Δεν είναι πια δικαίωμα του εργοδότη να κάνει ότι θέλει μέσα στην επιχείρηση, αλλά το πως θα προσδιοριστούν οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, είναι πεδίο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αυτό είναι το καινούριο στοιχείο στο εργατικό δίκαιο μας που ουσιαστικά ενδυναμώνει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων μέσα στις επιχειρήσεις, μέσα στην οικονομία μας.
Δημοσιογράφος: Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση που βάζετε στο εργατικό δίκαιο είναι εργοδοτικό δικαίωμα;
Λ. Κατσέλη: Δεν είναι εργοδοτικό δικαίωμα, είναι απόρροια συμφωνίας των δυο μερών εργοδοτών και εργαζομένων, μονομερώς δεν υπάρχει επιχειρησιακή συμφωνία, αλλά τα δυο μέρη από κοινού, θα μπορούν να υποβάλλουν στο ΣΕΠΕ, που απαρτίζεται από κοινωνικούς εταίρους, αιτιολογημένη έκθεση για τους λόγους που οδήγησε αυτή τη συμφωνία.
Δημοσιογράφος: Στην επιχείρηση που δεν ισχύει η επιχειρησιακή;
Λ. Κατσέλη: Θα ισχύει η κλαδική και η επέκταση δεν καταργείται, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ήθελαν να μην καταργηθεί κάτι πολύ σημαντικό, προστατεύει τις συλλογικές συμβάσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις. Κλαδική σύμβαση ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις εκτός εκείνων των επιχειρήσεων που έχει συμφωνηθεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.
Τα αποτελέσματα αυτών των συμφωνιών θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την ωριμότητα και την μαχητικότητα των ίδιων των εργαζομένων μέσα σε κάθε επιχείρηση.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν γίνει νόμος από το 1990 είναι η στιγμή, όλοι οι εταίροι να αποκτήσουν τη δυναμικότητα, τη μαχητικότητα που πρέπει και να κάτσουν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν και αυτή είναι η ίδια λογική που διέπει και τις ρυθμίσεις στον ΟΜΕΔ.
Δημοσιογράφος: Πλαφόν στο όριο απολύσεων;
Λ. Κατσέλη: Όλα τα όρια και οι περιορισμοί τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνούνται από κοινού, είναι στο χέρι εργοδοτών και εργαζομένων να συνάψουν μια συμφωνία και να μπορούν να τη δικαιολογήσουν και δημοσίως.
Δημοσιογράφος : Η τρόικα συμφώνησε;
Λ. Κατσελη: Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τη τρόικα και οι ρυθμίσεις που φέραμε στο Υπουργικό κατατεθήκαν ήδη, ως κατώφλι μπαίνει η εθνική συλλογική σύμβαση και αυτό γίνεται για να μην καταρρεύσει όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας να κρατηθούν οι κλαδικές εκεί που πρέπει, να κρατηθεί η επέκταση και ταυτόχρονα να δοθεί ευελιξία σε μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα μαζί με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.
Δημοσιογράφος: Το μνημόνιο λέει δεν ισχύει η κλαδική σύμβαση;
Λ. Κατσέλη: Αν διαβάσετε καλά στο άρθρο 1α μόνο στην περίπτωση ύπαρξης επιχειρησιακών συμβάσεων δεν ισχύει η επέκταση. Όταν δεν υπογραφεί η επιχειρησιακή, ο εργαζόμενος καλύπτεται από την κλαδική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου