oaednews

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη

 

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση, που έχει ασκηθεί κατά του δημοσιογράφου και αρχισυντάκτη του ErgasiaNET  Γιώργη Χρήστου, κατόπιν σχετικής κατάθεσης αγωγής της «Commercial Value», για άρθρο που δημοσίευσε, στις 23 Μάρτη 2017, στο ErgasiaNET  και αφορούσε σε δυσμενή μεταβολή της εργασιακής σχέσης εργαζομένου στην εταιρεία. Μαζί του και με την ίδια κατηγορία, κατηγορούμενοι είναι και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, τότε εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ που διαχειριζόταν την ιστοσελίδα ErgasiaNET καθώς και ο εργαζόμενος της παραπάνω εταιρείας Μίλτος Αλικαρίδης. Και οι τρεις δικάζονται, στις 17 Δεκεμβρίου 2021, στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

«Σοκ και δέος» από τον ΟΟΣΑ: Νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω δημογραφικού

 

Από

 Βασίλης Αγγελόπουλος

Το δημογραφικό είναι η αιτία που έως το 2050 η Ελλάδα είναι πιθανό να υποχρεωθεί να αυξήσει άλλες δύο φορές τα σημερινά ανώτατα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! Αυτό προκύπτει από έκθεση το ΟΟΣΑ που χτυπάει «καμπανάκι», λόγω… δημογραφικού! Σε έκθεσή του για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών-μελών του, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, κάνει την εκτίμηση ότι ίσως μέχρι το 2050, λόγω βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής, θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατά 2,8 έτη. Η αναπροσαρμογή αυτή θα προκύψει σε σχέση με το 62ο έτος ηλικίας (και 40 έτη ασφάλισης), που είναι ένα εκ των δύο ορίων που έχει θέσει το ισχύον Ασφαλιστικό Σύστημα στη χώρα (το άλλο είναι το 67ο έτος με 15 χρόνια ασφάλισης).

Η έκθεση αναφέρει ότι για την Ιταλία η ηλικία συνταξιοδότησης αναμένεται να αυξηθεί κατά  2,5 έτη, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις κατά 4,5 έτη εκτιμάται ότι θα προκύψουν σε Δανία και σε Εσθονία, μέχρι το 2050. Για τη χώρα μας, λαμβάνεται ως δεδομένο ότι τα 62 έτη είναι το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης για κάποιον που εργάζεται από 22 ετών. Το όριο αυτό προβλέπεται ότι το 2035 θα υπερβεί τα 63 έτη, για να προσεγγίσει το 2050, τα 65 έτη. Επίσης, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει το 2064 σε όριο ηλικίας στα 66 έτη.

Το πληθωριστικό κύμα ίσως να μην είναι παροδικό

 Κωστής Παπαδημητρίου*

Καθένα από τα σενάρια για τις αιτίες του πληθωρισμού έχει διαφορετικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία. Αλλά οι αυξήσεις των τιμών έρχονται σε μια περίοδο που η ανεργία είναι υψηλή και οι εργασιακές σχέσεις κατεστραμμένες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν πολύ μικρή ισχύ να διεκδικήσουν αυξήσεις. Ακόμη και αν ο πληθωρισμός μηδενιστεί στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρόνιας, οι τιμές θα παραμείνουν στάσιμες στο νέο υψηλό επίπεδο. Συνεπώς και πάλι οι εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί μια μόνιμη απώλεια αγοραστικής δύναμης.

Ανεργία… χωρίς τέλος για τους λατόμους στη Συκή

 Για τους λατόμους στη Συκή, που έξι χρόνια μετά βλέπουν τις μπάρες κλειστές - Οι περιβαλλοντικοί όροι, που αναμένονταν από την άνοιξη, εγκρίθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα 

Στις αρχές του 2016 κατέβαιναν οι μπάρες στα λατομεία Νεοχωρίου, Καλαμακίου και Συκής, καταδικάζοντας στην ανεργία περί τους 150 λατόμους στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. Ο Δήμος έκλεινε τα λατομεία σε μια προσπάθεια να αδειοδοτηθούν με βάση τον Νόμο και στη συνέχεια να δουλέψουν όχι από τα σωματεία που είχαν συσταθεί με λατόμους που ακολουθούσαν το επάγγελμα από πάππου προς πάππου, αλλά από συνεταιρισμούς που θα έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας τους. Τότε τους είχαν πει ότι έως τέλος του χρόνου θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο μεροκάματο. Σήμερα, σχεδόν έξι χρόνια μετά, τα λατομεία στη Συκή παραμένουν κλειστά και οι λατόμοι στην ανεργία.