρά του επιτυγχάνει τη μείωση των κατώτατων μισθολογικών ορίων από τα 751 ευρώ μικτών αποδοχών, ως προϊόν συλλογικής ρύθμισης, στα 586 ευρώ αντίστοιχα. Επιπλέον, οι γενικές κατώτατες αμοιβές συμπιέζονται περαιτέρω με την καθιέρωση χαμηλότερης αμοιβής για τους νέους μέχρι 25 ετών στα 510 ευρώ. Με αυτή τη διαδικασία επέρχεται η άμεση μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και κατά 32% αντίστοιχα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία των εργαζομένων ως χαρακτηριστική έκφραση άνισης αμοιβής για ίση παρεχόμενη εργασία, ενώ ανα­μένονται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω συμπίεση των κατώτατων αμοιβών. Σε αυτό, άλλωστε, συνηγορούν και τα μέτρα για την κοινωφελή εργασία που προβλέπουν ως ανώτατα όρια αμοιβής για τους «ωφελούμενους» τα 492 ευρώ (και τα 427 ευρώ για τους νέους μέχρι 25 ετών) που προλειαίνουν το έδαφος για την περαιτέρω διάβρωση του γενικού κατώτατου μισθού.

Ενημέρωση για το Πρόγραμμα ΝΕΕ έως 35 ετών

Σας ενημερώνουμε ότι οι αιτήσεις για το εν λόγω Πρόγραμμα ΝΕΕ και  για τον Άξονα Προτεραιότητας 8 στις (3) τρεις Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, πλέον τίθενται σε αναμονή λόγω πληρότητας των θέσεων. 

«Κοινωνική αλληλεγγύη» από την Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδος και τους εργαζόμενους στο ΚΠΑ2 Τρικάλων

Εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Α΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Τρικκαίων.
Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr ο Διευθυντής του ΚΑΠΗ Γρηγόρης Σιούτας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν την προηγουμένη χρονιά στην λειτουργία του ΚΑΠΗ λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην προσθήκη προσωπικού που υπάρχει πλέον μέσω της «Κοινωφελούς Εργασίας» με Φυσικοθεραπευτή, Οικογενειακή βοηθό και 2 Νοσηλευτές.
Αναφορά έγινε και στην λειτουργία του «Κοινωνικού Ιατρείου» και «Κοινωνικού Φαρμακείου» του Δήμου Τρικκαίων που συστεγάζονται στον χώρο και εξυπηρετούν περισσότερους από 250 Τρικαλινούς ανασφάλιστους…
Ο κ. Σιούτας, απέσπασε το δικαιολογημένο χειροκρότημα όταν ανακοίνωσε πως ο δοκιμαζόμενος και απειλούμενος λόγω Μνημονίου Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΔ, έδωσε 200 ευρώ οικονομική βοήθεια προς τα μέλη του ΚΑΠΗ, αλλά το ΚΑΠΗ αποφάσισε να τα διαθέσει για αγορά παιδικών εμβολίων που θα δοθούν στο «Κοινωνικό Φαρμακείο»…
Στην εκδήλωση, παρέστησαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, οι Αντιδήμαρχοι Σταύρος Τραγάνης και Γρηγόρης Καρκανιάς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βάσω Κάκλα και Τάσος Κατσιάνης.

ΥΠΟΙΚ: "Μεγάλος Αδελφός" στη μισθοδοσία του Δημοσίου

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παρακολούθηση της μισθοδοσίας στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα εγκαθιστά το υπουργείο Οικονομικών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Βρούτσης: Διευρύνεται η καταβολή επιδόματος ανεργίας

Mε αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που διευρύνει την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής: