oaednews

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

24 Οκτωβρίου 1929: Το κραχ του «αμερικάνικου ονείρου»

Στα τέλη Σεπτέμβρη του 1929 το κλίμα ευφορίας στην αμερικανική κοινωνία ήταν έκδηλο. Και γιατί όχι; Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 1921 μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη είχε προσφέρει συνολική απόδοση κάτι λιγότερο από 400%! Εκατομμύρια Αμερικανοί απολάμβαναν τον πλούτο που νόμιζαν ότι είχαν.
Στις αρχές Οκτώβρη, ωστόσο, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επενδυτών χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο κατέληξε στην απόφαση ότι ήρθε η ώρα να πουλήσει. Διάσημοι οικονομολόγοι της εποχής τροφοδοτούσαν τις θετικές προσδοκίες επενδυτών και κερδοσκόπων με αισιόδοξες εκτιμήσεις.Το Σάββατο 19 Οκτώβρη του 1929 το Χρηματιστήριο έκανε βουτιά. Μέχρι το μεσημέρι περίπου 3,5 εκατομμύρια μετοχές είχαν αλλάξει χέρια. Ο αμερικανικός Τύπος ήταν γεμάτος από διαβεβαιώσεις ότι η πτώση ήταν κάτι παροδικό και πως η αγορά θα ανέκαμπτε πολύ σύντομα.

Με λεωφορείο ιδιοκτησίας του σχεδιάζει ο Δήμος Πλατανιά τη δωρεάν μεταφορά μαθητών ΟΑΕΔ

Με λεωφορείο ιδιοκτησίας του σχεδιάζει ο Δήμος Πλατανιά να δώσει οριστική λύση για την δωρεάν μεταφορά των μαθητών του ΟΑΕΔ Χανίων – Κ.Ε.Κ.- ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Ταυρωνίτη.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης ζήτησε χρηματοδότηση από τους υπουργούς Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο καθώς, όπως επισημαίνει, «όλοι γνωρίζουν ότι η δημόσια και δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών αποτελεί ένα από τα στοιχειωδέστερα δικαιώματα της νεολαίας».

Ανεργία προτάσσουν οι Κύπριοι, Τρομοκρατία οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι

Βρυξέλλες: Υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τους Κύπριους αποτελεί η ανεργία. Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που διεξήχθηκε για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, η μεγαλύτερη ανησυχία των Κυπρίων είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και καλούν τα αρμόδια όργανα της Ευρώπης να αναλάβουν δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.   Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, 3 στους 4 Κύπριους πιστεύουν ότι η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη με ποσοστό 78% που είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην ΕΕ.   Αντίθετα με τον μέσο όρο των κρατών-μελών της ΕΕ που χαρακτηρίζουν ως μεγαλύτερες προκλήσεις τη μετανάστευση και την τρομοκρατία, οι πολίτες στην Κύπρο θεωρούν ότι η ανεργία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη.   Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μειώθηκε το ποσοστό που θεωρεί προβληματική την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, από 45% το 2013 σε 30% το 2015.  

Μια πρώτη νίκη για τους «ωφελούμενους»

Μια μικρή κατάκτηση, με πολλές μεγαλύτερες να παραμένουν αντικείμενο διεκδίκησης, πέτυχαν δημοτικοί υπάλληλοι υπέρ των συναδέλφων τους στη λεγόμενη κοινωφελή εργασία.
Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα υιοθέτησε και υπερψήφισε πρόταση-ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων, αποφασίζοντας τη χορήγηση κανονικών, γονικών και αναρρωτικών αδειών στους «ωφελούμενους»-ανέργους και αναγνωρίζοντας, στην ίδια απόφαση, ότι οι πεντάμηνες συμβάσεις τους συνιστούν εξαρτημένη εργασία.
Ηδη η γενική γραμματέας του δήμου έστειλε έγγραφο στις δημοτικές υπηρεσίες τονίζοντας ότι θα δίνονται άδειες έπειτα από αίτηση του εργαζομένου στη Διεύθυνση όπου απασχολείται.

Αύξηση 216,1% στην αξία εξαγωγών ελαιολάδου

Αύξηση κατά 18% στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2015, φθάνοντας τα 2,5 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν οι εξαγωγές στα αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών-ΙΟΒΕ.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία η αύξηση στα Αγροτικά Προϊόντα προήλθε κυρίως από τη μεγάλη αύξηση, κατά 216,1%, στη ζήτηση στα Λάδια-Λίπη Ζωικής ή Φυτικής Προέλευσης, η αξία των οποίων ξεπέρασε τα 407,8 εκατ. ευρώ (από 129 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν), με αποτέλεσμα να διευρυνθεί και το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών, από 1% το 2014 σε 3,2% το 2015.