oaednews

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Ουραγός της Ε.Ε. η Ελλάδα στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας

Πέρα από την αρνητική πρωτιά στην ανεργία στην Ε.Ε., η Ελλάδα παραμένει στον πάτο της βαθμολογίας ως προς την ύπαρξη «κενών» θέσεων εργασίας.
Ως “κενή” ή “διαθέσιμη” θέση εργασίας (job vacancy) ορίζεται αυτή που είτε δημιουργήθηκε είτε πρόκειται να δημιουργηθεί, για την οποία ο εργοδότης αναζητά τους κατάλληλους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2019, το ποσοστό των “κενών” θέσεων στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,7% έναντι 2,2% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη κι αυτό εξηγεί εν πολλοίς τα σταθερά χαμηλά ποσοστά απασχόλησης στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Μαζί με την Ελλάδα, στον «πάτο» είναι και η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Πορτογαλία.

Επιστολή εργαζόμενων Ειδικού Προγράμματος 5.500 Πτυχιούχων Ανέργων σε Μητσοτάκη: Καλύπτουμε λειτουργικά κενά και απολυόμαστε

«Παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας αλλά κανείς δεν δέχεται να μας ακούσει, μόνο κλειστές πόρτες βρίσκουμε μπροστά μας.
Έχουμε φτάσει όμως στο ύστατο σημείο!». Αυτή είναι η κραυγή αγωνία των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος 5.500 Πτυχιούχων Ανέργων του ΟΑΕΔ και με επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σημειώνουν:
Από 21 Ιανουαρίου αρχίζουν να λήγουν οι συμβάσεις μας και 3.650 νέοι αντικρίζουν ξανά την ανεργία. Αν και έχουμε αγωνιστεί να μάθουμε τι πρόκειται να συμβεί με το πρόγραμμα μας δεν έχουμε καμία επίσημη απάντηση. Είμαστε οι 5.500 νέοι πτυχιούχοι του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οι νέοι επιστήμονες, όπως μας αποκαλούν όλοι. Νέα παιδιά που με μεγάλο κόπο καταφέραμε να σπουδάσουμε και με εφόδια που μας καθιστούν αξιόλογο δυναμικό προσωπικό. Νέα παιδιά που επιθυμούμε το απλούστατο, να εργαστούμε και να προσφέρουμε. Με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 22% στις ηλικιακές ομάδες 25-34, θα μπορούσαμε όπως πολλοί νέοι να έχουμε φύγει και εμείς στο εξωτερικό, παρόλα αυτά μένουμε να παλέψουμε στην πατρίδα μας δίνοντας τη νέα πνοή.
Σε αυτό όμως δεν μας στηρίζει κανείς!
Όλοι κάνουν λόγο τα τελευταία χρόνια για την αναχαίτιση του brain drain, αλλά οι πράξεις που είναι;

Προσλήψεις εκπαιδευτικών στο Δημόσιο και με πτυχίο κολεγίου

ομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή που προβλέπει τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού (ΕΕ ή τρίτης χώρας). Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζεται η προαναγγελθείσα εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων με το δημόσιο πανεπιστήμιο, την οποία προωθεί η κυβέρνηση.  
Με πρόσχημα τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στα σχολεία για τις οποίες το Tvxs.gr είχε παρουσιάσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, παραμονές των προσλήψεων 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας δίνει το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στους κατόχους πτυχίων των κολεγίων.